"Про «тестування державного устрою»" - Зоя Казанжи

"Про «тестування державного устрою»" - Зоя Казанжи

Не так давно перший віце-спікер парламенту, слуга Олександр Корнієнко, розказав про «тестування державного устрою», який проводить влада. Все відбулось під час форуму «Диригенти змін», і фразу оприлюднила депутатка Київської міської ради Вікторія Пташник. Корнієнко спростував фразу і пояснив, що вона «вирвана із контексту».

Я пішла слухати запис панелі, під час якої і прозвучало про «тестування моделі». зробила для вас розшифровку. І виділила фрази, які, м’яко кажучи, досить дивні і досить однозначні.

«Я зараз скажу одну таку річ, можливо вона потім піде в новини. Десь останні 600 днів ми тестуємо ЗСУВ НАШОЇ ПАРЛАМЕНТСЬКО - ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ МОДЕЛІ В БІК БІЛЬШ СИЛЬНОГО ПРЕЗИДЕНТА. Тому що завжди була дискусія: ця парламентського-президентська модель – вона яка? Вона по змінам 2006 року, які вступили в силу, вона із умовно сильним президентом. Він сильний, але, наприклад, порівнюючи нашу модель із Польщою, із Литвою, він слабкіший. Президент не призначає уряд у нас, президент не призначає міністрів, міністрів взагалі призначає коаліція напряму – це досить така рідкісна форма, тому що МІНІСТРИ ВИХОДЯТЬ НЕКЕРОВАНІ ПРЕМ'ЄРОМ. Це така дуже цікава історія. І КЕРУВАННЯ ВСЕРЕДИНІ УРЯДУ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЧЕРЕЗ ЗАКОНИ, ПІДЗАКОННІ АКТИ, ЦЕ ДОСИТЬ ВЕЛИКІ ВИКЛИКИ. Це той виклик, який нам треба буде подолати, після війни, домовитися всередині суспільства, як ми далі хочемо, як ми далі будемо. Ми будемо… є кілька варіантів. Лишити як було, підсилити президента, це зміни в Конституції певні, вони робляться парламентом або навіть референдумом, послабити президента, перейти повністю в парламентську демократію, як частина країн Євросоюзу. Частина так, частина так, немає ідеальних країн, є країни з сильним президентом, як Франція, і є країни з відсутнім президентом або з номінальним президентом, як балтійські певні країни. І далі, від того вже, будувати нам систему. Якщо ми говоримо про взаємодію центральних та місцевих органів, сильний президент може через систему своїх призначених префектів, як у Франції, наприклад, або як у нас керівники обласних адміністрацій, може ЗДІЙСНЮВАТИ НАГЛЯД ЗА ДІЯМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ. Тоді питання бруківки, воно за кілька років відійде. Тому що якщо місцеве самоврядування буде діяти не в межах і у спосіб, визначений Конституцією України, воно буде отримувати весь час по голові, грубо кажучи".

Далі модератор, який Roman Bondar, імпровізує і питає:

- Я попрошу вас підняти руку, яку модель зміни державоустрою ви підтримуєте. Підніміть руки, хто підтримує модель підсилення парламенту?

Ніхто не рахує, але візуально видно, що переважаюча більшість залу піднімає руки.

- Піднімуть, будь ласка руки, хто підтримує посилення ролі Кабінету міністрів?

Візуально - може, десяток рук.

- А підніміть руки, хто підтримують підсилення президента?

Візуально - найменша кількість рук, у порівняні з двома попередніми голосуваннями.

Що я думаю з приводу оцього всього? Ну, залишилось не підім'яте під себе місцеве самоврядування. В сенсі - остаточно і невідворотньо.

Але вони над цим працюють.