"Про прибуток у закупівлях МО й переслідування підприємців" - Карл Волох

"Про прибуток у закупівлях МО й переслідування підприємців" - Карл Волох

В умовах нашої викривленої й нерідко парадоксальної політики (зокрема, кадрової) я не здивуюся, коли виявиться, що керівництво Держаудитслужби й справді виконує завдання з саботажу закупівель Міноборони. Тільки це геть не обовʼязково.

Як і кожна «контролююча» структура вони доводять свою потрібність і ефективність саме цифрами викритих зловживань - реальних чи уявних. І НІКОЛИ не несуть відповідальності за уявні, тобто, висмоктані з пальця. Мало того, мають тут подвійний виграш: або беруть хабар за те, щоб цю муйню в акті не вказати, або хизуються астрономічними цифрами виявлених «зловживань» під оплески свого керівництва й медіа (а відтак - і спраглого до таких сенсацій народу).

А за аудиторами прийдуть слідчі з прокурорами й теж творчо попрацюють. Як не посадять, то роботу паралізують і кишені наповнять точно.  

Але давайте згадаємо основне. Постанова уряду Шмигаля, котра вводила норму про нульовий прибуток на поставках Міноборони, донедавна таки існувала. І те, що головними її мотивами були популістичний (ну, не любить наш богоспасаємий нарід підприємців) і корупційний, немає ніякого сумніву. Чому корупційний, самі ж розумієте: в цих умовах прибуток просто потрібно приховувати в цифрах затрат. І в тих підприємців, кого влада любить, податкова цього не помітить. Ну, а хто з опозицією дружить чи прибутком не ділиться…

Втім, навіть і не це головне. Самий принцип заборони прибутку в підприємництві це оксюморон. Сама суть бізнесу - це отримання прибутку. З нього ж, крім іншого, розширюють виробництво та закупівлі (в даному разі, зброї та амуніції), ведуть нові розробки, випробування тощо.

Але й це ще не все. Заборона отримання прибутку є абсолютно незаконною й неконституційною.

Згідно статті 42 Конституції України «кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Це право базується на свободі підприємницької діяльності, тобто на реальній можливості здійснення особою на власний розсуд і ризик господарської діяльності, не забороненої законом, З МЕТОЮ ОДЕРЖАННЯ ПРИБУТКУ».

Тобто, маємо в постанові не просто більшовизм та дебілізм, а пряме порушення закону.

І що, понесли Шмигаль і його уряд відповідальність за цю постанову (навіть коли вона була відмінена як помилкова)? А ті з ОПи, хто давно де-факто підмінив уряд і керує ним у ручному режимі?

Ось бачите. Ми давно не мали настільки некомпетентної й ганебної влади. А суспільство цього практично не помічає.