"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Естонія закликала ПАРЄ скласти план порятунку 700 000 викрадених українських дітей
Там зауважили, що якби стільки дітей вивезли з Естонії, то «цілий народ був би стертий з лиця землі»
*
Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн заявив, що позиція країни щодо мирного врегулювання російсько-української війни не змінилася: будь-яка "мирна ініціатива" має повністю поважати міжнародне право і Статут ООН
*
Правоохоронці мають дані про страту російськими військовими на полі бою 93 українських військовополонених
*
У російському полоні від початку війни загинули 177 українських військових - Коордштаб
*
Почесне консульство України в Японії розпочало роботу в місті Кобе. Його очолив президент Асоціації україністів, професор Університету Кобе Ґакуїн Окабе Йошихіко
*
У секторі Гази в результаті секретної операції, яка тривала кілька місяців, вдалося звільнити 21-річну жінку, яка була викрадена бойовиками «Ісламської держави» в Іраку десять років тому
*
Нафта зросла на 8% за тиждень на тлі побоювань, що Ізраїль може уразити нафтові об'єкти Ірану у відповідь на ракетні обстріли
*
Південнокорейська компанія Samsung Electronics заявила про початок масового виробництва свого останнього і одного з найкращих у галузі чипа комп’ютерної пам’яті для персональних комп’ютерів зі штучним інтелектом
*
Верховний суд Сінгапуру засудив колишнього міністра з питань транспорту Субраманіама Ісварана за корупційні злочини до року ув'язнення
*
Президент США Джо Байден заявив у четвер, що він не вірить у "тотальну війну" на Близькому Сході на тлі операцій Ізраїлю в Газі та Лівані та ескалації напруженості у відносинах з Іраном.
Байден заявив, що такої війни можна уникнути, але для цього потрібно зробити більше.
Ця заява відбулася на тлі атак Ізраїлю в Газі та Лівані та ескалації напруженості у відносинах з Іраном.
Відповідаючи на запитання, наскільки він впевнений, що такої війни можна уникнути, Байден сказав: «Наскільки ви впевнені, що не буде дощу? Послухайте, я не вірю, що буде тотальна війна. Я думаю, що ми зможемо її уникнути. Але ще багато чого треба зробити».
Коли його запитали, чи він відправить американські війська на допомогу Ізраїлю, він відповів: «Ми вже допомогли Ізраїлю. Ми збираємося захищати Ізраїль».
Увечері 1 жовтня Іран завдав по території Ізраїлю масованого удару балістичними ракетами. Того ж вечора Армія оборони Ізраїлю заявила, що відповість на ракетну атаку Ірану. Сполучені Штати в свою чергу заявили про «залізну» підтримку Ізраїлю та повідомили, що координуватимуть з ним зусилля щодо відповіді Ірану.
У ніч із четверга на п’ятницю Ізраїль завдав одинадцять ударів по південному пункту угруповання «Хезболла» в Бейруті, метою якого був голова виконавчої ради угруповання «Хезболла» Хашем Сафіддін.
*
Занятість у США у вересні зросла максимально з березня, перевершивши очікування
Економіка США у вересні створила 254 000 робочих місць, свідчать дані Бюро статистики праці, опубліковані 4 жовтня. Цей показник виявився набагато вищим за прогноз економістів у 140 000. Рівень безробіття знизився з 4,2% до 4,1%, пише Reuters.
Зростання кількості робочих місць у США – один з ключових показників здоровʼя першої економіки світу.
Деталі
Кількість зайнятих в несільськогосподарському секторі збільшилася на 254 000 робочих місць минулого місяця після зростання на 159 000 в серпні.
Це найвищий рівень з березня, коли кількість зайнятих у несільськогосподарському секторі зросла на 310 000, і третій за величиною показник за рік – у січні зростання становило 256 000.
Кількість робочих місць зросла, а рівень безробіття знизився, що ще більше зменшило необхідність для Федеральної резервної системи підтримувати значне зниження процентних ставок на двох засіданнях, що залишилися в цьому році.
Звіт свідчить про те, що ФРС готується до так званої «мʼякої посадки» економіки, яка пережила найгірший період високої інфляції за останнє покоління.
Контекст
23 серпня голова ФРС Джером Павелл заявив, що регулятор готовий до зниження ставок. Зниження може початися у вересні, але терміни і швидкість процесу залежить від низки чинників, додав він.
18 вересня ФРС знизила ставки на пів пункту, що стало першим зниженням з початку пандемії Covid та зниженням ставок із 23-річного максимуму.
Рішення регулятора було очікуваним. Ринок лише дискутував з приводу того, чи обере центральний банк більш консервативне зниження на 25 б.п. чи більш агресивне – на 50 б.п.
Федрезерв анонсував подальше зниження ставок. До кінця 2024 року регулятор очікує ставку на рівні 4,4%, до кінця 2025-го – на рівні 3,4%.
