Парламент Вірменії обрав Пашиняна прем'єром

Парламент Вірменії обрав Пашиняна прем'єром

Парламент Вірменії обрав лідера вуличних протестів і опозиційного депутата Нікола Пашиняна на посаду прем’єр-міністра країни. За нього пролосували 59 зі 105 депутатів, серед яких і члени найбільшої правлячої "Республіканської партії".

"Після обрання головним напрямком зовнішньої політики вважаю колективні інтереси Вірменії та Вірменської діаспори. Вірменія залишиться членом ЄврАзЕс і ОДКБ. Розвиток відносин з Росією залишається нашим пріоритетом. Ми дивимося на військове партнерство з Росією як на важливий фактор нашої безпеки" - заявив Нікол Пашинян виступаючи у парламенті перед голосуванням.

За процедурою у парламенті з вулиці слідкували протестувальники. На головній площі країни встановили екрани та динаміки.

Друга спроба

1 травня Парламент Вірменії вже намагався призначити опозиційного лідера Нікола Пашиняна прем'єр-міністром.

Засідання парламенту і обговорення призначення тривало цілий день і проходило на фоні масових протестів у центрі Єревана з вимогою призначити пана Пашиняна.

Парламент Вірменії відхилив кандидатуру Пашиняна на пост прем'єра

Всі 47 депутатів парламенту, які так чи інакше називають себе опозиційними, напередодні заявляли про намір підтримати Пашиняна. Проте для призначення на посаду він мав отримати підтримку і частини провладних депутатів з "Республіканської партії".

В результаті за Пашиняна проголосували лише 45 депутатів із необхідних мінімум 53.

Вночі перед голосуванням Нікол Пашинян повідомив, що Серж Саргсян нібито закликав депутатів з "Республіканської партії" не підтримувати опозиціонера.

Він застерігав від "політичного цунамі" в країні, якщо депутати його не підтримають.

За конституцією Вірменії, через сім днів мають пройти нові вибори прем'єр-міністра.

Якби керівника уряду не обрали б 8 травня, то це привело б до автоматичного розпуску парламенту.

Хто такий Пашинян?

Нікол Пашинян очолював антиурядові протести, які розпочалися 13 квітня і змусили піти у відставку керівника уряду Сержа Саргсяна.

Пан Пашинян переважно підтримує прозахідний та проєвропейський шлях розвитку країни. Проте наполягає, що його політика у жодному разі не буде антиросійською.

Вірменська правляча "Республіканська партія" не висувала власного кандидата, щоб не посилювати протистояння в країні.

Пан Саргсян 10 років керував країною на посаді президента. Проте нещодавно набула чинності реформа Конституції, згідно з якою вся влада переходить до керівника уряду.

Серж Саргсян після закінчення президентського строку одразу ж зайняв посаду прем'єр-міністра, фактично зберігши владу. Це викликало багатотисячні протести. Після масових мітингів Саргсян подав у відставку.

Нікол Пашинян виступає за подолання в країні корупції, бідності та кумівства. Ще у понеділок Пашинян закликав прихильників зібратись у вівторок на мітинг, щоб стимулювати депутатів.

Лідер опозиції наполягав, що після його призначення у Вірменії потрібно оголосити дочасні парламентські вибори.