"Про тригери та тарганів" - Дмитро Іванов

"Про тригери та тарганів" - Дмитро Іванов

Ну давайте і я теж вдягну теплий халат, тапки, візьму блокнот, олівець і пограюся в мамкіного психолога. Смішно, але чому всім можна, а мені ні?

Поговоримо про тригери.

Що це за фігня така? Це якийсь фактор, який подумки повертає вас до вже пережитого травмуючого досвіду.

Приклад. Припустимо, колись ви потрапили у серйозну ДТП і тепер, наприклад, пісня, яка грала у той момент у вашій машині, автоматично "відкидає" вас у той досвід.

І ні, це не обов'язково пісня. Це може бути місце ДТП (тепер ви його оминаєте), марка чи колір машини, у яку ви влетіли, чи взагалі навіть відчуття керма у руках.

Що саме є тригером у кожному конкретному випадку для конкретної людини - вгадати доволі важко, бо голова - предмет темний, а двох однакових людей не існує.

Це був психологічний аспект. Тепер соціальний.

От, наприклад, салюти, які були дуже розповсюджені у нас до лютого 2022.

Так, наприклад, особисто в мене вони викликали неприємні відчуття. Не буду зараз пафосно розписувати про якісь там флешбеки і про загинувших бійців, про те, як я ховався під ліжко від звуку салютів (не ховався), це зайве, але так, відчуття були неприємні.

І от, салюти заборонили.

Чому ж заборонили саме зараз?

А тут все просто: частка населення, для якої вибухи є тригером, стала дуже значною, ось і все. Поки це стосувалося лише ветеранів та ВПО, це нікого не колихало, бо відсоток на загальному фоні незначний. Цинічно, але правда.

Це був перший аспект салютів. Тепер другий, важливий.

Салют та фейерверк - це той тригер, якого ти не можеш самостійно уникнути, тобі його нав'язують. Йдеш такий вулицею, і тут бабах! Ти не можеш перемкнути його, як неприємну пісню, чи об'їхати як місце минулої ДТП.

Третій аспект - салюти є тригером, який створюють люди і абсолютно так само можуть без втрат не створювати. Так, вас може тригерити від, скажімо, машин синього кольору, але цей тригер прибрати ніяк не вийде, бо він є елементом об'єктивної реальності.

Отже. Виводимо три фактори, які необхідні для того, щоб певний тригер був заборонений у суспільстві:

1. Він має бути травмуючим для більшості населення;

2.Тригер має бути таким, якого людина не може легко уникнути;

3.Тригер не має бути елементом реальності, якого важко позбутися.

В решті випадків всі тригери є особистою проблемою людини і є виключно тарганами в голові конкретної особи.

Якщо салюти неприємні особисто тобі чи незначній групі людей - це ваші особисті проблеми.

Якщо ти можеш вимкнути тригер (наприклад, пісню) - це твої особисті проблеми.

Якщо тригер є невід'ємною частиною реальності - це твої особисті проблеми.

Так, це цинічно, але життя у нас таке.

І сподіватися, що суспільство буде заради ваших особистих тарганів щось глобально змінювати - марно. Цього не буде, тому що суспільство все одно орієнтується на більшість, іншого механізму не існує. Точніше, існує, але це вже точно не демократія.

С повагою, ваш психотерапевт Зігмунд Сталкер.