Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Розпочались ЄВІ та ЄФВВ для майбутніх магістрантів та аспірантів. Основна сесія єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування триватиме до 15 липня. Іспити проходять у дві зміни, тестування першої зміни розпочинатиметься о 10:00, другої – о 15:00.

Цьогоріч вступити в аспірантуру можна лише на бюджет. За рішенням МОН, цьогоріч буде неможливим вступ до аспірантури на денну форму навчання за контрактом. Водночас у МОН анонсували збільшення кількості бюджетних місць із традиційних 3200 до 7000.

МОН знову змінило вагу компонентів ЄВІ для аспірантів. Згідно з новими змінами до Порядку прийому на навчання допуском до вступних іспитів у всіх закладах вищої освіти і наукових установах встановлюється оцінка ЄВІ в частині ТЗНК на рівні 160 балів.

МОН кардинально обмежило вступ в аспірантуру на старті вступної кампанії. Відомство кардинально змінило правила вступу на навчання в аспірантурі в день початку вступних іспитів, скасувавши можливість вступу на контрактну денну форму навчання та ще раз підвищивши прохідний бал.

Уряд США надасть кошти на друк підручників для 1–2 класів. США виділяє 8,3 млн доларів на друк підручників з усіх навчальних предметів для учнів 1–2 класів. За інформацією Міністерства освіти і науки, на ці кошти планується надрукувати 3,2 млн примірників навчальних підручників.

Вступники до коледжів після 9 класів уже можуть створювати е-кабінети. Особистий електронний кабінет вступника – це вебсторінка, за допомогою якої вступник подає електронну заяву до закладу освіти та контролює її статус у ході вступної кампанії.

Розпочав роботу сервіс з підтримки електронних кабінетів вступників. В Україні розпочав роботу сервіс з підтримки е-кабінетів вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти. Вступники зможуть отримати консультаційну допомогу телефоном або звернувшись на е-mail.

Восени аспіранти складатимуть залік з української та іноземної мов. Залік складатимуть на початку 3 року навчання в аспірантурі. За словами заступника міністра освіти і науки Михайла Винницького, нововведення зумовлене потребою «відфільтрувати реальних науковців».

Розпочали роботу консультативні телефони для абітурієнтів. Консультативні лінії створено з метою допомоги вступникам та батькам в отриманні відповідей на запитання щодо вступної кампанії та оперативного реагування на можливі факти порушення законодавства.

МОН розпочало підготовку до пілотування реформи профільної освіти. Пілотування реформи профільної освіти у 10–12 класах відбуватиметься в 30 школах, які мають бути перетворені в академічні ліцеї. Ці ліцеї розроблятимуть і застосовуватимуть нові освітні моделі.

Електронні кабінети вступників розпочнуть роботу 1 липня. Реєстрація електронних кабінетів вступників у коледжі та виші розпочинається 01 липня. Для створення кабінету вступнику потрібно увійти на сторінку системи подання заяв в електронній формі.

Явка на НМТ за кордоном була нижчою, ніж в Україні. У вступних випробуваннях взяли участь понад 265 тисяч вступників. В Україні явка вступників на іспити склала майже 93%. Водночас в екзаменаційних центрах за кордоном явка становила близько 84% зареєстрованих на іспит.

У МОН заявили, що вже половина шкіл може забезпечити себе електрикою. За словами міністра освіти і науки, на кінець навчального року приблизно 50% шкіл могли забезпечити освітній процес завдяки альтернативним джерелам живлення. Наразі у закладів освіти є понад 12 тисяч генераторів.

У разі необхідності для учасників НМТ буде організована спеціальна сесія. Якщо під час додаткової сесії учасники НМТ не зможуть скласти іспит через повітряну тривогу або відключення світла, для них може бути проведена спеціальна третя сесія оцінювання.

Ще частина учасників НМТ отримала офіційні результати. Учасники, які брали участь в основній сесії НМТ до 12 червня включно, отримали офіційні результати за шкалою 100–200 балів. Для них вже доступна опція формування Інформаційної картки учасника НМТ.