"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Кардинал Дзуппі: місія до Москви не включала обговорення мирного плану щодо України
По завершенні триденних переговорів за участю свого посланника папа Франциск заявив, що кінця війні РФ проти України не видно
*
Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) розпочала масовану воєнну операцію в палестинському таборі в Дженіні на Західному березі річки Йордан
*
Майк Пенс знову заявив про беззастережну підтримку України
Минулого тижня колишній віце-президент здійснив поїздку до Києва
*
Європейське турне Байдена: Лондон, Вільнюс, Гельсінкі
Президент візьме участь у роботі саміту НАТО, який пройде в столиці Литви
*
Поліція розслідує інцидент зі стріляниною в Балтиморі
Двоє людей загинули. 28 дістали поранення. Серед поранених є діти
*
Глава мінфіну США Джанет Єллен 6-9 липня відвідає Пекін, де обговорить широке коло питань, зокрема новий закон Китаю про шпигунство, який викликає занепокоєння у Вашингтоні
*
Президент СКУ: Глобальна безпека можлива лише з Україною в НАТО
*
Британія вивела з експлуатації літаки C-130J
*
Велика Британія, Німеччина, Франція та інші європейські країни мають наміри порушити умови ядерної угоди з Іраном через те, що Тегеран постачає ударні дрони-камікадзе Росії для подальших атак проти України.
Про це повідомляє видання The Guardian з посиланням на дипломатів ЄС і Сполученого Королівства.
Зазначається, що європейські країни відмовляться знімати обмеження з Ірану на дослідження, розроблення та виробництво балістичних ракет. Термін дії санкцій закінчується 18 жовтня.
За даними видання, ще одним приводом для порушення угоди стали публікації про можливе постачання Іраном балістичних ракет Росії.
Водночас Тегеран звинувачують в інших порушеннях умов Спільного всеосяжного плану дій, зокрема, через значне перевищення верхньої межі збагачення урану.
Раніше журналісти стверджували, що європейські дипломати повідомили Ірану про наміри зберегти санкції проти балістичних ракет після закінчення терміну дії в жовтні 2023 року.
Серед причин такого рішення – можливе постачання ракет Росії, яка використовуватиме озброєння для ударів по Україні.
*
Шарль Мішель - Україна стоїть на передовій у боротьбі за європейські принципи та цінності, тож обов’язком ЄС є зробити все можливе, щоб підтримувати її так довго, як це буде необхідним
*
Німеччина із занепокоєнням стежить за подіями у Франції, де не вщухають заворушення після вбивства поліцейським 17-річного підлітка, але не вважає, що цій країні загрожує нестабільність - Олаф Шольц
*
У Гаазі відбулася конференція з питання гідної та стабільної роботи українців у Нідерландах
*
Українські біженці в Нідерландах, охочі навчатися в університетах цієї країни, з наступного року муситимуть платити близько 10 тисяч євро - як студенти з-поза ЄС
*
Глава МЗС - Австрія дозволяє країнам ЄС транзит матеріалів воєнного призначення через свою територію до України, і це не порушує її нейтралітет
*
Німеччина проти того, щоби її зброя використовувалася на російській території, а безпекові гарантії готова дати лише після того, як завершиться війна - Олаф Шольц
*
Неїжпапа - Формування корпусу Морської піхоти передбачає збільшення кількості відповідних бригад, а також створення органу управління та підрозділів забезпечення
*
Сили оборони України з 26 червня по 2 липня знищили близько 5030 російських військових та 154 артилерійських системи
*
Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках, тривають важкі бої.
*
Решту буде приватизовано: Україна залишить у держвласності понад 100 компаній
*
З 1 липня 2023 року в Україні запланована індексація пенсійних виплат на 19,7%
*
Скасування 2% податку для ФОП: у Раді заблокували підписання закону
*
Денис Шмигаль наголосив, що рішення про зростання тарифів на воду з 1 липня не було погоджено з Кабміном
*
Ціни на пальне в липні через повернення довоєнного ПДВ можуть зрости на 8 грн за літр, вважають у Раді
*
Підрив греблі Каховської ГЕС, який здійснили російські війська, завдав Україні прямих збитків на щонайменше $2 млрд.
Про це йдеться в першому аналізі, проведеному командою KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Міністерством економіки, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України. KSE Institute є аналітичним підрозділом Київської школи економіки.
– Трагедія призвела до значних пошкоджень житлово-комунального сектора та енергетики, а також до значних непрямих збитків сільському господарству через втрату іригації регіону, – зазначається в повідомленні.
Які сектори постраждали
• Житлове господарство
Прямі збитки від затоплення будинків та інфраструктури сягають $950 млн. Основна частина з них – на тимчасово окупованому лівому березі Дніпра.
Теракт на ГЕС завдав значної шкоди житловому фонду населених пунктів Херсонської та Миколаївської областей. Йдеться про міста та села (49 та 31 відповідно).
На Миколаївщині вода з Каховського водосховища підтопила понад 500 приватних будинків.
А на Херсонщині через окупацію частини територій неможливо встановити точну кількість пошкоджених чи зруйнованих будинків. За попередніми оцінками, в зону підтоплення потрапили близько 20-30 тис. будинків (з них щонайменше 150 багатоповерхівок – у Херсоні).
Аналітики врахували і додаткові витрати України в $41 млн (1,5 млрд грн) на будівництво магістральних водогонів у 2023 році. Адже через обміління водосховища без водопостачання може залишитися значна частина чотирьох південних областей: Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської.
• Енергетика
Понад чверть збитків ($586 млн) повʼязані з руйнуванням Каховської ГЕС, яка мала потужність 334,8 МВт. Адже станція не підлягає відновленню.
Загальні збитки для української енергетики в KSE оцінили в $624 млн. А річні збитки державної компанії Укргідроенерго – в понад $100 млн.
На будівництво нової ГЕС потрібно близько $1 млрд.
Крім того, через затоплення втрачено електромережі, затоплено 17 автозаправних станцій та дві нафтобази.
• Транспортна інфраструктура
Збитки в цьому секторі становлять $311 млн.
Зокрема, через повінь постраждали понад 290 км доріг. Було затоплено частину доріг міжнародного та регіонального значення. Найбільших руйнувань зазнали комунальні дороги (понад 50% від загальної довжини). У перші дні після теракту вода затопила частину мостів та менших дамб у Миколаївській та Херсонській областях.
• Промисловість
Бізнес, промислові підприємства втратили щонайменше $105 млн.
– Втрати бізнесу від повені були значно зменшені тим, що через бойові дії частина підприємств релокувалися раніше або зупинилися… Постраждало в основному важке обладнання, яке не можна було транспортувати, та будівлі. Серед них великі промислові об’єкти, розташовані в Корабельному районі Херсону, – пояснили аналітики.
На Херсонщині вода затопила 28 великих промислових об’єктів на правому та лівому берегах Дніпра.
• Сільське господарство
Через знищення посівів, поголів’я худоби та риби прямі збитки становлять $25 млн.
Варто врахувати, що багато земель на Півдні України не використовувалися для сільського господарства через постійні обстріли РФ. Крім того, порівняно мала площа земель там зазнала затоплення.
Однак Каховське водосховище забезпечувало водою зрошувальні системи і тваринництво на загальній площі 584 тис. га. Тож непрямі втрати доходів для рослинництва зростуть на $182 млн на рік, а інших галузей – до $49 млн на рік.
• Екологія
Орієнтовна сума збитків становить $1,5 млрд.
Після теракту на ГЕС витекло 150 т нафти, а рівень солоності Чорного моря біля Одеси знизився майже втричі від норми.
У зоні підтоплення опинилися три природно-заповідні парки – Нижньодніпровський, Кам’янська Січ, Білобережжя Святослава, а також Чорноморський біосферний заповідник, який охороняється ЮНЕСКО.
Під загрозою опинилися Регіональний ландшафтний парк Кінбурнська коса, ділянки Чорноморського біосферного заповідника Волижин ліс, місцеві острови, регіональний ландшафтний парк Висунсько-Інгулецький.
*
Письменниця Вікторія Амеліна, яка 27 червня зазнала поранення при обстрілі Краматорська російськими військами, померла в лікарні
*
Україна завершила виступ на III Європейських іграх: 41 медаль, третє командне місце
*
У тимчасово окупованому Мелітополі російських військових більше, ніж місцевого цивільного населення
*
Вразливості на Херсонщині та Луганщині можуть змусити РФ вивести війська з півдня України, — ISW
*
Файного дня і Перемоги нам всім