Причину відновлення аукціонів із продажу валюти пояснили в НБУ

Причину відновлення аукціонів із продажу валюти пояснили в НБУ

Після тривалого періоду купівлі іноземної валюти 31 серпня Національний банк України провів аукціон з її продажу, що пов’язано з підвищенням волатильності курсу гривні на міжбанківському ринку в останні тижні, повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема, йдеться про сезонне посилення попиту на іноземну валюту, корекцію цін на зернові, які є одним з ключових товарів українського експорту, та загострення ситуації навколо Криму та на Сході країни, пояснили у регуляторі.

Також у НБУ додали, що рішення щодо продажу валюти на ринку було прийняте для уникнення надмірних коливань курсу.

"Це збіглося у часі із таким тимчасовим явищем, як збільшення купівлі валюти українськими компаніями для сплати за зобов’язаннями в іноземній валюті наприкінці місяця", - вказали у відомстві.

У НБУ також зазначили, що в найближчі місяці регулятор не прогнозує надмірної волатильності обмінного курсу.

У зв’язку із тим, що курс гривні має суттєвий влив на рівень інфляції, у НБУ пообіцяли продовжувати уважно стежити за ситуацією на валютному ринку.

"Завдяки нарощуванню міжнародних резервів протягом останніх п’яти місяців до рівня понад 14 млрд дол. США Національний банк має всі можливості не допустити надмірних коливань обмінного курсу, викликаних не фундаментальними, а тимчасовими факторам", - йдеться у повідомленні.

Джерело