"Помста - річ виправдана" - Олена Кудренко

"Помста - річ виправдана" - Олена Кудренко

Ніколи не розуміла ось цього: "якщо тебе вдарили по одній щоці, підстав другу". Або вибач ворога свого. Не знаю, чи дослівно так десь написано, але в народі ходить багато років. Одна з моїх бабусь все казала, що треба вміти пробачати.

Найкраще для себе - інколи забути про того, хто образив. Не помічати, нівелюючи саму значимість ображчика. Цим самим принизити його гідність, зробивши з нього порожнє місце. Але ж не про росіян буде сказано. Це "порожнє місце" варто заповнити якраз потужною цікавістю до долі кожного з сусідів.

- Ваша родина отримала білу Ладу? Вітаю, бо це означає, що той, хто від вас пішов нас вбивати, точно не повернувся.

- Вам подарували шубу, вкрадену з Херсону? Хоча потім забрали? Не біда, ви ж тепер вдова. Новий досвід, знайдете нового алкоголіка.

- Вам довелося тікати з Криму, хоча там було так по-домашньому? І з Шебєкіно ("Шемякіно"?)) Дрібниці, покатаєтесь країною, розвієтесь.

- Ви продали все за Уралом, щоб купити квартиру в Криму, а тепер змушені виставляти на продаж за безцінь? От і навчитесь підприємництву, нічого, це ж досвід.

- Ви в Москві, і зранку над вами літають якісь дрони? Та ви що? А ви що? А вони як? Сприймайте це як пригоду. Вона, звісно, може вас вбити, але це такий квест. Насолоджуйтесь.

- У вас горить по всій країні та вибухає, то торгівельні центри, то підприємства? Не хвилюйтеся, ми точково, бо ми професіонали.

Я не забуду вас, сусіди, ніколи. З усією своєю українською пристрастю. До кінця життя не забуду. Не свого, вашого.  

Окреме питання до колишньої подруги. Як ти там, в Москві? Доречі, чудовий вибір. Ти ж його зробила самостійно, вже коли росіяни Крим віджали, та підпалили Донбас. Вже стався Іловайськ, та вже були бої в Дебальцево. Вже стяги майоріли на кладовищах, жовто-блакитні. На які тобі було байдуже. А колись у нас з тобою навіть було щось спільне. Що саме? Самовпевненість, здатність бити у відповідь на життєві удари. Пам'ятаєш, як я з Донецька, а ти з Києва, зустрілись на холодному вокзалі Харкова?

Тільки я досі б'ю у відповідь. А ти з росіянами. І в цьому протистоянні ти вже програла.