П’ятеро проти одного: хто може стати основним суперником Трампа, і що вони кажуть про Україну

П’ятеро проти одного: хто може стати основним суперником Трампа, і що вони кажуть про Україну

Передвиборча кампанія в США у самому розпалі - і ми про неї багато говоримо. Вже відбулись два тури внутрішньопартійних виборів, і що далі, то більше кандидатів від Демократичної партії починає відсіюватись. Розповідаємо про першу п’ятірку лідерів гонки відповідно до всенаціональних опитувань, і пояснюємо, якою може бути їхня політика щодо України. Порядок кандидатів у статті не обов'язково збігається з їхнім місцем у рейтингу.

Ветеран і відкритий гей

Піт Буттиджедж — наймолодший кандидат на цих виборах, йому 38 років. Із невеликим відривом він переміг на перших внутрішньопартійних виборах демократів у Айові.

Піт Буттиджедж

Що в ньому так привабило виборців? Колишній мер міста Саус-Бенд в Індіані, ветеран війни в Афганістані та відкритий гей уособлює «нове обличчя» американської політики. Він закінчив Гарвард і знає вісім мов, серед яких норвезька, мальтійська і арабська. Українською Піт Буттиджедж поки що не володіє, але про Україну говорить так:

Ми маємо зберігати жорсткі, прицільні та ефективні економічні санкції проти Росії, допоки вона продовжує атакувати українську територію та її громадян, і продовжує нелегальну окупацію Донбасу та Криму.
Піт Буттиджедж

«Російська агресія проти України є атакою на принципи й правила глобального порядку, який оберігає громадян і поза Україною - в тому числі американців. Ми маємо зберігати жорсткі, прицільні та ефективні економічні санкції проти Росії, допоки вона продовжує атакувати українську територію та її громадян, і продовжує нелегальну окупацію Донбасу та Криму. Однак протидія російській агресії також означає підтримку незалежності України, і її здатності приймати самостійні зовнішньополітичні рішення».

Противники Буттиджеджа кажуть, що не варто обирати президентом людину, яка до того керувала лише невеликим містом. Але сам Піт вважає це перевагою: він каже, що досвід публічного адміністрування у нього значно більший, ніж у багатьох політиків у Вашингтоні.

Заслужений діяч політики

Усі решта кандидатів на цих виборах значно старші за Буттиджеджа. Можливому переможцю від демократів Берні Сандерсу цьогоріч виповниться 79 років, і останні 29 з них він є членом Конгресу. В 2016 році він також балотувався в президенти, але тоді програв праймеріз Гілларі Клінтон.

Берні Сандерс

Сандерсу часто закидають, що його вік може стати на заваді президентським амбіціям — тим паче, що недавно чоловік пережив інфаркт та операцію на серці. Але сам він запевняє, що почувається прекрасно.

Цікаво, що з усіх кандидатів молодь найбільше підтримує якраз Берні. Серед іншого, він обіцяє запровадити медичне страхування для всіх, скасувати студентські борги та збільшити податки для багатіїв. Через це багато хто називає його соціалістом — і згадує, що свій «медовий місяць» Сандерс з дружиною провели в СРСР. А ось що він казав про підтримку України:

Наразі наш головний пріоритет — тісно працювати з європейськими союзниками, щоб допомогти новому українському урядові виконати свої обіцянки з реформування економіки, покращення стандартів життя й суттєвого зменшення корупції.
Берні Сандерс

«Моя адміністрація дасть зрозуміти Росії, що додаткова агресія змусить США збільшити тиск, в тому числі розширити теперішні санкції. Наразі наш головний пріоритет — тісно працювати з європейськими союзниками, щоб допомогти новому українському урядові виконати свої обіцянки з реформування економіки, покращення стандартів життя й суттєвого зменшення корупції».

Товариш Обами

Про наступного кандидата ви, мабуть, чули багато — його ім’я було в центрі історії з імпічментом Трампа. Джо Байден — колишній віце-президент США і близький соратник Обами. Саме проти нього і його сина Трамп просив Зеленського розпочати розслідування.

Джо Байден

Згідно з національними опитуваннями, Байден — все ще один з лідерів президентських перегонів серед демократів (хоча за підсумками двох останніх праймеріз він не потрапив навіть у першу трійку). З іншого боку, критики називають його «Сонливим Джо» через вік та брак енергії.

