Перша група українських пілотів закінчила тренування на винищувачах F-16 в Аризоні

Перша група українських пілотів закінчила тренування на винищувачах F-16 в Аризоні

Перша група українських пілотів закінчила навчання на винищувачах F-16 на 162-й авіабазі Національної гвардії в Тусоні, штат Аризона, повідомило видання Politico.

За словами речниці Повітряної національної гвардії США капітана Ерін Ганніган, з якою спілкувалося видання, це є ключовим кроком для використання сучасних американських винищувачів в Україні.

Водночас Ганніган не повідомила, скільки саме пілотів пройшли навчання, або точну дату їх випуску, посилаючись на “усіляку обережність щодо їхньої безпеки”. Тим часом інші українські пілоти досі продовжують навчання у США, додала Ганніган.

За даними Politico, тепер пілоти прямують до Європи, де на них чекає додаткове навчання, адже декілька європейських країн також здійснюють тренування українців на F-16.

Раніше цього тижня Нідерланди повідомили, що десять українських військових завершили курс навчання з обслуговування винищувачів F-16.

"Навчання готує курсантів до всіх можливих ризиків місії на F-16. Це зрештою надасть більший захист українським пілотам", - заявило оборонне відомство Нідерландів.

Серед систем, які опанували українські військові - обслуговування всіх важливих систем пілота, включаючи системи подачі кисню, шоломи та парашути, застосування набору виживання тощо, йдеться в повідомленні.

Як повідомляє видання Air and Space Forces Magazine, 162-га авіабаза є спеціальним навчальним підрозділом для іноземних пілотів винищувачів F-16.

Перші четверо українських льотчиків прибули на базу для навчання наприкінці жовтня 2023 року, й наступні 4 приєдналися до них у січні 2024 року, додає видання. Загалом Національна гвардія планує підготувати 12 українських пілотів до кінця 2024 фінансового року.

Україна планує отримати понад 60 американських винищувачів F-16 від Норвегії, Данії, Нідерландів та Бельгії, що вимагає схвалення урядом США. Адміністрація президента Джо Байдена пообіцяла надати такий дозвіл.

Тим часом президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю агентству Reuters 20 травня, що Україні потрібно близько 130 літаків F-16.

“Росіяни використовують на території України 300 літаків. Нам потрібно мінімум 120, 130 літаків [F-16], щоб протистояти в небі”, - заявив Зеленський.

У листі до міністра оборони США Ллойда Остіна від 20 травня конгресмен-республіканець Майкл Тернер, голова Постійного спеціального комітету Палати представників з питань розвідки, та 12 його колег-конгресменів поставили під питання відповідність програми тренування українських пілотів справжнім потребам України.

“За даними Військово-повітряних сил США, Сполучені Штати випустять лише 12 пілотів з тренування на [винищувачах] F-16 до кінця 2024 року. Випустити 12 українських пілотів просто недостатньо. Україна перебуває у стані війни, і місця [у програмі тренування] для України мають бути пріоритетними порівняно з іншими іноземними країнами”, - йдеться у листі.