Підвищення тарифів на опалення та гарячу воду не пов’язано з високою ціною на газ

Підвищення тарифів на опалення та гарячу воду не пов’язано з високою ціною на газ

Як повідомив в інтерв’ю виданню «День» директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз, голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко газова складова в тарифах на тепло, у порівнянні з минулим сезоном, не зросте.

У 2020 році лише населення (побутові споживачі) спожили 8,2 млрд кубометрів газу, ще 4,7 млрд кубів використали виробники тепла для населення — підприємства ТКЕ. Додатково 5,1 млрд кубів ці ж підприємства ТКЕ спожили для виробництва тепла для інших споживачів і виробництва електроенергії. Бюджетні та релігійні організації спожили 400 млн кубів газу.

Для порівняння: вся промисловість спожила 9,1 млрд кубів. Тобто для потреб побутових споживачів іде більше газу, аніж для промисловості. Разом споживання побутових споживачів, що мають індивідуальні газові котли, колонки, плити, а також виробників тепла для мешканців багатоповерхових будинків, сягає майже 13 млрд кубометрів.

Він повідомив, що «Нафтогаз зі свого боку зробив усе, щоб забезпечити тепловиків ресурсом на опалювальний сезон. Ми запропонували ТКЕ вигідні довгострокові угоди по 7,42 грн за кубометр. Тобто потреби піднімати тарифи на тепло через ціну газу точно немає».

Але віднедавна тарифи на тепло та гаряче водопостачання повністю залежать від місцевої влади. Тож рішення про підняття чи не підняття тарифів кожне окреме місто ухвалюватиме самостійно.

За словами Щербенко, «з ринку мають піти несумлінні горе-управителі, які довели об’єкти ТКЕ до жалюгідного стану. За право управляти об’єктами мають змагатися тільки найкращі. Лише тоді вічно діряві труби вдасться замінити, а обладнання — модернізувати. А це в підсумку знизить і майбутні платіжки за комуналку.»

Держава майстерно переклала відповідальність за підвищення тарифів на опалення та гарячу воду на місцеву владу, тим самим поклавши саме на неї зобов’язання по ремонту та модернізації об’єктів ТКЕ. Місцева влада, в свою чергу, підвищить тарифи для звичайних громадян, які будуть повинні сплачувати шалені кошти за опалення та гарячу воду.