"ІПОТЕЧНИЙ КРЕДИТ ПІД 7%? НЕ ДЛЯ МЕНЕ - частина 1" - Николай Ильинов

"ІПОТЕЧНИЙ КРЕДИТ ПІД 7%? НЕ ДЛЯ МЕНЕ - частина 1" - Николай Ильинов

Ви, мабуть, чули про програму кредитування на купівлю житла під 7% річних? Я теж чув та з нетерпінням чекав і ось трапилося. Вчора, поки я ознайомлювався з програмою кредитування в Ощадбанку, паралельно вибирав собі квартиру. На flatfy.lun.ua задав параметри: 3-х кімнатна квартира, площею від 75 кв.м., район вирішив не змінювати – Оболонь. А ось і перші обмеження, вартість квартири повинна бути не більше 2,5 млн грн, що на сьогодні складає всього 89 тис $. В цьому районі знайшлося 108 квартир, але тут в програмі, я прочитав ще одне обмеження - будинок повинен бути зданий в експлуатацію не раніше 01.01.2018. З цього обмеження одразу роблю висновок – Держава не хоче, щоб в старі будинки приходили люди з грошима, та вкладали їх в реновацію будинків або закон пролобіювали великі забудовники та баригі, які на етапі котловану скупили квартири та зараз будуть продавати. Це обмеження звузило пошук, квартир по таким параметрам було 0.
Нажаль, прийшлося шукати район подешевше. В цілому, знайти квартиру можна, навіть за 2 млн грн, але є ще одне суттєве обмеження – максимальна сума кредиту 85% вартості квартири, але не більше 2 млн грн, тобто купуючи квартиру навіть за 2 млн, позичальник повинен мати 300 тис грн початкового внеску та ще приблизно 500 тис гривен в ремонт, тому що квартири здаються від забудовника в стані – «заходи та роби ремонт». Ось так, вже мінімум 800 тис грн мені потрібно знайти і це не рахуючи грошей на страховки, комісію банку, оцінку квартири, нотаріальні витрати. Але й це не все…
Одразу я порахував, який же в мене буде платіж по кредиту? На кредит в сумі 1,7 млн гривен на термін 20 років, середньомісячний платіж буде 13180 грн ануїтетним графіком. Чесно кажучи, навіть для середньостатистичного киянина с зарплатою 17500 гривень це не мало. Якщо дві людини працюють в сім’ї то це буде 35 тис гривень (після сплати податків 28175 грн), і навіть з такою сумою 13180 – це 47% сімейних доходів. Взагалі, я завжди давав всім рекомендацію, що платежі по всім кредитам не повинні перевищувати 30% сімейних доходів, бо більше – це шлях до бідності.
Але, враховуючи, що для мого сімейного бюджету 13180 грн– це підйомний платіж, я продовжив вивчати умови програми. Що стосується відсоткової ставки, то вона буде 7 відсотків за виконання деяких умов. Перша - це умова своєчасної оплати та недопущення прострочки – тут я погоджуюся, сам, як колишній банківський працівник – я обома руками за платіжну дисципліну, АЛЕ, ПОЗИЧАЛЬНИК буде сплачувати ринкову відсоткову ставку (а вона зараз приблизно 13% річних, і може бути до 30%) навіть якщо на рахунку, на який Держава направляє кошти для компенсації, цих грошей не буде, або буде недостатньо. А ось тепер, УВАГА, ПИТАННЯ ЗНАВЦЯМ. Хто-небудь вірить в те, що за 20 років сплати по кредиту, Держава завжди буде виконувати свої зобов’язання? Як людина, яка працюючи в банку кредитувала людей за аналогічними програмами, я впевнений на 100% що випадкі невиконнаня умов Державою обов’язково будуть. Наприклад, мого однокласника, який в 2007 році купував собі будинок за аналогічною програмою, яку на той час здійснював Фонд молодіжного кредитування, Райффайзен банк Аваль викинув з власного будинку просто на вулицю разом з 6 ДІТЬМИ!!! А причиною стала саме ситуація, коли Фонд в період кризи 2008-2009 року просто перестав платити (це майже як просто перестати стріляти, тільки просто перестати платити) і все – родина, в якої з 6 дітей було 5 неповнолітніх, залишилася на вулиці. І хоча, по Закону це майже неможливо, але в реальному житті все по іншому.
Тим не менш, я все одно продовжив вивчати програму, дійшовши до пункту «Вимоги до позичальника», і ость тут мене чекав найбільший сюрприз. Далі дослівно: «У разі, якщо Позичальник або члени його сім’ї є фізичними особами-підприємцями – кредитування за Програмою не здійснюється». 3,14здець!!!
Ось, так, шановний підприємець, в тебе поки одне зобов’язання – платити податки і чим більше тим краще, а житло в кредит – х…
Так на кого розрахована ця програма? На родину вчителів? Чи лікарів? Ну тобто, якщо вчителі вже почали заробляти обіцяні 4000 доларів, то може вони назбирають триста тисяч на початковий внесок, півмільйона на ремонт, ще декілька десятків тисяч на банківську комісію, страховки, нотаріальні витрати.
Ось так, щось нормальне, здавалося б, з’явилося в Державі, але знову не для мене…