*
Уолл-стріт росте після сильної трудової статистики
*
Міністерство юстиції США видало ордер на вилучення інтернет-доменів, які використовувалися агентами розвідки Росії та їхніми довіреними особами для комп’ютерного шахрайства у країні
*
Пентагон витратить близько 1,2 мільярда доларів на утримання кораблів, розгорнутих у рамках операцій у Червоному морі проти єменських бойовиків-хуситів, і на поповнення запасів ракет, які були використані для допомоги Ізраїлю у відбитті атаки Ірану
*
Багато представників керівництва компаній Уолл-стріт сумніваються в тому, чи варто підтримувати когось із кандидатів у президенти США: вони стурбовані тим, що плани колишнього президента Дональда Трампа можуть завдати шкоди економіці, але також побоюються можливого лівого ухилу у разі перемоги віце-президента Камали Гарріс.
Хоча багато впливових фігур Уолл-стріт, включаючи Білла Екмана, Джона Полсона і Джорджа Сороса, вибрали одну зі сторін, багато інших все ще оцінюють економічні програми. Економіка знову може виявитися вирішальним питанням на виборах, де обидва кандидати йдуть ніздрі в ніздрю, показали розмови з більш ніж 20 представниками менеджменту компаній в останні кілька тижнів - і одночасно їх хвилюють і наслідки цих президентських виборів для американських правових та демократичних інститутів.
За словами ряду співрозмовників Рейтер, хоча Трамп і має репутацію політика, дружнього Уолл-стріт, пропоновані їм заходи загрожують економічною та політичною нестабільністю.
Хоча Гарріс була б безпечнішим варіантом, вона стала кандидатом у президенти США від Демократичної партії лише у липні, коли президент Джо Байден вийшов із гонки, і про неї ще мало що відомо, сказали вони. Багато хто турбується, що віце-президент продовжить розпочате Байденом жорсткість регулювання прибуткових бізнесів Уолл-стріт.
Серед керівників, з якими розмовляв Рейтер, були прихильники республіканців та демократів, включаючи кількох людей, які публічно підтримали Трампа чи Гарріс, а також ті, хто не віддав відчутної переваги жодній із сторін.
«Більшість очікує, що Трамп продовжить те, що вже почав: безумовно більш популістську, протекціоністську та різко дерегуляційну (політику)», - сказав Брюс Мелман із Mehlman Consulting.
«Однак їм не терпиться краще впізнати Гарріс та її ідеї,» додав Мелман.
Як і в перший президентський термін, Трамп обіцяє знизити податки та спростити правила, але більшість керівників сказали, що переваги можуть зійти нанівець через заплановані республіканцем імпортні мита, які можуть розігнати інфляцію, тоді як зниження податків може збільшити дефіцит бюджету США. .
Керолайн Лівітт, прес-секретар передвиборного штабу Трампа, сказала, що інвестори Уолл-стріт бажають перемоги Трампа, оскільки пам'ятають, що його політика прискорила зростання, знизила інфляцію і сприяла тому, що у всіх побільшало грошей.
Інвестор-мільярдер та прихильник Трампа Полсон сказав Рейтер під час вересневого заходу в Нью-Йорку, на якому Трамп представив свій економічний план, що тарифи на імпорт збільшать доходи скарбниці, сприяючи скороченню дефіциту.
План Гарріс, який, за оцінками аналітиків, краще позначиться на економіці, включає підвищення податків - це, очевидно, чинить тиск на корпоративні прибутки та на акції, але водночас частково компенсує очікуване збільшення дефіциту. Кандидат демократів майже не говорить про фінансову політику, але оголосила, що не дасть спуску банкам і продовжить розпочату Байденом атаку на приховані банківські збори.
Прес-секретар Гарріс зазначив Рейтер на те, що сотні економістів та керівників компаній схвалюють її ідеї.
В адресованому Рейтер електронному листі підприємець-мільярдер і прихильник Гарріс Марк Кьюбан зазначив, що акції зростали, коли податки, що виплачуються компаніями, були вищими, додавши: «Все, що являє собою крок до скорочення дефіциту - це плюс.» Однак він сказав, що обидва кандидати дають обіцянки, які, можливо, не зможуть стримати.
«У жодного з кандидатів програма не містить деталі того, як вона буде втілена в життя».
Для багатьох фірм ситуація, коли Гарріс очолить Білий дім, а республіканці контролюватимуть Сенат, блокуючи підвищення податків і змушуючи Гарріс ставити поміркованих чиновників на ключові посади, є найкращим варіантом.
Станом на 21 серпня спонсори, пов'язані з секторами цінних паперів та інвестування, вклали $8,7 мільйона у виборчу кампанію Байдена та Гарріс порівняно з приблизно $3 мільйонами, отриманими штабом Трампа, показали дані OpenSecrets.
"Я б сказав, що симпатії виборців зі сфери фінансових послуг розділилися приблизно порівну", - сказав Майкл Брайт, голова Structured Finance Association, лобістської групи у Вашингтоні, що представляє кредиторів та інвесторів. Трамп висував Брайта у 2018 році на управлінський пост у державній житловій агенції Ginnie Mae.
Принцип вибору людей на міністерські та інші ключові посади в адміністрації США також турбує Уолл-стріт.
"Гарріс практична і прагматична", - сказав гендиректор C Street Advisory Group Джон Хінес, який керував фінансами у виборчій кампанії віце-президента в 2020 році, додавши, що Гарріс позитивно ставиться до розумного регулювання, що забезпечує прозорість бізнесу.
