"І про Блінкена" - Олена Монова

"І про Блінкена" - Олена Монова

Хоч я і розгрібаю зараз купу власних проблем, все ж сьогодні зранку виділила час і порила в ЗМІ все, що стосується візиту Держсекретаря в Україну.

Не знаю кого як, а мене особисто цікавив лише один аспект цього візиту — а саме безпековий. Тому що якщо хуйло остаточно бикане і зірветься з котушок на повну, то якось вже буде пофіг, хто зустрівся з Блінкеном першим, хто другим, а кого там взагалі не стояло. І саме виходячи з цього усвідомлення, я і розглядала цей візит. Наскільки глибоко і потужно Штати впишуться за Україну при потребі. І чи впишуться взагалі, а будуть нпрклд в носі колупать.

З того, що я прочитала і почула в інтерв’ю, можу робити обережні висновки, що США нас напризволяще не кинуть. Далі пряма цитата:

— Як я вже сказав, ми налаштовані рішуче щодо того, що будуть наслідки, у різних сферах. Але скажу ще таке, це важливо: ми воліли б мати більш стабільні й передбачувані відносини з Росією. Президент Байден ясно про це сказав президентові Путіну. Але не менш важливо — і щодо цього ми теж були доволі конкретні — якщо Росія продовжує робити необдумані, агресивні кроки чи то щодо України, чи щодо інших наших партнерів, ми відповімо. Не з метою ескалації, не тому, що нам потрібен конфлікт, а тому, що такі дії не можуть лишатися без відповіді, не можуть бути безкарними. Тож очевидно, що будуть наслідки (кінець цитати).

І ще Блінкен підкреслив, що, водночас, США тісно співпрацюють з партнерами в Україні, «щоб упевнитися, що вони мають усе необхідне для того, щоб захистити Україну, її територію і її народ».

А, що ще було важливим (на мою думку) — це детальне обговорення питання будівництва «Північного потоку-2». На відміну від деяких європейських політиків, Штати чудово розуміють, що нічого спільного з економікою цей газопровід не має. Ну і будуть й надалі тиснути на Європу для того, щоб не паплюжились гарантії енергетичної безпеки, і щоб це питання більше ніколи не використовувалось для шантажу й тиску на суверенні держави, як це намагається робити Росія.

Ну от власне це і є ті два пункти, які мене найбільше цікавили від самого початку, без всякої сакралізації візиту і решти блаблабла.

Майте гарний вечір і не сильно напивайтесь на вихідні.