"ПО ПІДСУМКУ: ЗРОСТАННЯ ПОДАТКІВ – ЦЕ БЕЗУМОВНИЙ НЕГАТИВ" - Александр Гончаров

"ПО ПІДСУМКУ: ЗРОСТАННЯ ПОДАТКІВ – ЦЕ БЕЗУМОВНИЙ НЕГАТИВ" - Александр Гончаров

НЕГАТИВ ДЛЯ НАШИХ РИНКІВ КАПІТАЛУ, ОСКІЛЬКИ ЗНИЖУЄ ЧИСТИЙ ПРИБУТОК

Наскільки сильно вдарить по ринку підвищення податків? Сильно. Дуже сильно. Багато хто не переживе. Отже, в емітентів залишиться менше грошей, щоб інвестувати у розвиток та платити дивіденди своїм акціонерам, що позначиться на оцінці інвесторами перспектив українських цінних паперів. І така політика у довгостроковій перспективі призведе до ще гірших наслідків для України, заганяючи людей у тотальну бідність.

Усі цифри та тренди вказують на небажану для національної економіки картину. Однозначно все падіння ринків ще попереду. Наразі гравці ще повною мірою не усвідомили величину розбіжності ринків капіталу з ризиками, які є в економіці воюючої України.

Зате наша влада довгі роки намагається жити і витрачати не за коштами. І зараз продовжує жестити. Якщо трохи відмотати час тому, варто згадати оновлену систему податків на 2024-2025 роки, яка торкнеться величезної кількості емітентів на українському фондовому ринку: від підвищення податків держбюджет має отримати додатково 30 млрд грн до кінця 2024р., у 2025р. - 127 млрд грн. Це вже другий проект Закону про підвищення податків, перший розкритикували всі — бізнес, НБУ, МВФ, бо він покладав на підприємців непідйомні зобов'язання.

Уряд пішов на поступки і вніс зміни, але таке підвищення податків - це тимчасовий крок, а ослаблення західної підтримки - жорстока реальність. За всіх виділених кредитів Україні знову потрібні екстрені фінансові вливання, щоб покрити дефіцит бюджету і закупити нове озброєння. Ось тільки влада країн Західного блоку закликала Україну також шукати внутрішні ресурси для покриття дефіциту бюджету країни. Адже за оцінками американських аналітиків дефіцит бюджету України становить цього року майже 47 млрд дол США (заборгованість зростає шаленими темпами і наступного року перевищить 100% ВВП). Відповідно, доведеться збільшувати і так надвисоке податкове навантаження на економіку та девальвувати гривню, інакше крах економіки стає неминучим.

А кому доведеться платити за боргами? Ну кому, кому, українським платникам податків, звісно. Але й про особисті доходи нам забувати не можна. І не будемо витрачати час на порожні розумування – зараз, певен, наївні очікування вщухли, залишилася лише жорстока реальність. Тим більше, що відмінні точки входу відкрилися на корекції. Це стосується не лише «Нової пошти» та «Сільпо», а також цінних паперів низки інших емітентів.

Тому, щоб просто так не сидіти і не дивитися, як під наростаючим податковим тиском гроші згоряють в інфляційній печі — раджу всім перебороти себе і почати отримувати пасивний дохід на ринках капіталу. Тільки контролюйте ризики і буде вам прибуток.

Ось такий сценарій на сьогодні вимальовується по нашим ринкам капіталу.

А що ви думаєте?