Після повідомлень про тиск Китаю на Україну, оглядачі порадили Заходу забезпечити її вакцинами проти COVID-19

Після повідомлень про тиск Китаю на Україну, оглядачі порадили Заходу забезпечити її вакцинами проти COVID-19

На тлі повідомлень про буцімто тиск з боку Китаю на Україну з використанням китайських вакцин проти коронавірусу, низка оглядачів вказують, що офіційний Київ перебуває у скрутному становищі з погляду доступу до вакцин від COVID-19.

Як повідомлялось, раніше Китай погрожував Україні зупинкою поставок вакцини від COVID-19, якщо Київ не відмовиться від заклику до ретельнішого розслідування ситуації з правами людини у китайському регіоні Сіньцзян. Китай рішуче заперечив повідомлення ЗМІ, але привітав відкликання Україною підпису з-під заяви про утиски меншин у Сіньцзяні.

"Якщо Захід турбує, що вакцини з Китаю були фактором в ухваленні Україною рішень, то чому США не нададуть власні дози?", - твітує Адріан Зенз, дослідник американської організації Victims of Communism.

Виконавчий директор правозахисної орагнізації Human Rights Watch Кеннет Рот назвав приписувані Китаю дії "новим дном", і відзначив, що "попри те, що китайська вакцина Sinovac виявляється неефективною проти варіантів COVID-19, це не заважає Пекіну шантажувати Україну".

Політолог Діоніс Ченуса відзначає, що буцімто тиск Китаю та Україну є причиною, через яку він та його колеги "закликають ЄС та Захід забезпечити достатнє надходження вакцин до регіону "Східного партнерства" ЄС, щоб протидіяти впливу Росії та Китаю".

"Китайська "дипломатія вовка-воїна" чітко проглядається щодо України. Маючи рівень вакцинації на рівні, нижчому за 3%, нижчому за чимало африканських країн, - Київ відчайдушно прагне отримати рятівні дози вацин від COVID-19", - твітує оглядач-міжнародник Майкл Боцюрків.

Наприкінці червня Білий дім повідомив подробиці того, як саме розподілятимуться 55 із 80 мільйонів доз власних запасів вакцини від коронавірусу, які президент Джо Байден пообіцяв до кінця червня виділити країнам світу для боротьби проти пандемії. Україна вказана у переліку з близько 30 країн, яким нададуть сукупно 14 мільйонів доз препарату.