Продукти, що заряджають імунітет

Продукти, що заряджають імунітет

Запалення - це природна реакція організму на інфекції і травми. Це важливий механізм захисту, який допомагає нам одужати, викликаючи приплив поживних речовин і імунних клітин до ураженої області. З іншого боку, хронічні запалення пов'язані з великою кількістю проблем зі здоров'ям - від ожиріння до раку. У небезпечний список потрапляють також екзема, артрит, астма, хвороби серця і Паркінсона. Яким же чином можна захистити себе і свій організм?

Небагато хто знає, що дієта є ключовим чинником, що допомагає побороти хронічні запалення. Для більшого лікувального ефекту фахівці радять включити у своє меню якомога більше продуктів, що мають протизапальну активність.

Часник

Часник - це щонайпотужніший протизапальний засіб, доступний кожному. Завдяки високому вмісту антиоксиданту кверцетину, часник природним чином інгібірує гістамін - з'єднання, що бере участь в запальній реакції. Сучасні інтернет-аптеки пропонують широкий вибір протизапальних добавок на основі часнику, проте найпростіший спосіб доторкнутися до його цілющого ефекту - це по максимуму додавати часник в процесі готування. А щоб він працював ще краще, радимо заздалегідь пропустити часник через м'ясорубку або розім'яти і дати полежати.

Жирна риба

Омега-3 і омега-6 жирні кислоти, що у великій кількості містяться в жирних сортах риби, допомагають боротися із запаленнями в усьому організмі. Це особливо важливо для здоров'я мозку. Дослідження, опубліковані в Scandinavian Journal в 2012 році, підтверджують, що дієтичні добавки з олією криля, багатого омега жирними кислотами, ефективно знижують запалення і так званий окислювальний стрес. А тим, хто не любить рибу, можливо, буде корисно розглянути добавки риб'ячого жиру у вигляді капсул.

Овочі сімейства хрестоцвітних

Це велике сімейство включає безліч знайомих і рідних продуктів: брокколі, брюссельську, савойську, пекінську, кольорову і класичну білокачанну капусту. Ці овочі відрізняються високою поживною цінністю завдяки вмісту великої кількості фітонутрієнтів, вітамінів, мінералів і клітковини, а вживання в сирому вигляді або приготування на пару допоможе зберегти усі ці речовини в їх складі. На додаток до всього хрестоцвітні мають яскраво виражену протизапальну дію, допомагаючи запобігти розвитку деяких захворювань, у тому числі і раку.

Маслинова олія

Дослідники виявили, що маслинова олія містить з'єднання, зване олекантал. Ця речовина запобігає виробленню прозапальних ферментів, істотно знижуючи запальний процес. Включення маслинової олії першого холодного віджимання у свій раціон допоможе навіть зменшити болі при ревматоїдному артриті, причому чим вище якість олії, тим більший ефект від його вживання слід чекати.

Горіхи

Горіхи відомі своїм протизапальним ефектом, проте деякі з них виявляються потужніше за своїх побратимів. Наприклад, мигдаль значно виділяється на загальному фоні, а волоський горіх регулярно включають в списки продуктів, корисних при ревматоїдному артриті. Великий плюс горіхів - це їх універсальність, що дає можливість додати протизапальних бонусів будь-якій страві, проте роблячи ставку на горіхи, не слід забувати про їх високу калорійність.

Трави і спеції

Свіжі трави - базилік, чебрець, орегано - стануть не лише смачним доповненням до будь-якої страви, але і потужним джерелом природних антиоксидантів. Учені з'ясували, що певні трави, наприклад, кмин і перець, містять з'єднання, які допомагають боротися із запаленнями і зменшують больові відчуття. Також корисним буде додавання в їжу невеликої кількості імбиру, кориці і куркуми - ці приправи мають потужні протизапальні властивості.

Чай

Людству відома безліч сортів чаю, нескінченна кількість способів його заварити і не менше число корисних властивостей для здоров'я. Зелений, чорний, червоний і білий чай приблизно в рівній кількості містять поліфеноли - з'єднання рослинного походження, які допомагають імунній системі і захищають від деяких захворювань. Фахівці погоджуються, що чаювання буквально підвищує здатність клітин реагувати на бактерійні і вірусні інфекції, що допомагає організму боротися із застудою і грипом. Особливо ефективним в цьому відношенні виявився чай з лимоном.

Ягоди

Ягоди мають протизапальні властивості завдяки вмісту корисних фітонутрієнтів, таких як поліфеноли, флавоноїди і антоциани. Допомагаючи збирати молекули вільних радикалів і регулювати активність ферментів, які можуть викликати небажані запалення, ці речовини здатні понизити виникнення хронічних захворювань, пов'язаних з окислювальним стресом . Також ягоди повні антиоксидантів, які допомагають вивести шкідливі токсини з організму.

Листові зелені овочі

Темна листова зелень - капуста, шпинат, мангольд - містить потужні антиоксиданти, флавоноїди, каротиноїди і вітамін С. Усі ці з'єднання зменшують запалення і захищають від ушкодження клітин. У ідеалі намагайтеся знайти овочі, вирощені в органічних умовах і своєчасні сезону. Окрім вживання зелені в сирому вигляді, корисним кроком буде також включення їх до складу зелених овочевих смузи і коктейлів.

Джерело: terrawoman.ua