"(Трамп може) вибрати команду з величезної кількості людей з великим досвідом у фінансовій галузі, які працювали в адміністрації минулого разу", - сказала Ліндсі Джонсон, гендиректор Consumer Bankers Association
*
Кандидат у американські президенти від Республіканської партії Дональд Трамп оголосив, що повернеться до Батлера, де на нього був скоєний замах, та проведе там мітинг, а Маск каже, що прийде підтримати
*
Понад 200 людей у США загинули через ураган «Хелен» – це найбільша кількість із часів «Катріни»
Трамп розкритикував адміністрацію Байдена за надто малу, на його думку, допомогу постраждалим від урагану на тлі «понад $200 млрд, виділених Україні»
*
Докери США призупинили триденний страйк після продовження контракту
*
OpenAI відкрила кредитну лінію на 4 мільярди доларів
*
Федеральний суд Австралії залишив чинним рішення про стягнення з соцмережі X Ілона Маска штрафу в розмірі $418 тисяч за те, що платформа не надала на запит регулятора інформацію про практики протидії публікаціям із жорстоким поводженням із дітьми
*
Суд ЄС наказав Facebook обмежити використання особистих даних для цільової реклами
*
Франція та Канада підготують «дорожню карту» щодо повернення викрадених РФ українських дітей
Міністри закордонних справ Франції та Канади Жан-Ноель Барро та Мелані Жолі пообіцяли розробити "дорожню карту" з конкретними заходами
*
Канада обкладе додатковим митом у 25% китайську сталь та алюміній
*
Ukrainian World Congress
AP: ⁠Захоплення Вугледара – наслідок відмови США дозволити Україні бити по території Росії
Захоплення росіянами Вугледара на Донеччині є наслідком відмови США дозволити Україні завдати ударів углиб Росії, пише видання Associated Press
*
Ukrainian World Congress
Енн Епплбом: Схиляти до перемовин потрібно Росію, а не Україну
Американці та європейці досі сподіваються на “чудодійне переговорне рішення” у війні Росії проти України замість того, аби зосереджуватись на перемозі Києва й докладати необхідних для цього зусиль, пише американсько-британська історикиня, журналістка, письменниця, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбом в колонці для The Atlantic.
Уявні червоні лінії, повільне постачання зброї та правила щодо того, що можна і не можна атакувати Україні, не є справжньою проблемою. Путін – справжня проблема, каже Епплбом.
“Жоден із тих, хто виступає за “мир”, чи то представники Інституту Квінсі, кампанії Трампа, Ради з міжнародних відносин, чи навіть уряду США, не може пояснити, як вони збираються переконати Росію погодитися на таку угоду. Переконати припинити війну потрібно саме росіян, адже саме вони не хочуть завершення війни”, – наголошує журналістка.
Переговори у цій війні можуть початися лише тоді, коли зміниться риторика Росії, коли зупиниться військова машина Кремля, коли росіяни відмовляться від спроб захопити ще одне українське село.
“Інакше кажучи, ця війна закінчиться лише тоді, коли у Росії закінчаться ресурси – а вони не безмежні – або коли вона нарешті зрозуміє, що союзники України реальні, що Україна не здасться, і що Росія не зможе перемогти”, – продовжує Епплбом.
Росіяни мають прийняти, що Україна – це не Росія. “Лише тоді може бути оголошено перемир’я, почнуться обговорення нових кордонів, переговори щодо інших питань – таких, як доля понад 19 000 українських дітей, яких викрали та депортували росіяни в акції спланованої жорстокості”, – каже журналістка.
*
Університет Канади запровадив стипендію для дослідження кримськотатарської спадщини
Канадський інститут українських студій (КІУС) при Університеті Альберти започаткував нову докторську стипендію для дослідження корінних кримських татар
*
Посол у Великій Британії, колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів зустріч з президенткою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо.
Про це у четвер, 3 жовтня, повідомив сам Залужний, підкресливши, що Оділь Рено-Бассо є «справжнім другом України».
«Висловив подяку ЄБРР за незмінну й тверду підтримку нашої країни в протидії повномасштабному російському вторгненню. А також за фінансування банком проєктів з розвитку України. Розраховую, що ЄБРР залишатиметься найбільшим інституційним інвестором нашої країни», — написав Залужний у своєму Telegram-каналі.
Посол України у Великій Британії наголосив, що швидке відновлення країни також вимагає термінового залучення фінансових ресурсів.
«Особливо це стосується енергетики, інфраструктури, сфери освіти та відновлення житла українців», — повідомив Залужний.
За його словами, президентка ЄБРР висловила солідарність з Україною і відзначила, що країна демонструє надзвичайну стійкість.
«Оділь Рено-Бассо наголосила, що фінансова інституція, яку вона очолює, робитиме все можливе для подальшої підтримки України», — йдеться у повідомленні Залужного.
5 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що ЄБРР акумулює 300 млн євро на підтримку енергетичного сектору України, що потерпає від російських атак. Було підписано відповідний меморандум.
Європейський банк реконструкції та розвитку протягом 2023 року надав рекордну фінансову допомогу в EUR2,1 млрд, при цьому в наступні роки планує фінансувати Україну на суму EUR1,5 млрд щорічно.
*
Британія спустила на воду атомний підводний човен HMS Agamemnon
Це шостий із семи запланованих підводних човнів класу Astute, які суттєво зміцнять обороноздатність країни. На британській верфі BAE Systems
*
Британія збільшує видатки на оборону через російську агресію проти України – Коакер
Велика Британія збільшить видатки на оборону до 2,5% ВВП, каже Коакер.
*
Британія озброїть піхоту двоканальними прицілами
Міністерство оборони Британії законтрактувало тисячі комбінованих прицілів TALON Fused Weapon Sight з тепловізором та пристроєм нічного бачення
*
США та Велика Британія допомагали Ізраїлю збивати іранські ракети
*
США і Британія публічно пов’язали ексофіцера ФСБ із хакерською групою
Бендерський використовував свій статус і контакти, щоб сприяти розвитку відносин Evil Corp із офіційними особами російських спецслужб»
*
Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер вирушить сьогодні до Брюсселя у спробі налогодити стосунки з Євроосоюзом
*
Представники ЄС проголосували у п'ятницю за введення тарифів у розмірі до 45% на електромобілі з Китаю, що посилить торговельну напруженість у відносинах з Пекіном
*
Європейський Союз готується до запровадження пакету санкцій проти Ірану за постачання Росії балістичних ракет
*
У Європарламенті фінського депутата Пекку Товері обрали новим головою Комітету асоціації ЄС-Україна – ключового інструменту співробітництва між Європарламентом та Верховною Радою України
*
Президент Франції Емманюель Макрон напередодні прийняв у Єлисейському палаці прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна і обговорив із ним необхідність досягнення мирної угоди з Азербайджаном
*
Прем’єр-міністр Франції Мішель Барньє не став виключати ухвалення бюджету "в обхід" нижньої палати парламенту за спеціальною статтею конституції, якщо у цьому буде потреба
*
Компанії Thales та Safran, що фігурували в розслідуванні щодо допомоги казахстанських оборонних підрядників РФ в обході санкцій, запевнили, що з 2014 року дотримуються їх
*
Французьке міністерство закордонних справ назвало контрпродуктивним рішення Ізраїлю оголосити генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй пана Антоніу Гутерреша персоною нон ґрата
*
Суперечка з державою щодо управління аеропортами і портами на французькій Корсиці призвела до спонтанного страйку, внаслідок якого сотні людей не можуть залишити острів чи причалити до нього
*
Німеччина проти запровадження тарифів ЄС на китайські електромобілі – Reuters
У п'ятницю Німеччина має намір проголосувати проти введення тарифів Європейського Союзу на китайські електромобілі
*
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен починаючи з п’ятниці запрошує лідерів п'яти партій, що пройшли до парламенту, на консультації з метою з’ясувати, кому доручити формування уряду
*
63,2% жителів Молдови підтримують процес інтеграції країни до Євросоюзу напередодні ключовго референдуму з цього питання
*
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, голова Польської селянської партії, наполягає, що не погодиться на вступ України до Європейського Союзу, доки не буде вирішено питання ексгумації і пам’яті жертв Волинської трагедії
*
Польща у 2025 році виділить на оборону рекордну суму - 186,6 млрд злотих (майже $48 млрд), що може становити 4,7% ВВП країни
*
Литва придбає додаткові системи протиповітряної оборони середньої дальності NASAMS за 234 млн євро
*
У розвідувальному центрі Сил оборони Естонії допускають, що українські сили можуть бути змушені залишити Покровськ у Донецькій області до кінця року
*
Європейський оборонний конгломерат KNDS підписав контракт на поставку 12 гармат CAESAR, яку профінансує Україна
*
В Україні створили найвищий показник маржинальності компаній з виробництва дронів, що допоможе зробити "прорив" у локалізації вітчизняних продуктів - Федоров
*
У Міністерстві оборони України повідомили, що за перші дні роботи центру Українського легіону в Польщі, що відкрився в Любліні, подали заявки майже 200 кандидатів
*
Командувач Військово-морських сил Збройних сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа провів зустріч з делегацією Королівських військово-морських сил Нідерландів на чолі з командувачем ВМС Нідерландів віцеадміралом Рене Тасом
*
ISW - Російські війська не мають достатньої кількості живої сили та матеріальних ресурсів для продовження інтенсивних наступальних операцій нескінченно довго на окремих ділянках фронту, тому оперативно значущі успіхи, ймовірно, і надалі «вислизатимуть» від них
*
Кіберфахівців Головного управління розвідки МОУ атакували кілька ворожих онлайн-ресурсів, які мають стосунок до постачання окупаційної армії або відстежування переміщення людей в РФ
*
На Луганському напрямку фронту аеророзвідники знищили понтонну переправу, якою російські військові здійснювали постачання зброї та підкріплення
*
На Херсонщині унаслідок нічного артобстрілу селища Білозерка загинув чоловік
*
Речник ДПСУ - Російські диверсійно-розвідувальні групи не намагаються вступати в бій з українськими військовими, але пробують заміновувати окремі напрямки
*
Уночі та зранку росіяни здійснили 14 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 28 вибухів
*
На фронті минулої доби відбулось 142 бойових зіткнення, найбільша активність росіян була на Покровському та Курахівському напрямках
*
На фронті від початку доби - 79 зіткнень, на семи напрямках тривають бої
*
МВА - У місті Покровськ Донецької області через російські обстріли пошкоджено або знищено близько 80% критичної інфраструктури. Окупанти знаходяться за 7 км від околиць міста
*
Армія РФ ударила по Харкову
*
Світовий банк опублікував перше дослідження з оцінки умов для ведення бізнесу Business Ready. Цей проєкт замінив щорічний звіт Doing Business, який банк перестав публікувати з 2021 року. Україна у цьому звіті не представлена. B-Ready включає оцінку ділового та інвестиційного клімату в 50 країнах і територіях за 1200 показниками.
*
Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) розширять свою присутність в Україні, зосередившись на відновленні житла та критичної інфраструктури.
Про це повідомило Міністерство розвитку громад та територій України.
«Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) продовжать підтримку українських ініціатив у питаннях відновлення, оцінки потреб для відбудови, а також питаннях підготовки до зимового періоду», - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад та територій України Олексія Кулеби з регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи Бобом Сомом.
За словами Кулеби, сьогодні у фокусі міністерства - забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та підготовка інфраструктури у громадах і для людей, які будуть повертатися з фронту. І ці питання потрібно враховувати у двосторонній співпраці.
Він також зазначив, що міністерство сподівається на подальшу співпрацю зі Світовим банком у транспортній галузі за основними магістральними напрямками та щодо морських портів.
Водночас Кулеба наголосив, що всі спільні зі Світовим банком проєкти, які вже розпочато, планується продовжувати.
Своєю чергою Сом зазначив, що Світовий банк має чіткий план подальшої спільної роботи з міністерством і за два тижні продовжить переговори щодо подальшої співпраці у сфері підтримки житлового сектору.
Представники керівництва Міністерства соціальної політики та Світового банку обговорили питання продовження та розширення проєктів, спрямованих на подолання бідності в Україні.
*
Нацбанк - За дев’ять місяців 2024 року уряд залучив від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на аукціонах понад 391 млрд грн в еквіваленті
*
Українцям, які через війну були змушені покинути свої домівки, дали можливість купувати житло за програмою єОселя, вік якого до 10 років
*
Уряд ухвалив нормативно-правові акти, які наближають впровадження еАкцизу
*
Запуск еАкцизу дозволить змінити ситуацію на ринку тютюну та алкоголю, через контрабанду якого держава лише торік втратила понад 30 млрд грн
*
Опитування ЄБА: половина компаній не компенсуватиме підвищення військового збору
В Україні 55% компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам
*
Антимонопольний комітет погодив придбання фондом "Магнум", який належить бізнесмену співвласнику АТБ Геннадію Буткевичу, компанії "УТ Пауер" - виробництво електроенергії
*
У 2024 році уряд Норвегії має намір спрямувати близько 23,6 млн дол (250 млн норвезьких крон) на інвестиції в Україну
*
Кабінет Міністрів ухвалив два документи, які дозволять залучити додатково майже 62 млн євро фінансування від Європейського інвестиційного банку на енергетику
*
Кабінет міністрів України підтримав нову редакцію положення про консультативно-дорадчі органи, які у взаємодії з владою мають захищати інтереси бізнесу на місцевому рівні
*
Уряд ухвалив рішення передати Харкову, Дніпру й Кременчуку 28 модульних газових котелень
*
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) видала перші гарантії походження енергії, виробленої з відновлювальних джерел
*
Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читанні у парламентів законопроект про історичне збільшення податків #11416д
*
В Україні дефіцит водіїв сягає до 50%: жінки закривають частину вакансій
У транспортно-логістичній сфері в Україні через мобілізацію дефіцит водіїв сягає 25% потреби, у сфері пасажирських перевезень у містах – до 30%
*
Понад два десятки українських компаній з різних секторів економіки підтримали проєкт підготовки жінок-водійок вантажівок та сприятимуть їх навчанню й подальшому працевлаштуванню
*
Заступник міністра економіки Віталій Кондратов на засіданні фінансового комітету заявив, що рішення про запровадження економічного бронювання ухвалене
*
У 2024 році українці почали сумлінніше сплачувати аліменти на 30%, адже висока заборгованість за аліментами може стати підставою для позбавлення відстрочки від мобілізації. Про це заявив керівник Центрального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко
*
"Укренерго" - Щоб не допустити перевантаження мережу у Сумській і Полтавській областях діють аварійні відключення світла
*
За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Донецькій, Кіровоградській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях
*
Управління державної охорони України 26 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ "Автомобільний дім Атлант" легкових автомобілів Фольксвагенів по 4 мільйони на 29,12 млн грн
*
Державна податкова служба передала інформацію про фінансові рахунки нерезидентів до податкових органів інших країн, а також отримала від іноземних органів дані про рахунки податкових резидентів України
*
Кабінет міністрів ухвалив два документи, якими ініціює приєднання України до Комітету цифрової політики, а також до Комітету регуляторної політики Організації економічного співробітництва та розвитку
*
