Постійні члени Ради Безпеки тепер мають пояснювати застосування права вето – рішення Генасамблеї

Постійні члени Ради Безпеки тепер мають пояснювати застосування права вето – рішення Генасамблеї

Генеральна асамблея ООН проголосувала за резолюцію, мета якої надати Генасамблеї мандат на проведення дебатів, у випадку коли один із постійних членів Ради Безпеки використає право вето та заблокує рішення Радбезу.

Тобто держава, яка використала вето, має пояснити Генасамблеї, чому вона це зробила. Автором документа виступив Ліхтенштейн, а свій підпис співавторства під резолюцією поставило більше 80 країн-членів ООН. Рішення було прийнято консенсусом.

Це важливий крок у напрямку реформування ООН, контролю за використанням права вето постійними членами Ради Безпеки, а також посиленням впливу Генеральної Асамблеї. За оцінками дипломатів, він допоможе в майбутньому забезпечити відповідальність за використання права вето, яким зловживає, зокрема Росія.

Річард Міллс, заступник постійної представниці США при ООН, виступаючи після голосування зазначив, що «США надзвичайно стурбовані зловживанням Росією своїм правом вето впродовж останнього десятиліття». Він перерахував заблоковані Росією резолюції, які стосувалися Сирії та військових злочинів там. Згадав і вето Росії на резолюцію по створення міжнародного трибуналу з розслідування збиттям малоазійського боїнгу MH17 над Україною. А також щодо незаконної анексії Криму.

Зловживаючи правом вето, не даючи міжнародному співтовариству притягнути Росію до відповідальності, Москва зменшила роль і репутацію Ради Безпеки ООН. Це підірвало статут ООН і заплямувало ООН в цілому
Річард Міллс, заступник постійної представниці США при ООН

"І нещодавно, що найбільш обурливо, Російська Федерація наклала вето на резолюцію Ради Безпеки, яка засуджувала її агресію проти України, та зобов’язувала припинити використання сили та вивести російські війська з території України. Зловживаючи правом вето, не даючи міжнародному співтовариству притягнути Росію до відповідальності, Росія зменшила роль і репутацію Ради Безпеки ООН. Це підірвало статут ООН і заплямувало ООН в цілому», - додав він.

Представник Росії, яка не підтримала резолюції, у свою чергу, заявив, що критикувати треба не право вето, а «відсутність готовності деяких членів Радбезу слухати та приймати до уваги думку інших членів, а також невміння знаходити компроміс та сбалансовувати рішення». За його словами, рішення, яке прийнято сьогодні, - спроба створити інструмент тиску на постійних членів Ради Безпеки. «І це той підхід, який ми категорично відкидаємо», - заявив він.

Проте, представник Канади, який виступав після Росії, відповідаючи на звинувачення, зазначив, що дії Москви заважають Раді Безпеки виконувати її роботу. «Те, що постійні члени Ради Безпеки мають право вето, не є вище закону. Ніхто з нас не стоїть вище закону. І дозвольте мені зазначити, що постійним членам Ради Безпеки нема кого звинувачувати, окрім себе та власної поведінки, у тому, що Генеральна Асамблея зараз відчуває, що зобов’язана зробити ці кроки щодо контролю за застосуванням вето», - пояснив дипломат.

  •