"ПОЛІТИКА ТА АРТИСТИЗМ ПЕРЕМОГАЮТЬ ЕКОНОМІКУ, ДО ЧОГО ЦЕ ВЕДЕ?" - Александр Гончаров

"ПОЛІТИКА ТА АРТИСТИЗМ ПЕРЕМОГАЮТЬ ЕКОНОМІКУ, ДО ЧОГО ЦЕ ВЕДЕ?" - Александр Гончаров

Незважаючи на те, що вчора Конгрес США ухвалив на процедурному голосуванні законопроекти про надання допомоги Україні та Ізраїлю, а сьогодні з 20:00 по Києву розпочнеться розгляд та остаточне ухвалення їх, у чому нітрохи не сумніваюся, - але все одно це не страхує нас від ще більш масштабних та глибоких фінансово-економічних криз в Україні.

Кабмін вже набрав занадто багато дорогих кредитів та позик, а економіку з новими робочими місцями та стимулами для внутрішнього ринку спільного інвестування так і не запустив. Дефіцит бюджету України майже сягнув 50%. За даними міністра фінансів Марченка, з початку 2024 року Україна вже отримала $10,2 млрд від міжнародних партнерів. І також вчора глава МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що Україні знадобиться щонайменше $42 млрд міжнародної допомоги для підтримки бюджету 2024 року.

Ну, обслуговування боргу зростає тому, що треба обслуговувати цей борг (поки що списувати його нам ніхто не збирається). Влада намагається утримувати дефіцит хоч у якихось рамках, щоправда, скорочуючи фінансування у реальний сектор економіки України на користь можливості обслуговувати цей борг та зберігати рекордний прибуток банків. Відповідно запас міцності у компаній малого та середнього бізнесу швидко закінчується. Достатньо впасти ще кільком великим підприємствам і холдингам – і це запустить каскад банкрутів. Загалом є відчуття, що це буде головним драйвером якнайшвидшого розвороту у ставках НБУ та кредитуванні українських ринків.

І головне – споживання у нас різко скорочується. Немає грошей – немає попиту. При цьому все активніше розгортаються енергетична та паливна кризи.

Ми отримуємо цілий набір негативних економічних вступних та показників, до яких наші люди взагалі не готові. А звичні та часті методи прогнозів курсу гривні вже не працюють, але більшість українців зрозуміє це надто пізно.

Так, треба чесно сказати нашим громадянам, що гривня таки піде в девальвацію і відбудеться черговий перерозподіл капіталу та активів у країні. Особливо з урахуванням того факту, що з кожним місяцем показники українського держборгу стають дедалі огиднішими. Вартість обслуговування зростає швидше за будь-які спроби наростити доходи бюджету України. І з такою картиною держборгу про ту саму «перемогу над інфляцією» можна просто забути. Тобто в якийсь момент таки доведеться відпустити ставку НБУ, але це означатиме ще більше прискорення інфляції.

Зрештою, загальновідомо: якщо хтось захотів поставити суспільство будь-якої країни дибки, найпростіший спосіб – це показати людям, що їхні життєві перспективи передаються в чужі руки іноземців.