Посолка США в Британії: Ми хочемо, щоб Україна лишилась сильною демократією, і щоб Росія програла війну

Посолка США в Британії: Ми хочемо, щоб Україна лишилась сильною демократією, і щоб Росія програла війну

США хочуть, щоб Росія програла війну, а Україна лишалась, як і до вторгнення, “сильною демократією”. Про це в інтерв'ю каналу Sky News заявила посолка США у Британії Джейн Гартлі.

“Україна була сильною демократією зі сміливим народом, і туди вдерлася Росія. Звичайно це жахливо, і ми хочемо зробити все можливе, щоб Україна лишилась сильною демократією, і щоб Росія програла цю війну. Це нелегко”, - сказала американська дипломатка.

Вона поділилась оптимізмом щодо шансів Конгресу США схвалити додаткове фінансування для України: “Я б сказала, що я оптимістична, замість впевнена. У мене немає інформації, яка б дала мені впевненість у цьому. Але я вірю, що серед республіканців є величезна підтримка України, і багато людей у комітетах хочуть, щоб ця допомога пройшла”.

“На мою думку, це повинно трапитись. … Це обов’язок Сполучених Штатів Америки. Ми винні це Україні. Україна сміливо бореться і насправді перемагає”, - зазначила вона.

Джейн Гартлі застерегла, що окупаційні амбіції Росії не закінчуються лише Україною.

“Якщо хтось думає, що Росія може зупинитися після цього, вони помиляються. Я була послом (у Франції та Монако) у 2014 році, і я бачила, що сталося в Криму. Я не знаю, чому хтось би сказав, що Росія на цьому зупиниться", - сказала вона.

73-річна Гартлі розповіла також про свої товариські відносини із президентом США Джо Байденом, вона запевнила, що американський президент “має не лише здібності, але й відчуття історії”. Посолка назвала американську підтримку України з часу вторгнення “досягненням” президента Байдена.

“Наша відданість [Україні] сильна. І це персональне. Президент Байден справді турбується про це”, - сказала вона.

На питання британської журналістки, чи може колишній президент США Дональд Трамп, якщо знову стане президентом, депортувати британського принца Гаррі, як він про це заявляв раніше, посолка США у Британії відповіла: “Цього не станеться за президентства Байдена”.

Трамп в інтерв'ю пресі минулого тижня припустив, що Гаррі варто депортувати через те, що він раніше вживав наркотики. Принц Гаррі визнав це в своїх мемуарах. Суд в США за позовом консервативного Heritage Foundation видав запит про надання імміграційних документів Гаррі, де включено питання про історію вживання наркотиків.