"ПРИСТРАСТІ ПО «РОТТЕРДАМУ+»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРИСТРАСТІ ПО «РОТТЕРДАМУ+»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Схема «Роттердам+» від самого початку була одною грандіозною спекуляцією, створеною журналістами і різного штибу «експертами», окремі з яких нині працюють у команді чинного президента. Об’єкт спекуляцій сам просився в руки. Збільшення платні за комунальні послуги (у першу чергу – опалення і електроенергію) болюче вдарило по бюджетах українців. Обіцянкою зменшити тарифи оперували на виборах практично всі політичні сили, опозиційні до п’ятого президента України Петра Порошенка.

Характерно – обіцянки зменшити тарифи не містила програма кандидата в президенти Зеленського, але «високими тарифами» обурювався він також. Нині – доводиться щось казати людям. Ще одна зацікавлена сторона – НАБУ. Своє розслідування по «схемі Роттердам+» НАБУ веде з 2017 р., при чому рік (!!!) НАБУ шукала експерта з енергетики, який міг би дати кваліфіковану оцінку схемі. Рік! А що було насправді?

А насправді не було ніякого «Роттердам+» - була постанова НКРЕКП №289 від 03.03.2016 «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Ця постанова встановила ціну на вугілля за формулою «ціна вугілля у портах Амстердам-Роттердам-Антверпен, плюс вартість його доставки в Україну». Навіщо вона була така встановлена? Та банально тому, що протягом військової кампанії 2014-2015 рр. Україна втратила значну кількість своїх вугільних шахт, і Москва здобула можливість зимою заблокувати постачання вугілля в Україну. Україна постала перед загрозою, що зимою Москва банально перекриє постачання вугілля в Україну, уряд буде змушений купувати вугілля за кордоном і ціни на опалення в платіжках злетять до небес – паралельно з якимись акціями протесту всередині країни. До речі – не помилилися, як раз зимою 2016-2017 рр. відбулася дурко-блокада окупованих районів Донбасу ім. нардепів Семенченка-Соболєва-Парасюка (а в грудні 2016 р. відкрилася ще й дірка в «Приватбанку», що призвело до його націоналізації – уявіть що було б якби дурко-блокада, зліт тарифів і банкрутство «Приватбанку» сталися б водночас?).

Експерти розповідають нам про корупційність постанова НКРЕКП №289 – «Роттердам+»? Але ці самі експерти постійно оперують брехливими даними. Наприклад мільярд доларів нібито переплати «експерти» нарахували, заявивши ніби в Німеччині тариф на електрику – 2,2 євроценти за кіловат/год, в той час як насправді він був 29,5 євроцентів. Ремствуючи на вплив «Роттердаму+» на тарифи, експерти вперто забувають що доля ТЕС (саме вони споживають вугілля) в структурі оптової ціни електроенергії становить лише 32,5%, все решта – інші джерела енергії. Нарешті, експерти вперто замовчували той факт що населення платило ціну МЕНШУ за ту що виходила за ціною «Роттердам+» - дивися наведений графік. А слідство?

А наше героїчне НАБУ знайти корупцію в «Роттердамі+» не могло протягом двох років, з яких рік воно шукало експерта. І лише нині на нього натхнення зійшло. У чому справа? НАБУ не могло знайти корупцію протягом двох років, бо «не дозволяв Порошенко»? Тоді про яку незалежність працівників НАБУ ми говоримо, і де гарантія що нинішні «розслідування НАБУ» - не банальна політична розправа? Зрештою, навіщо ламати списи, якщо «Роттердам+» закінчився з впровадженням вільного ринку електроенергії?

А в тому то і весь сенс. Справа в тому, що визнання «Роттердаму+» корупційною схемою стане підставою для подання в суд на державу Україна для отримання компенсації заводами які належать українським олігархам, і в першу чергу феросплавним заводам Ігоря Коломойького – вони електрику споживають як ніхто. Виплачувати цю компенсацію будуть з наших з вами кишень. Але вже зараз очевидно, що жадібність Коломойського підставляє навіть президента Зеленського, бо якісного розслідування НАБУ за два роки здійснити так і не змогло, а результати розслідування в стилі НКВД розгромлять європейські суди. З усіма похідними.

Мета олігарха Коломойського зрозуміла – він хоче повернутися до практики ручного регулювання ціна на електроенергію для своїх підприємств – і докладає для цього титанічних зусиль. Але. Зменшення ціни для одної бізнес-корпорації, доведеться компенсувати чимось іншим, наприклад – підвищувати тарифи для населення. А позаяк підвищувати їх моторошно, уряду залишиться одне – купувати вугілля у Росії. А це – знову економічна кабала, як свого часу із газом. І тоді тисячі життів віддані за незалежність України будуть просто розміняні за бізнес-інтереси певного олігарха.

А правда така. Припинити дотувати своє населення і забезпечити оплату ним 100% ціни комунальних послуг Україна обіцяє Європі з часів прем’єра Тимошенко. Це – умова за якої Європа готова нам допомагати зміцнювати свою Незалежність. Альтернатива – повернення назад від патронат Москви. Платнею за незалежність для всіх громадян був як раз «Роттердам+». Вам не подобається? Москва чекає.

На графіку – ціни на електрику на січень 2018 р.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко