"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Близько третини цивільних осіб, убитих у перший рік розв`язаної Росією війни проти України, або 1346 із 4187 задокументованих жертв, були старше 60 років.
За даними ООН, ця кількість включає лише осіб, чий вік відомий, а реальна цифра значно вища. Близько чверті населення України – люди похилого віку.
*
ООН: у ПАР затримали підозрюваного у вбивстві 2 тисяч людей у Руанді. Його розшукували 21 рік
*
Байден висунув Чарльза Брауна на посаду голови Об'єднаного комітету начальників штабів
У разі затвердження його кандидатури Сенатом, Браун стане другим після Коліна Пауелла афроамериканцем на чолі Об'єднаного комітету начальників штабів
*
Байден: переговори з республіканцями про ліміт держборгу тривають
Лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті заявив у четвер про певний прогрес у переговорах
*
США запровадили санкції щодо глави філії ПВК "Вагнер" у Малі
Іван Маслов, керівник вагнерівців у Малі, обвинувачується в підтримці глобальної діяльності ПВК "Вагнер"
*
Генерал Міллі: Росія не доб'ється військової перемоги в Україні
Глава Об'єднаного комітету начальників штабів підкреслив, що початкові стратегічні цілі Москви виявилися недосяжними
*
Засновника угруповання "Хранителі клятви" засуджено до 18 років в'язниці за підбурювання до заколоту
Вирок Стюарту Родсу - найсуворіший з усіх, що були винесені у зв'язку з нападом на Капітолій 6 січня 2021 року
*
Остін: члени Контактної групи забезпечили українським військовим необхідну підготовку
Глава Пентагону розповів про основні аспекти військової допомоги Україні
У четвер на 12-му засіданні Контактної групи з питань оборони України глава Пентагону Ллойд Остін зазначив, що до нещодавно оголошеного пакета військової допомоги Україні на суму 375 мільйонів доларів буде включено боєприпаси для систем HIMARS, протитанкові системи і ракети з лазерним наведенням.
За словами Остіна, йдеться про частину більшого пакета військової допомоги на 1.8 мільярда доларів, яку США зобов'язалися надати Україні.
В останньому пакеті в рамках Ініціативи зі сприяння безпеці України США профінансували додаткові системи ППО і боєприпаси, заявив Остін, додавши, що пакет також містить обладнання, яке дасть змогу інтегрувати системи ППО України з пусковими установками, ракетами і радарами ППО членів Контактної групи. Також буде надано більше 155-міліметрових артилерійських снарядів поряд із навчанням, технічним обслуговуванням і підтримкою.
Остін повідомив, що деякі члени Контактної групи виступили нещодавно з важливими заявами.
Німеччина зобов'язалася надати Україні більше танків "Леопард", боєприпасів, бойових безпілотників та інше обладнання в рамках пакета вартістю майже 3 мільярди доларів.
Данія також оголосила про новий пакет, який охоплює підтримку ППО і засоби забезпечення бойових дій, зокрема, машини для розмінування, мобільні мости і ремонтно-евакуаційні автомобілі.
Франція також надала Києву нові легкі танки і бронемашини.
В України є тепер система ППО Patriot; ці системи надані США, Німеччиною та Нідерландами.
"Усі ці поставки відповідають першочерговим вимогам України і відображають незмінну рішучість Контактної групи, - сказав глава Пентагону. - Спільними зусиллями члени Контактної групи забезпечили українським військовим необхідну підготовку".
Остін повідомив, що раніше цього місяця 31 танк M1 Abrams, на яких навчатимуться українські військові, прибув зі США до Графенвера (Німеччина).
Нагадаємо, що минулого тижня президент Джо Байден оголосив, що США підтримають спільні зусилля із союзниками та партнерами з навчання українських пілотів на винищувачах F-16.
"Ми сподіваємося, що ця підготовка розпочнеться найближчими тижнями, - констатував Остін. - І це ще раз засвідчує нашу спільну рішучість забезпечити, щоб суверенна і безпечна Україна могла стримувати будь-яку майбутню агресію і захищати себе від майбутніх нападів".
За словами міністра оборони, загалом Контактна група виділила Україні майже 65 мільярдів доларів на допомогу у сфері безпеки.
"Путін сподівався, що наша рішучість ослабне, він робив ставку на те, що наша єдність дасть тріщину, - зазначив Остін. - Натомість ми будемо так само згуртовані, як і раніше".
*
Костянтин Сонін: підтримка України в американському суспільстві залишається високою
Професор Школи державної політики Університету Чикаго - про результати опитування громадської думки про ставлення американців до війни Росії проти України
*
Держдеп
Україна має право, а також усі можливості, аби визволити тимчасово окуповані Росією території та відновити власні кордони, визнані на міжнародному рівні в 1991 році
*
Держдеп
Офіційний Вашингтон засудив домовленості між Москвою і Мінськом щодо розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї РФ
*
США і Південна Корея проводять спільні військові навчання
Під час маневрів імітується "повномасштабна атака" з боку Північної Кореї і відповідь на неї
*
До України з Канади незабаром прибуде партія із 43 ракет АІМ-9 класу “повітря-повітря” ближнього радіуса дії
*
У Великій Британії зафіксований рекордний рівень імміграції за минулий рік
За даними Управління національної статистики, чиста міграція – різниця між кількістю людей, які прибули та виїхали – склала 606 000 за рік. Майже 1,2 мільйона людей переїхали до Великої Британії у 2022 році, тоді як 557 000 виїхали.
У 2021 році чиста міграція становила трохи менше 500 000 осіб. Загальне населення Великої Британії досягає близько 67 мільйонів.
У статистичному відомстві заявили, що рекордний рівень був зумовлений "низкою безпрецедентних світових подій протягом 2022 року та скасуванням обмежень після пандемії коронавірусу".
Окрім людей, які приїжджають до Британії на роботу, ця цифра включає десятки тисяч іноземних студентів і понад 160 000 людей, які прибули за спеціальними програмами для людей, які тікають від війни в Україні та тиску Китаю в Гонконгу.
*
Британський парламент визнав геноцидом Голодомор в Україні в 1930-х роках
Депутати Палати громад британського парламенту одноголосно підтримали рішення про визнання голоду в Україні в 1930-х роках геноцидом українського народу.
Унаслідок голоду 1932-33 років, багато в чому свідомо влаштованого радянською владою, загинули мільйони українців.
Голосування, ініційоване депутатом-консерватором Полін Летхем, хоча і не передбачає жодних конкретних кроків, було покликане, за її власними словами, стати посланням президенту Путіну у зв'язку з розв'язаною ним війною в Україні.
"Радянський Союз знищив мільйони українців, насильно заморивши їх голодом і примусовим переселенням, що нагадує сьогоднішні події в Україні, - наголосила Летхем. - Сталін у 30-ті роки, як Путін сьогодні, хотів знищити український народ і українську ідентичність".
"Сподіваюся, що сьогодні, проголосувавши за визнання Голодомору геноцидом, ми надішлемо Путіну й усьому світові дохідливе послання, що британський парламент підтримує Україну, і що ми не потерпимо воєнних злочинів, минулих чи теперішніх", - додала Летхем.
Вона також нагадала, що багато країн, зокрема Австралія, Канада, Ірландія та Бразилія, вже визнали Голодомор геноцидом, а німецький Бундестаг і американський Конгрес ухвалили відповідні резолюції.
Наприкінці березня рішення про визнання Голодомору геноцидом також ухвалив парламент Франції.
*
У Лондоні у браму резиденції прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака в'їхав автомобіль. Водія транспортного засобу затримали поліцейські.
*
Віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров представив у Європейському парламенті візію української цифрової демократії, зокрема про філософію застосунку «Дія»
*
З Іспанії до України незабаром вирушать ще чотири основні бойові танки Leopard 2 та партія бронетранспортерів М113
*
Комітет з управління оборонними проєктами Південної Кореї схвалив план виробництва додаткових основних бойових танків K2 вартістю $1,46 мільярда, який планується реалізувати протягом наступних п’яти років
*
Уряд Литви анонсував новий пакет військової допомоги для Збройних сил України
*
Ребекка Гармс - Шлях України до ЄС не буде простим, проте, враховуючи поточні обставини, членство в НАТО зараз набагато важливіше і варто докласти всіх зусиль, щоб вступ відбувся чим швидше
*
Чемпіон України з альпінізму Валентин Сипавін розгорнув державний прапор на вершині Евересту, стяг розіграють серед донорів фандрейзингової платформи United24
*
У Варшаві в четвер відкрився Міжнародний книжковий ярмарок, на якому наша держава є почесним гостем
*
Коваль - Для розвитку українського книговидання і підтримки достатнього рівня читання серед населення Україні потрібно щороку 100 млн євро
*
Білорусь: Біляцького перевели в колонію із суворими умовами утримання
Дружина провідного білоруського правозахисника заявила, що він перебуває в інформаційній ізоляції
*
Верховний суд Росії ліквідував опозиційну партію ПАРНАС
*
У другому турі виборів президента Туреччини на закордонних дільницях узяли участь майже 1,8 млн осіб – більше, ніж у першому турі
*
У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що першопричиною «кризи в Україні» стали проблеми з управлінням безпекою в Європі
*
Файного дня і Перемоги нам всім