Задля підвищення прозорості фінансових операцій та боротьби з ухиленням від сплати податків Україна успішно здійснила свій перший міжнародний автоматичний обмін інформацією за стандартом Common Reporting Standard (CRS)
*
Проєкт SOERA підтримає ЕКУ у впровадженні світових практик корпоративного управління та цифровізації
*
У вересні 2024 року український автопарк поповнили майже 17 тис. вживаних легковиків, що були ввезені з-за кордону. Ввезення вживаних авто в Україну у вересні впало на 34%
*
Із 7 до 10 жовтня у межах міжнародного пункту пропуску "Чоп – Захонь", що на кордоні з Угорщиною, заплановано асфальтування прикордонного мосту через ріку Тиса
*
"Київстар" увійшов до ТОП-50 найкращих роботодавців України та здобув перемогу в індустрії Телеком
*
«Vodafone Україна» не змогла домовитися про реструктуризацію єврооблігацій на $400 млн
Тепер компанія планує зосередитися на інших способах виконання своїх зобов’язань за облігаціями
*
«Нова пошта» скасувала комісію за повернення посилки
*
15 000 протягом року. monobank запускає власні платіжні POS-термінали
*
ПриватБанк виставив на продаж ТРЦ «Приозерний» у Дніпрі за 352,7 млн грн
Аукціон збираються провести 16 жовтня
*
Україна представить дві інноваційні ідеї на всесвітньому саміті стартапів
Йдеться про транскрибацію тексту та новітній продукт із лактобактерій
*
Bayer поділився деталями свого інвестиційного проєкту на Житомирщині
До впровадження проєкту залучені не тільки українські будівельні та монтажні компанії, а також частково представництва іноземних виробників обладнання в Україні
*
Бізнеси, які вже мають чинну ліцензію на обіг наркотичних препаратів, можуть починати працювати з медичним канабісом. Для цього потрібно зареєструвати рослинну субстанцію канабісу як активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ) в Державному реєстрі лікарських засобів
*
Вінницькі аграрії станом на 4 жовтня зібрали зернові та зернобобові на 70% площ, намолочено понад 2,6 млн тонн збіжжя
*
На Тернопільщині цукрові заводи виготовили майже 72 тисячі тонн цукру
*
У Львові після найбільшого російського обстрілу міста за місяць відновлено 12 будинків, роботи на інших тривають
*
Близько 3 тисяч польських субʼєктів підприємницької діяльності висловили бажання взяти участь у проєктах з відбудови України
*
Норвезький уряд уповноважив інвестиційний фонд Norfund здійснювати інвестиції в Україну. Кошти будуть виділені в межах Програми підтримки Нансена в Україні
*
Понад трильйон доларів - непрямі втрати економіки України з початку Великої війни
Оцінку здійснювала Київська школа економіки (KSE) спільно з Мінінфраструктури, іншими профільними міністерствами та НБУ
*
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вперше виплатило винагороду викривачу корупції, повідомила пресслужба НАЗК. Викривач отримав 1,68 млн грн відповідно до рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 9 листопада 2023 року.
Деталі
Можливість винагороди викривачам корупції запроваджена ще у 2019 році. Дотепер суди ухвалили два позитивних рішення про виплати, однак через відсутність врегульованих процедур виплати реальне виконання судових рішень тривалий час було неможливим.
Перша в історії українського інституту викривання виплата стала можливою після зміни порядку використання коштів держбюджету на заходи з антикорупційних стратегій, повідомило НАЗК.
Викривач, що отримав винагороду – чинний військовослужбовець, який у 2020–2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони.
У 2021 році він звернувся із заявою до НАБУ, в якій повідомив, що йому запропонували хабар у 24 млн грн за дії в інтересах певного ТОВ. Йшлося про залучення фахівців для проведення позапланового внутрішнього аудиту виконання державного контракту.
За цим фактом НАБУ зареєструвало кримінальне провадження. ВАКС ухвалив вирок у справі 24 березня 2023 року, призначивши фігуранту – колишньому заступнику начальника одного з управлінь Міноборони – покарання у вигляді позбавлення волі на 4,5 роки.
Одночасно суд відмовив у виплаті винагороди викривачу, мотивувавши рішення тим, що він офіційно повідомив про виявлений злочин у межах реалізації своїх службових повноважень, тому не має права на винагороду. Викривач оскаржив це рішення, і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його апеляційну скаргу та присудила виплату, яка на той час становила 1,68 млн грн.
Контекст
Закон «Про запобігання корупції» передбачає, що викривач може отримати 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Однак розмір винагороди не може перевищувати 3000 мінімальних зарплат, встановлених на час вчинення злочину.
Практика виплати винагороди є, наприклад у США, Литві, Чорногорії, Південній Кореї, однак різняться законодавчі вимоги щодо реалізації такого права та умови виплати винагороди. У заохоченні викривачів Україна йде шляхом, який довів свою ефективність в інших країнах. Так, Закон про наклеп у США фіксує, що викривачі можуть отримати винагороду в розмірі 15–25% від будь-яких вилучених коштів і штрафів.
*
НАБУ і САП завершили розслідування у справі очолюваної ексголовою ФДМУ Дмитром Сенниченком злочинної організації, діяльність якої призвела до збитків державі на суму понад 700 млн грн
*
НАБУ і САП завершили розслідування у кримінальному провадженні щодо масштабної оборудки на АТ "Одеський припортовий завод" по ексдепутату Грановському, яка заподіяла державі збитків на понад 94 мільйонів гривень
*
Збагачення на мільйони доларів: хмельницьких чиновників викрили на корупції
Під час обшуків правоохоронці знайшли в них $6 млн готівкою, а підозрювані викидали гроші у вікно
*
Агентство з розшуку та управління активами (АРМА) реалізувало через аукціони на "Prozorro.Продажі" два лоти електронних відходів та обпалених плат з дорогоцінними металами за 3,7 млн грн
*
"Енергоатом" вирішив звільнити директора з контрольно-ревізійної роботи НАЕК "Енергоатом" Олександра Скопича, якого СБУ раніше спіймало на хабарі
*
Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович просить Кабінет міністрів України передбачити хоча б 1 млн гривень на програму з пошукових робіт, зокрема й за зверненнями польських громадян
*
На Олімпійських іграх можуть з'явитися нові види спорту, в яких Україна показує гарні результати
Оновлення може пройти вже в Лос-Анджелесі
*
У ніч на 4 жовтня у Воронезькій області РФ після атаки дронів горить нафтобаза, а у Пермському краї також горіла нафтобаза, але причини пожежі не повідомлялись
*
У Новосибірську в Російській Федерації спалили обласне управління ФСБ
*
Начальника «фізичної охорони» окупованої Запорізької АЕС підірвали в Енергодарі
*
У Чорному морі перебуває один ворожий корабель-ракетоносій із загальним залпом до 4 ракет

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
В Берліні на пропалестинській акції затримали жінку, яку підозрюють в тому, що вона підпалила автомобіль, в якому перебував поліцейський
*
У Франкфуртському аеропорту очікуються затримки і скасування рейсів через технічні проблеми в німецькій системі управління повітряним рухом
*
У міністерстві внутрішніх справ Естонії оголосили недостатніми ті зміни, які внесла до свого статуту Естонська православна церква Московського патріархату для розриву зв’язків з Москвою
*
Європейський Союз вирішив припинити зустрічі з представниками уряду Грузії у відповідь на антиєвропейські дії та риторику керівної партії
*
Колишній прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон вважає, що непередбачуваності Дональда Трампа було б достатньо, щоб переконати Владіміра Путіна не йти повномасштабною війною на Україну
*
Борис Джонсон: Дональд Трамп не допустить поразки України, якщо виграє вибори
*
Експрем’єр та колишній глава МЗС Британії Борис Джонсон заявив, що у його особистому туалеті в Міністерстві закордонних справ знайшли прослуховуючи пристрій після того, як ним скористався прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу
*
Парламент Литви ухвалив резолюцію, в якій визнав іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) терористичною організацією і закликала ЄС брати приклад
*
Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо подав позов проти головного редактора словацького онлайн-видання Aktuality.sk Петра Барди за книгу про Фіцо, при цьому претензії зосередив не на змісті, а на використанні його фото на обкладинці
*
Шведська поліція розслідує два вибухи в будинках у передмістях Гетеборга, що сталися вранці 4 жовтня
*
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у п'ятницю, що Європейський Союз прямує до "економічної холодної війни" з Китаєм у той час, як ЄС готується до вирішального голосування щодо запровадження тарифів на імпорт електромобілів китайського виробництва
*
У Румунії проводять масштабну операцію поліції, пов’язану з розслідуванням контрабанди зброї
*
Злочинні угруповання, які стоять за нещодавніми спробами дестабілізації ситуації в Молдові напередодні виборів та референдуму про вступ у ЄС, мають на меті у тому числі силове захоплення державних інституцій
*
Північна Корея запустила у бік Республіки Кореї близько 320 повітряних зі сміттям. Це вже другий запуск повітряних об’єктів цього тижня
*
Австрійська страхова група UNIQA завершила продаж своєї російської дочірньої компанії Raiffeisen Life російському страховикові Renaissance Life, повністю залишивши російський ринок
*
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив, що його країна без вагань застосує всі наявні наступальні сили, включаючи ядерну зброю, якщо ворог спробує зазіхнути на її суверенітет
*
Іран просить росію про допомогу через можливу атаку Ізраїля – NYT
Багато іранців також заявили, що не підтримують війну з Ізраїлем чи США
*
"Вагнерівець", що повернувся з війни, побив мешканку Новосибірська до коми та відправив відео її родичам
*
МВС заявило про масове бажання громадян Заходу переїхати до Росії заради «традиційних цінностей»
*
У Росії провели навчання з ліквідації наслідків ядерного удару
*
"Бюджети скорочуються скрізь". Нацпроєкт цивільних безпілотників Путіна урізали вдвічі, щоб заощадити гроші на війну
*
Російські ютуб-блогери зіткнулися з масовим блокуванням облікових записів через використання VPN
*
Лукашенко запропонував допомогти відновити Україну
*
Друзі Путіна мільярдери Ротенберги захопили землю в Криму для будівництва стоянки яхт російських багатіїв
*
БКС погіршила прогнози дивідендних виплат нафтокомпаній РФ у 2024-2025 роках, переоцінивши котирування на нафту
*
Співробітники підконтрольної Кремлю VK поскаржилися на масові скорочення після багатомільярдних збитків
*
ISW: Російський наступ на Донбасі видихнувся і не досягнув цілей Кремля
Незважаючи на те, що з літа російська армія почала швидше просуватися на Донеччині, стратегічних вигод це їй не дало. До захоплення всього Донбасу — мети, яку вказав Володимир Путін, — ще далеко. Настання, що триває вже не один місяць, що супроводжується величезними втратами в живій силі і техніці, видихається і незабаром може зупинитися, констатують експерти Інституту з навчання війни (ISW).
