"Повага до людини починається з поваги до самого себе" - Олена Кудренко

"Повага до людини починається з поваги до самого себе" - Олена Кудренко

На мій погляд, різниця між Україною та Росією має бути в тому, що на росії поважають посаду, і лише потім людину на ній - не через моральні якості, а через цю саму посаду. Гаразд, нехай не стільки поважають, скільки приймають за належне ставити таку людину вище за себе.

На росії будь-яка шваль хоче працювати в Госдумі чи Газпромі, чи в структурах з ними пов'язаних. Бо тоді перед шваллю відкриті всі двері, і попрані всі закони, як юридичні, так і моральні. Ти можеш бути яким захочеш, якщо ти маєш посаду. Ти можеш карати чи милувати, можеш брати чуже і вважати це своїм. Що вони в Росії і роблять.  

В Україні це досі працює. А в Європі - набагато менше. І я лише хочу, щоб ми спочатку мали за що поважати людину на посаді. Не навпаки, бо навпаки - це та сама росія. Спочатку навчилися розрізняти мудрих від дилетантів, незалежних від залежних, щирих від акторів, справжніх від "врємєнщіков", які на посаду прийшли заради посади. Спочатку думати - а потім тащити у владу усіх, кого не лінь.

Ось моє скромне бажання, ось різниця, яку я хочу відчувати - що вона є між нами та тим ганебним совком, у якому ми досі застрягаємо. Попри те, що частина нашого суспільства рве всі шаблони і дивує світ - інша частина досі молиться на посаду.

А повага до людини починається з поваги до самого себе. І звідси виходять критерії, за якими ти оцінюєш інших. Ти шукаєш в них те, що зможеш щиро поважати. Те, що близько тобі самому. І якщо ти цих якостей не знаходиш, то ніяка посада їх відсутність не виправить.