"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Повномасштабна війна Росії проти України спричинила найбільшу хвилю біженців з часів Другої світової війни. Про це заявила у неділю, 8 січня, представниця Управління верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців (УВКБ ООН) у Німеччині Катаріна Лумпп.
За її словами, понад 7,9 мільйона людей вимушені були тікати з України, а ще 5,9 мільйона є внутрішньо переміщеними особами. При цьому загальна кількість біженців у майже 14 мільйонів становить понад третину населення країни, що має близько 41 мільйон населення.
Водночас Лумпп високо оцінила Німеччину в її зусиллях щодо захисту біженців. "Німеччина є важливою країною для захисту біженців, надійним гуманітарним донором у гострих надзвичайних ситуаціях та затяжних кризах, а також великою країною, яка приймає біженців", - заявила вона.
У 2022 році, за словами Лумпп, Німеччина перерахувала в фонд УВКБ ООН понад 507 мільйонів євро, що є другим за розміром внеском після США. Завдяки цій допомозі УВКБ ООН може підтримувати біженців у всьому світі "багатьма способами: житлом, наданням найнеобхіднішого, доступом до освіти та медичної допомоги", додала вона.
Підтримка ФРН знадобиться і у 2023 році, який знову стане "роком великих викликів", наголосила Лумпп. За її словами, збройні конфлікти та порушення прав людини й надалі змушуватимуть людей полишати свої домівки.
*
Мінфін США застерігає банки від надмірної обережності з санкціями
*
Одну з найвідоміших шпигунів часів холодної війни, яких викрили США, 65-річну Ану Монтес звільнили з в'язниці, де вона провела понад 20 років
*
США засуджують насильство, до якого вдалися прихильники експрезидента Бразилії Жаїра Болсонару, котрі намагалися захопити офіс президента цієї країни, а також будівлі парламенту та Верховного суду
*
Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза висловила співчуття родинам загиблих три роки тому внаслідок катастрофи літака МАУ рейсу PS752 поблизу Тегерана
*
Велика Британія та Нідерланди спільно організують велику міжнародну зустріч у Лондоні щодо розслідування військових злочинів Росії в Україні.
У березні у Лондоні міністр юстиції Британії Домінік Рааб разом зі своїм голландським колегою проведе зустріч, на якій зберуться міністри юстиції з усього світу, щоб підтримати розслідування Міжнародним кримінальним судом (МКС) військових злочинів Росії в Україні.
— Це спрямовано на збільшення глобальної фінансової та практичної підтримки, що надається МКС, і координацію зусиль для забезпечення того, щоб він мав усе необхідне для проведення розслідувань і судового переслідування винних, — йдеться в заяві уряду Великої Британії.
За словами Рааба, минув майже рік після незаконного повномасштабного вторгнення, тому міжнародне співтовариство має надати сильнішу підтримку МКС, “щоб військові злочинці могли бути притягнуті до відповідальності за звірства, свідками яких ми є”.
*
Велика Британія виробила рекордну кількість вітрової енергії у 2022 році
*
На думку прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали, підтримка України у війні проти росії є обовʼязком західних країн
*
Провідні політики фракції Вільної демократичної партії у Бундестазі ФРН 8 січня вирушили з візитом до Тайваню з «візитом солідарності»
*
У неділю виробництво електроенергії у Фінляндії досягло нового рекордного рівня.
Зазначається, що вдень 8 січня виробництво електроенергії у країні сягнуло 13 100 мегаватів.
За даними системи моніторингу електроенергії мережевого оператора Fingrid, увечері в суботу цей показник становив 12 700 МВт.
Попередній рекорд – 12 656 МВт – було встановлено у 2004 році, нагадує видання.
За словами Арто Пахкіна, голови диспетчерської Fingrid, зростання вітроенергетики та запуск АЕС "Олкілуото-3" дозволять у майбутньому регулярно ставити нові рекорди.
*
Ситуація на фронті залишається складною, найважче в Бахмуті та Соледарі, але українська армія перекидає додаткові підрозділи для зміцнення там оборони
*
З Кінбурнської коси поки не вдалось вибити російських загарбників, ніхто не має абсолютного контролю над цією південною територією Миколаївщини – це наразі лінія розмежування, лінія фронту
*
До Польщі прибула група українських медиків, яких навчатимуть надавати допомогу військовим і цивільним, ураженим опіками
*
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон переконаний, що Туреччина схвалить заявку країни на вступ у НАТО, хоча Стокгольм і не виконуватиме всіх висунутих Анкарою умов
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує вступу Фінляндії і Швеції в Альянс у 2023 році
*
Втрати українських вітропарків у війні з росією перевищують €550 мільйонів - Міненерго
*
Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив про свою рішучість як глави G7 продемонструвати світові рішучість і не допустити будь-якої зміни у світі статус-кво за допомогою сили або загрози застосування ядерної зброї.
Такі тези містяться у твітті посольства Японії в Україні, присвяченому зверненню прем'єр-міністра Японії щодо майбутнього саміту G7 в Хіросімі.
"Унаслідок російської агресії проти України, що похитнула основу міжнародного порядку, міжнародна спільнота нині перебуває в історичній переломній точці", - сказав Кісіда.
"G7 рішуче відкидає будь-які спроби в односторонньому порядку змінити статус-кво за допомогою сили, погрози застосування ядерної зброї або її застосування і підтримує міжнародний порядок, що базується на верховенстві права", - зазначається в повідомленні.
"Як глава G7 я очолюватиму дискусію і проявлю рішучу волю країн G7 з усвідомленням історичної важливості", - наводить посольство Японії слова Фуміо Кісіди.
*
На півдні Нігерії бойовики викрали з вокзалу понад 30 людей
*
Тисячі прихильників ексглави Бразилії Жаїра Болсонару вдерлися у приміщення президентського офісу та Національного конгресу
*
Біля російської військової бази у Вірменії відбулася акція протесту, на якій лунали вимоги щодо виходу країни з ОДКБ
*
Файного дня всім