Сам віце-президент вважає свій вік перевагою – і каже, що разом з ним приходить досвід та мудрість. Багато людей пов’язує Байдена з часами Обами, а у своїй програмі він робить акцент на підтримку середнього класу. Відносини з Україною, за словами самого Байдена, займатимуть важливе місце в його зовнішній політиці.

Я б зробив Україну пріоритетом зовнішньої політики США. З військового боку, я б надав більше безпекової допомоги — в тому числі зброї — щоб посилити оборонні спроможності України.
Джо Байден

«Я б зробив Україну пріоритетом зовнішньої політики США. З військового боку, я б надав більше безпекової допомоги — в тому числі зброї — щоб посилити оборонні спроможності України», — каже Джо Байден. «Економічно, я б працював над збільшенням прямих інвестицій із Заходу і підтримував енергетичну незалежність України від Росії. Я б впевнився, що вся допомога США строго залежить від антикорупційних реформ, в тому числі призначення незалежних антикорупційних прокурорів та судів».

Потенційна перша президентка

Єдина жінка серед лідерів гонки — сенаторка Елізабет Воррен. Їй також за 70, але на своїх мітингах вона виглядає досить енергійно й старається якомога ближче спілкуватись із своїми виборцями.

Елізабет Воррен

До того, як піти в політику, Воррен понад 30 років була професоркою права в різних американських університетах. Цікаво, що в минулому вона була консерваторкою і прихильницею республіканців, але потім змінила свої погляди на протилежні. До слова, її брати і досі залишаються республіканцями.

Програма Елізабет Воррен багато в чому перегукується із обіцянками Сандерса: вона робить акцент на захисті незабезпечених американців та забезпеченні рівних прав для всіх. Що стосується України, то сенаторка обіцяє створити ефективний майданчик для переговорів з Росією.

Ми маємо підтримувати українську незалежність та територіальну цілісність, і вимагати відповідальності в Росії. ... Зрештою, Україна та Росія муситимуть домовитись про мир, і моя адміністрація сфокусується на створенні умов для продуктивних переговорів.
Елізабет Воррен

«Незаконно анексувавши українську територію та розпаливши війну на сході України, Росія зазіхнула на уявлення про неподільну, вільну та мирну Європу, яке панувало майже чверть століття. Ми маємо підтримувати українську незалежність та територіальну цілісність, і вимагати відповідальності в Росії, також стримуючи її майбутні нерозсудливі дії. Зрештою, Україна та Росія муситимуть домовитись про мир, і моя адміністрація сфокусується на створенні умов для продуктивних переговорів», — каже Воррен.

Медіамагнат і мільярдер

Найпізніше з усіх демократів у гру вступив Майк Блумберг, однак це не завадило йому досить швидко опинитись в п’ятірці лідерів перегонів. Колишній мер Нью-Йорка, власник медіабізнесу та мільярдер, зараз він входить у десятку найбагатших американців.

Майк Блумберг

Попри те, що чоловік обіцяє підняти американську економіку та збільшити достаток американців, інші кандидати звинувачують його в тому, що він намагається “купити” вибори — на свою кампанію Блумберг вже витратив із власної кишені понад 200 мільйонів доларів. Ще донедавна один з його радників тісно співпрацював із Віктором Пінчуком, але згодом припинив усі контакти з українським олігархом.

Сам Блумберг висміює політику Трампа і вважає, що США мають підтримувати Україну — але водночас співпрацювати з росіянами.

CША та наші європейські союзники повинні зміцнювати незалежність України шляхом економічної та безпекової допомоги, і продовжувати заохочувати Київ до проведення необхідних реформ. Вільна і стабільна Україна має бути мостом між Європою та Росією.
Майк Блумберг

«Я підтримую зусилля США надати оборонну зброю Україні», — казав бізнесмен. «Поведінка президента Трампа щодо України є неприйнятною. США та наші європейські союзники повинні зміцнювати незалежність України шляхом економічної та безпекової допомоги, і продовжувати заохочувати Київ до проведення необхідних реформ. Вільна і стабільна Україна має бути мостом між Європою та Росією. Водночас, США мають бути відкритими до співпраці з Росією в питаннях спільного інтересу. Росіяни - не тотожні до їхнього лідера».

Отже, є п’ять основних кандидатів — в чомусь схожі, в чомусь різні. Але з усіх у фіналі опиниться один (або одна). Точне ім’я ми будемо знати в середині липня, а можливо вже навіть у березні. І саме ця людина кине виклик Дональду Трампу на виборах у листопаді.

Остап Яриш