ПОВЕРНЕННЯ ОЛІГАРХА ВИКЛИКАЄ ТРИВОГУ В УКРАЇНІ

ПОВЕРНЕННЯ ОЛІГАРХА ВИКЛИКАЄ ТРИВОГУ В УКРАЇНІ

До того, як його обрали президентом минулого місяця, Володимир Зеленський грав роль президента у комедійному серіалі на телеканалі 1+1. Власник цього телеканалу, Ігор Коломойський, у четвер повернувся до України із добровільного вигнання, через що з'явилися побоювання, що він може попросити про певні послуги тепер уже справжнього президента.

 Під керівництвом президента Петра Порошенка, який покидає свій пост, український уряд націоналізував банк, яким співволодів пан Коломойський, і звинуватив його у розкраданні мільйонів доларів через шахрайські кредити.

 Український уряд встановив контроль над цим банком, йдеться про «Приватбанк», шляхом вливання в нього $5,600,000,000, попри те, що він сам тоді потребував фінансової допомоги МВФ, ЕС та США.

 Хоч те вливання розглядали, як необхідне, екстраординарна ціна, яку заплатив НБУ за неймовірні втрати через «безгосподарність» пана Коломойського стала для західних урядів головним маркером ризиків фінансової підтримки України, незважаючи на поширену корупцію.

 Кампанія пана Зеленського крутилася довкола того, що непідконтрольний нікому президент зможе очистити Україну від хронічної корупції. Те, як пан Зеленський вирішить затяжний конфлікт між українською владою та паном Коломойським, і є вирішальним тестом його передвиборчих обіцянок розірвати лещата олігархів, які панують над українською політикою майже від проголошення незалежності у 1991 році.

 Крім того, це буде перевіркою взаємин зі західними урядами, які більше не бажають аби їхня фінансова допомога зникала у бізнес-імперії пана Коломойського.

 Хоч пан Коломойський і каже, що він не буде «тінню президента чи сірим кардиналом», він вже відкрито висловлює надії на те, що пан Зеленський звільнить з посад в НБУ тих посадовців, хто відповідав за націоналізацію «Приватбанку». Це було ще до його повернення з вигнання.

 Відображаючи стривоженість Заходу через повернення пана Коломойського, Карл Білдт, колишній прем’єр-міністр Швеції, написав у Twitter: «Якщо Зеленський не буде обережним, то це буде його кінець. Вибіркова реолігархізація була би для України катастрофою».

 Посадовці НБУ сказали, що будь-яка спроба скасувати націоналізацію «Приватбанку» ставить під ризик допомогу МВФ обсягом $3,900,000,000.

 Уряд націоналізував «Приватбанк» у 2016 році і звинуватив пана Коломойського у виведенні мільйонів доларів до підконтрольних йому компаній. Пан Коломойський відкидає звинувачення. Суд у Києві у квітні ухвалив, що приватизація була незаконною, що дає панові Коломойському шанс повернути свої активи. Пан Коломойський також сказав, що очікує від уряду відшкодування збитків. НБУ подав апеляцію на ухвалу суду.

 Під час виборчої кампанії пан Зеленський відверто сміявся з заяв про те, що він будь-яким чином є пов’язаним з олігархом.

 «Всі ми є рівними перед законом — і звичайна особа, і олігархом, — сказав Зеленський в інтерв’ю BBC у лютому. – Якщо хтось щось вкрав, і це довели правоохоронні органи, то він має повернути вкрадене. Ніхто не закриватиме жодного розслідування». Він сказав, що він «не є іграшкою в руках Коломойського».

 Українські ЗМІ повідомили, що вранці у четвер пан Коломойський на приватному літаку прилетів з Ізраїлю до свого рідного міста, Дніпра. До цього він жив в Ізраїлі та Швейцарії. Програма журналістів «Схеми», яку транслює Радіо Свобода разом з UA:Першим, повідомила, що співвласник продюсерської фірми пана Зеленського також був у цьому літаку, що ще раз підкреслює зв’язки між цими двома особами.

 В інтерв’ю програмі «Схеми» минулого року пан Коломойський сказав, що він не повертається до України, бо боїться, що НБУ накладне на нього нові особисті штрафи, а потім обмежить його право покидати територію країни.

 Але він повернувся — рівно за три дні до інавґурації пана Зеленського, запланованої на понеділок.

переклад українською — Петро Козак

Andrew E. Kramer, New York Times