Переваги випускників шкіл окупованих територій при вступі до ВНЗ

Переваги випускників шкіл окупованих територій при вступі до ВНЗ

На окупованих територіях все інтенсивніше вчать українську мову. Хоча й підпільно, і лише випускники шкіл. Причина – держава до максимуму спростила для них умови вступу до вищих навчальних закладів, пише 24tv.ua.   

Другий рік колишні школярі безкоштовно, без ЗНО, атестата і навіть паспорта можуть стати студентами. Єдине, що потрібно – скласти іспити з української мови, історії та профільного предмета.   

Окрім цього, вже 4 роки випускники шкіл окупованого Донбасу можуть складати ЗНО на загальних підставах та обирати будь-який заклад для вступу. Для цього їм потрібно заздалегідь або екстерном закінчити школу в Україні, чи навчатись в ній дистанційно. Міносвіти пропонує і онлайн підготовку до ЗНО.   

На місцевих сайтах Луганської та Донецької областей спостерігається великий попит на репетиторів з української мови. В оголошеннях педагоги вказують майже столичні ціни.   Спрощеною системою вступу можуть скористатися також кримчани. У 2016 році до 200 жителів окупованого півострова скористалися такою перевагою. Єдиний мінус нововведень Міносвіти – обмежена кількість вишів та спеціальностей на вибір.  

 Є 12 уповноважених закладів, куди можуть вступити кримчани. А от у вишах, на які претендують з Донбасу, встановлені фіксовані замовлення – за кожною спеціальністю 50, 100, 200 місць, – розповіла завідувач сектору переміщених ВНЗ МОН України Світлана Кретович.   

Їх перелік, а також кількість місць, збільшуватимуть. Лише для кримчан цьогоріч передбачено 2 тисячі – це 20 % від кількості цьогорічних випускників на півострові. Їм гарантують соціальну або академічну стипендію.   

Набирати студентів за спрощеною системою виші почнуть через 4 дні. Нею зможуть скористатись і ті школярі з окупованих територій, які погано склали ЗНО.