Повернення до ядерної угоди з Іраном: перемога чи зрада?

Повернення до ядерної угоди з Іраном: перемога чи зрада?

1. З моменту виходу з угоди Трампа в 2018 році санкції проти Ірану діють. Їх ефективність така, що Тегеран постачає Росії безпілотники, Росія запускає іранський супутник в космос, іранська ядерна програма галопувала вперед (до ядерної зброї тижні або дні), а атаки іранських проксі не зменшилися. Отже, що таке «без ядерної угоди» ми вже знаємо

2. США, готуючи відповідь Ірану на його відповідь на текст угоди, запропонований Бореллем, здійснюють дві атаки на іранських проксі в Сирії. При чому другу у відповідь на атаку цими проксі американських цілей. Ізраїль проводить успішну операцію в Газі проти іранського проксі Палестинського ісламського джихаду, лідер якого в цей час перебував в Тегерані. Повернення до ядерної угоди не забороняє ні Ізраїлю, ні США проводити подібні операції.

3. Іран без ядерної зброї точно менше загрожує світу, ніж Іран з ядерною зброєю. І просто менше ядерної зброї в світі – це менше загроз. Ядерна угода покладе в коробку ядерну програму Ірану на 2,5 роки. Поки вона діятиме, Іран не матиме ядерної зброї, як і обіцяв Байден.

4. В Ізраїлі в листопаді вибори. І Лапід, і Ганц, і Нетаньяху – кандидати в прем’єр-міністри. А населення Ізраїлю ще до виходу з угоди Трампа було переконано, що ядерна угода – помилка Обами. Тому, якщо відокремити передвиборчу критику ядерної угоди, залишаються три поступки Ірану проти яких виступав Ізраїль: закриття розслідування МАГАТЕ, зняття санкцій з КВІР і Ко та гарантії, що США знов не вийдуть з угоди. І по всіх трьох за даними західних джерел США відповіли Тегерану ні.

5. Тегеран не вірить заходу, але щоб отримати можливість зайняти дірку розміром з Росію на європейському нафтовому ринку, йому потрібно повірити, що захід виконає свою частину угоди. В поєднанні зі всім вище + стратегічний провал Росії з вторгненням в Україну + все помітніші в різних куточка світу результати дружби країн з КНР – це має зменшити бажання Тегерану занадто зближатися з Москвою та Пекіном у виклику, який вони кинули світу.

6. Чи погодиться Хаменеї на текст угоди – скоро дізнаємось.