Перехрестя у Нью-Йорку отримає назву «Український шлях»

Перехрестя у Нью-Йорку отримає назву «Український шлях»

Міська рада американського Нью-Йорка проголосувала за те, щоб перехрестя двох авеню у Брукліні – Брайнтон біч та Коні Айленд отримало назву Український шлях.

Авторами законопроекту, який у тому числі перейменовує або надає подвійні назви 78 магістралям та громадським місцям Нью-Йорка, виступили 40 депутатів місцевої ради.

Перехрестя двох авеню у Брукліні - Брайтон Біч та Коні Айленд - отримає назву «Український шлях»

Ініціативу щодо надання перехрестю у Брукліні назви «Український шлях» внесла Інна Верніков – членкиня міськради, яка народилася у Чернівцях, проте у 12-річному віці разом з родиною переїхала до Сполучених Штатів. Верніков – республіканка. Її дільниця охоплює Брайтон Біч – один з найбільш густонаселених вихідцями з колишнього Радянського Союзу районів Нью-Йорка.

У поданні зазначається, що нове ім'я перехрестя – це вшанування жертв військової жорстокості в Україні. Документ отримав одноголосну підтримку серед депутатів міської ради міста. Зараз він надісланий на затвердження меру міста Еріку Адамсу.

Активіст Олексій Прокопенко у березні особисто передав меру зверення від громади

У березні цього року, коли мер міста та Генеральний Консул України у Нью-Йорку Олексій Голубов урочисто підняли прапори України та США на Мангеттені, представники української громади передали Адамсу звернення щодо перейменування в Нью-Йорку вулиці на честь України.

Документ меру особисто передав активіст Олексій Прокопенко. В коментарі Голосу Америки він зазначив, що оскільки мер Адамс проінформований про запит громади, українці в Нью-Йорку сподіваються, що мер швидко погодить рішення міськради.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, коментуючи це рішення міськради Нью-Йорка, зазначив – те, що рада міста одностайно проголосувала за те, щоб надати назву «Український шлях» перехрестю у Брукліні - важливий акт виявлення солідарності з Україною та її народом. «З огляду на брутальність війни, яка тримає проти України, вочевидь, саме такою була мотивація Інни Верніков, яка внесла відповідну пропозицію у проект рішення», - зазначив український постпред.

Він також звернув увагу на те, що міська рада Нью-Йорка вже не вперше демонструє свою принципову позицію щодо засудження дій Москви та порушення Росією прав людини. Влітку 1984-го міська рада Нью-Йорка, висловлюючи протест діям Москви, назвала кут 3 авеню та 67 вулиці, на якій тоді знаходилася місія СРСР при ООН, а зараз місія РФ, на честь відомого радянського вченого та правозахисника Андрія Сахарова та його дружини Олени Боннер.