Наступальні дії на сході України розпочалися восени 2023 р., у лютому ціною гігантських втрат була захоплена Авдіївка. Російське командування сформувало оперативні сили для вторгнення до Харківської області та просування на захід у Донецькій. Почате у травні просування під Харковом швидко застопорилося, не давши результату, зате влітку на донецькому фронті війська стали одне за одним захоплювати села, просуваючись у напрямку Покровська, Часового Яру і зайнявши на початку жовтня Вугледар.
Але це все тактичні успіхи на окремих ділянках фронту, до того ж, досягнуті величезною ціною, зазначає ISW. За оцінкою британської військової розвідки, період із травня став найкривавішим для російської армії, вона стала втрачати понад 1000 осіб на добу вбитими та пораненими. Невдалі механізовані атаки по всій лінії фронту, особливо у західній частині Донецької області, ведуть до великих втрат бронетехніки, пише ISW. Її брак ставатиме дедалі явнішою у середньо- та довгостроковій перспективі і «може змусити російське командування переосмислити необхідність такого інтенсивного застосування механізованих частин».
В результаті досягти оперативно значущих успіхів не вдалося і, швидше за все, не вдасться і надалі. У вересні просування російських військ уже помітно сповільнилося. Тактичні успіхи досягаються безпосередньо у місцях бойових дій, тоді як оперативні впливають на стратегічний хід війни та торкаються великих ділянок по всій лінії фронту, пояснює ISW:
Українські війська ефективно захищають лінію фронту, завдаючи значних втрат російським силам, поступово здаючи позиції, але не дозволяючи противнику досягти більш швидких успіхів… Російські війська не мають в своєму розпорядженні достатніх людських і матеріальних ресурсів, щоб продовжувати інтенсивні наступальні дії нескінченно, і поточні наступні Україна, ймовірно, завершиться найближчими місяцями, якщо не тижнями.
Такими темпами, як з початку року, російська армія зможе воювати ще місяць-два, попереджав у серпні Мік Райан, генерал-майор у відставці австралійської армії, спеціаліст з військових досліджень у сіднейському Lowy Institute та вашингтонському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень. При цьому він не враховував операцію ЗСУ, що почалася тоді в Курській області, яка, як зараз пише ISW, змушує російське командування посилати під Курськ солдатів, що поряд з величезними втратами на донецькому фронті «підірве здатність Росії продовжувати наступальні операції на північному сході та сході України. ».
«Навіть найбільші та найефективніші військові організації не можуть наступати безперервно, і після втрати такої кількості солдатів вікно можливостей для Росії може незабаром зачинитися, — писав Райан у журналі Foreign Affairs. — У військових це називається точкою перелому — час, коли у атакуючих сил закінчуються люди, техніка та можливості, необхідні для продовження ефективної операції».
*
Глава ФСБ пригрозив війною Молдові та країнам Балтії
*
Музичні сервіси в Росії зобов'язали маркувати артистів-«іноагентів»
*
Світові страховики борються в суді Лондона за втрачені в Росії літаки
*
Слідчі вилучили сніг із місця смерті Навального та інші предмети, з якими він контактував у колонії
*
США закрили понад 100 сайтів російських хакерів, пов'язаних із ФСБ
*
Прем'єр Словаччини пообіцяв відновити відносини з Путіним у разі закінчення війни
*
Генпрокуратура РФ подала позов до Shell, у переліку третіх осіб справи – оператор Сахаліну-2
*
Бакальчук подав позов до Тетяни Кім на 350 млрд рублів і зажадав визнати недійсною передачу активів Wildberries
*
Глава ФСБ заявив про загрозу російським чиновникам через вибухи пейджерів у Лівані
*
У Держдумі закликали повернути радянський податок на бездітність
*
Нафтокомпанії РФ навряд чи покажуть такий самий фінансовий успіх у II півріччі 2024 р.
*
Уряд пустить «під ніж» підтримку регіонів із бюджету
*
У МЗС заявили про необхідність захистити Росію «кріпосною стіною» для протистояння зі США
*
Путін доручив розпочати уроки пропаганди у дитячих садках
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім