"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Поліція Шрі-Ланки повідомила про затримання майже 15 тисяч людей під час тижневої антинаркотичної операції
*
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив у неділю про посилення бойових дій на території сектору Гази
*
У Святвечір Вифлеєм нагадує місто-привид. Святкування припинено через війну Ізраїлю та ХАМАСу
*
Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив, що планує у січні відкрити Національний інститут для вивчення способів забезпечення безпеки при використанні технологій генеративного штучного інтелекту та сприяння отриманню вигоди для суспільства від ШІ
*
Є достатня підтримка обох партій: Маркарова про надання Україні допомоги від США
У Конгресі є достатньо сильна підтримка обох партій для того, щоб Україна отримала фінансову допомогу на 2024 рік.
Про це в інтерв’ю на телеканалі MSNBC заявила пані посол України в США Оксана Маркарова.
Вона сподівається, що законодавці досягнуть угоди у січні наступного року.
Маркарова зауважила, що під час розмов з представниками обох партій у Конгресі США вона відчуває, що підтримка України зберігається. Зокрема, наголосила вона, законодавці усвідомлюють, що це важливо не лише для України чи Європи, проте й для національних інтересів США.
– Тепер я просто дуже сподіваюся, що цей пакет, який включає не лише нас та Ізраїль, а й внутрішні проблеми (США, – Ред.), що там буде рішення, ухвалене для обох сторін, і що це не буде стримувати підтримку України, і знову, давайте всі молитися і сподіваюся, що це буде вже на початку січня, – говорить Маркарова.
Крім того, в інтерв’ю Маркарова також наголосила на вдячності України за постійну допомогу з боку США і зазначила, що наша держава показала здатність перемогти у цій війні. На її думку, демократичні країни повинні залишатися єдиними проти союзних сил Росії, ХАМАСу, Північної Кореї та Ірану.
– Ми показали, що українці можуть перемогти разом з усіма нашими друзями та союзниками, особливо з США… Ми звільнили понад 50% того, що забрала Росія з самого початку. Ми показали, наскільки ми можемо бути ефективними, щоб протистояти цьому та захищати не лише народ України, а й ідеали демократії та свободи. Тож поки Росія, Іран, Північна Корея, ХАМАС та інші допомагають один одному та об’єднуються, (ми, – Ред.) також повинні об’єднатися, – сказала вона.
*
ВМС США збили чотири безпілотники хуті над Червоним морем
Американські військові моряки відгукнулися на сигнали лиха з двох кораблів, які зазнали нападу
*
Вибори президента США: криптокомпанії виділили $78 млн на кандидатів, що підтримують біткоїн
Coinbase, Ripple, Circle,Kraken та інші представники біткоїн-ринку виділили загалом $78 млн на підтримку комітету політичних дій Fairshake, що виступає за прокриптовалютних кандидатів у президенти США. Про це пише ForkLog.
CEO Ripple Бред Гарлінгхаус заявив, що його компанія має намір «очолити зусилля разом з іншими лідерами галузі» щодо підтримки кандидатів, які лобіюють регулювання цифрових активів.
«США не можуть дозволити собі й надалі залишатися на другому плані на світовій арені. Надмірне регулювання (особливо з боку SEC) активно рухає юрисдикцію в неправильному напрямку, а інші країни повною мірою користуються відсутністю лідерства Сполучених Штатів», — додав він.
На думку Гарлінгхауса, галузі необхідно заохочувати ініціативи, які сприяють «прозорості, інноваціям і підходу, орієнтованому на дотримання вимог».
Згідно з Politico, Fairshake підтримав 13 кандидатів у президенти та вже витратив $1,2 млн на телевізійні рекламні кампанії. У всіх промороликах згадується, що політики працюють над «залученням робочих місць майбутнього» і створенням «наступного покоління інтернету».
У листопаді учасник передвиборчих перегонів від Республіканської партії Вівек Рамасавамі презентував концепцію Three Freedoms of Crypto, яка «гарантуватиме яскраве майбутнє криптовалюти та економічну свободу американцям».
Раніше він розкритикував цифровий долар і главу Мінфіну США Джанет Єллен за просування CBDC.
Пізніше інший кандидат у президенти Роберт Френсіс Кеннеді-молодший назвав біткоїн відповіддю на загрозу державній цифровій валюті.
*
Після відмови Верховного суду США прискорити розгляд справи Трампа, його юристи доводять імунітет експрезидента в інших судах
*
Британія потенційно може надати Україні ще більше допомоги, ніж у попередні два роки — Кемерон
Велика Британія наступного року потенційно може надати Україні ще більше допомоги, ніж це було зроблено у 2022 та 2023 роках на тлі повномасштабного вторгнення Росії.
Про це сказав міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Кемерон виданню The Telegraph.
"Я думаю, що ми потенційно можемо досягти більшого. Ми дивимося, які елементи витрат ми також могли б закласти на багаторічній основі", — сказав Кемерон, відповідаючи на питання про те, чи очікує він, що рівень підтримки України Британією буде повторено наступного року.
Міністр припустив, що можна зробити більше, щоб значно збільшити кількість зброї та техніки, яку виробляють британські оборонні фірми, щоб згодом поповнити запаси, виснажені війною в Україні.
"Ми повинні розглядати збільшення наших запасів як те, що добре для українців, так і також добре для нас у більш небезпечному світі", — додав Кемерон.
Як пише The Telegrafh, і у 2022 році, і цього року Велика Британія надала Україні понад 2 мільярди фунтів стерлінгів військової підтримки.
*
Новий Пакт щодо міграції та притулку запровадить систему розподілу мігрантів серед країн ЄС
"Це справді історичний день", - Роберта Мецола Європейський Союз планує навести лад у питанні притоку і розподілу мігрантів
*
Федеральна міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер на тлі повідомлень про затримання підозрюваних у підготовці терактів у церквах у Європі наголосила, що терористи не обмежать спосіб життя європейців
*
Міністр закордонних справ Польщі закликав Захід згуртуватися навколо України й переозброїтися
*
Майя Санду має намір балотуватися на другий термін
Вступ Молдови до ЄС - одна з цілей, поставлених Санду. На початку місяця Брюссель оголосив про початок переговорів із Кишиневом щодо цього питання
*
Протестувальники в Белграді вимагають скасувати результати виборів
Згідно з висновками міжнародних спостерігачів, Сербська прогресивна партія здобула перемогу, вдавшись до порушень
*
Колишній командувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс звернувся у святковий різдвяний час з проханням збільшити допомогу Україні зі словами “Їхня справа справедлива”.
Як повідомляє видання The Hill, Ставрідіс висловив занепокоєння у ефірі недільного радіошоу Cats Roundtable:
“Це дуже небезпечна ситуація, і реальні дії фактично не в Києві. Справжні дії відбуваються у Вашингтоні”.
“Ми повинні надати військову підтримку Україні. Їхня справа справедлива”, – заявив Ставрідіс.
За його словами, “половина російської армії була знищена, при цьому жоден солдат США не був убитий або навіть підданий ризику”. А з бюджету країни було витрачено лише 5% річного оборонного бюджету США.
Ми можемо собі це дозволити, і ми повинні.
Джеймс Ставрідіс
"Ми можемо собі це дозволити, і ми повинні. Я стурбований війною в Україні лише в тому випадку, якщо США та наші європейські союзники не виконають взяті нами зобов’язання щодо підтримки України”, – каже адмірал.
*
Україна знищила 14 із 15 безпілотників, випущених військами РФ минулої ночі
Щонайменше четверо мирних жителів загинули і дев'ятеро дістали поранення внаслідок російських обстрілів Херсона за останню добу
*
Підрозділ протиповітряної оборони в Сумській області отримав п'ять пікапів високої прохідності
*
Українські захисники у неділю збили ще один російський винищувач-бомбардувальник Су-34
*
ЄБРР прокредитує держсектор України на 2,6 млрд євро
Про це заявила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова.
За її словами, на стадії реалізації знаходиться 12 спільних з ЄБРР проєктів.
Станом на грудень 2023 року використані кошти банку за цими проєктами складають 1,61 млрд євро (62,8% загальної суми позик).
Представники Міністерства фінансів України та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) 19 грудня вперше за два роки провели перегляд портфеля спільних проєктів.
У перегляді взяли участь представники Міністерства енергетики, Агентства відновлення та розвитку інфраструктури, НЕК “Укренерго”, АТ “Укрзалізниця”, НАК “Нафтогаз України”, ПрАТ “Укргідроенерго”, АТ “Укрпошта” та інших бенефіціарів спільних з ЄБРР проєктів.
Окрему увагу було приділено ініціативам з підтримки енергетичного сектору, зокрема підготовці Проєкту спеціальної капітальної підтримки НЕК “Укренерго”, в рамках якого кредит обсягом 150 млн євро буде спрямовано для покриття критичних операційних витрат компанії з метою забезпечення стабільних та безперебійних послуг з передачі електроенергії на всій території України.
Українська сторона висловила сподівання, що ЄБРР відновить найближчим часом роботу свого представництва в Україні у Києві для кращої взаємодії між інституціями та підвищення ефективності комунікації.
*
ПриватБанк сплатив державі 155 млрд грн після націоналізації
*
Розвиток сільського господарства та економічної стійкості: на підтримку громад Сумщини нададуть 4,6 млн доларів
*
Фінляндія та Чехія виплачуватимуть грошову допомогу українським біженцям за повернення додому
*
У 2023 році Верховна Рада ухвалила 18 законів у соціальній сфері, значна частина з них стосується захисту прав та розширення можливостей захисників
*
Національна поліція посилює заходи із забезпечення правопорядку та безпеки дорожнього руху на свята і закликає громадян свідомо поставитися до обмежень, пов’язаних із режимом воєнного стану
*
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав українців з нагоди Різдва Христового та зазначив, що це свято закликає до переосмислення життєвих поглядів і нагадує про одвічні християнські цінності
*
Капелан: “Христос переміг диявола. А Україна переможе Росію-терориста”
“Христос переміг смерть. Добро переможе зло. Світло перемогло темряву. Христос переміг диявола. А Україна переможе Росію-терориста”, - капелан Микола Мединський.
*
Повіреного у справах РФ викликали в МЗС Ірану через заяву Москви про спірні острови
На контрольовані Тегераном три острови в Перській затоці - Великий Томб, Малий Томб і Абу-Муса - претендують Об'єднані Арабські Емірати
*
Пожежа на російському атомному криголамі
На єдиному російському транспортному атомному криголамі спалахнула пожежа. Пожежникам вдалося впоратися з вогнем
*
Що сталося на БілАЕС: причини та можливі наслідки
Експерти: атомні електростанції, побудовані за проектом "Росатома", несуть небезпеку кільком поколінням європейців
*
Втрати військ РФ в Україні та російська громадська думка
Експерти - про проблему другої мобілізації та про завдання главам регіонів щодо набору контрактників
Судячи з даних, наведених у нещодавно розсекреченій доповіді розвідки США, війна проти України на сьогодні обійшлася Росії в 315000 убитих і поранених. Як повідомляється, це майже 90 % особового складу, який брав участь із російського боку у військових діях на момент початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.
Про це нещодавно повідомило агентство Reuters.
Дані, отримані з відкритих джерел і наведені низкою ЗМІ, дають змогу дійти висновку, що цьогоріч втрати російських військ зросли порівняно з минулим приблизно в півтора раза. Цю обставину пов'язують, зокрема, зі спробами Москви наступати на позиції ЗСУ в напрямку Авдіївки в Донецькій області.
Зазначається також, що значно збільшилися втрати серед колишніх цивільних осіб із числа мобілізованих (колишніх ув'язнених, добровольців і найманців приватних військових компаній). При цьому повідомляється, що йдеться про дві третини всіх ідентифікованих загиблих російських військовослужбовців. Вказується і на те, що на підготовку новобранців відводилося менше часу, ніж потрібно, а часом - просто лічені дні.
Проте, згідно з останнім опитуванням Левада-центру, рівень підтримки дій російських збройних сил у країні, як і раніше, високий - 74%. Одночасно продовжує зростати частка росіян, які виступають за мирні переговори, - до 57% у листопаді.
Кореспондент Російської служби "Голосу Америки" обговорив з експертами питання про те, як зростаючі втрати під час військових дій можуть вплинути на російську суспільну свідомість.
Про військові втрати середній росіянин не знає, а часто і не хоче знати, зазначає старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Андрій Колесников. На його думку, багато в чому це зумовлено інформаційною політикою Кремля і рівнем цензури.
"Офіційні медіа та офіційні особи (як нещодавно Сергій Шойгу на розширеній колегії міноборони) кажуть винятково про великі втрати в таборі противника, - додає співрозмовник "Голосу Америки". - А той факт, що влада поки що заявляє, що військової мобілізації не буде, сильно розслабляє громадську думку".
Колесніков констатує: "Є загальне відчуття, що найгірше (наприклад, соціально-економічна криза) не відбулося, і, відповідно, найкраще попереду. Щоправда, дедалі більша кількість людей хотіла б мирних переговорів і сподівається на мир найближчим часом. Це теж підстава для тимчасового оптимізму. Путін робить акцент на мирному порядку денному, звідси виникає відчуття нормальності життя. Увага до "спецоперації" дещо спадає. У результаті показники громадської думки стабільні, але не депресивні".
Доти, доки Путін не оголосить мобілізацію, він може відправляти на забій стільки людей, скільки буде потрібно, і в нього в цьому сенсі проблем немає, продовжує експерт. Протестні голоси сімей мобілізованих поки що дуже слабкі, пояснює він.
На ставлення росіян до війни впливає відсутність офіційних повідомлень про втрати, підкреслює соціальний психолог Олексій Рощин, нагадуючи про те, що тема загибелі російських військових в Україні та їхнього важкого становища обговорюється тільки в соцмережах.
"Керівництво країни, навпаки, всіляко наголошувало на тому, що "ми ломимо, гнуться шведи", і втрат насправді набагато більше у ЗСУ, - пояснює Рощин у коментарі для Російської служби "Голосу Америки". - Звідси виникає ілюзія відносного благополуччя".
Різниться уявлення про те, що відбувається, і залежно від регіону, продовжує експерт: "У містах і мегаполісах, звідки забирали на війну набагато менше людей у відсотковому відношенні, більшість перебуває приблизно в тому стані, який був під час війни в Афганістані: десь когось ховають, але особисто й навіть опосередковано це решти стосується мало. А де-небудь у провінції, у Південному Сибіру, Туві, звідки черпали мобілізованих ковшами, йдуть крики, стогони, і в наявності явні ознаки втоми від війни. Але глибинка в російській політиці ніяк не представлена".
Судячи із зібраних Бі-бі-сі та "Медіазоною" даних, ймовірність загинути на війні в Україні для жителів Туви і Бурятії в 30-40 разів вища, ніж для москвичів, нагадує Рощин.
Тому, стверджує він, Путін без особливих ризиків для режиму може дозволити собі відправляти гарматне м'ясо на український фронт і далі:
"Недарма він заявив на "Прямій лінії", що жодних проблем із набором в армію немає, мовляв, 30-40 тисяч осіб щомісяця підписують контракти. Зрозуміло, це дута статистика. Якогось підйому патріотичних настроїв та ентузіазму в країні не помітно. Черг до військкомату, безумовно, не спостерігається. А ось наростаюча втома від війни відчувається".
Нагадаємо, що під час "Прямої лінії" Путін заявив, що Росії не потрібна друга хвиля мобілізації, оскільки вже набрано близько півмільйона новобранців. Однак, він "забув" згадати, що його адміністрація з подачі міноборони спустила главам регіонів завдання з набору контрактників, а невиконання "плану" загрожує для чиновників відставкою, констатує аналітик.
Олексій Рощин підкреслює: ситуація з мобілізованими, яких влада, незважаючи ні на що, не збирається повертати додому, - "міна уповільненої дії". "Проблему не вирішено, влада просто заміла її під килим, як сміття. Сплеск обурення серед родичів і близьких мобілізованих, яким не надають ротації з передової, що фактично прирікає їх на винищення, нікуди не подівся. Жодного компромісу з населенням не відбулося. Людей просто змусили замовкнути, поставивши перед фактом", - резюмує експерт.
*
У тимчасово окупованій росіянами Горлівці на Донеччині заявляють про «прильот» і пожежу в торгівельному центрі міста. Повідомляється про чотирьох поранених
*
У тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області ввечері 24 грудня пролунали три гучні вибухи
*
У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області гучно у всіх районах.
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім