"Про шахеди, Румунію і casus belli" - Євген Якунов

"Про шахеди, Румунію і casus belli" - Євген Якунов

... Перша сутичка американських і німецьких військових у Другій світовій війні сталася 4 вересня 1941 року, коли американський есмінець «Грір» запеленгував німецький підводний човен. Екіпаж човна, зрозумівши, що помічений, атакував американців двома торпедами. «Грір» відповів двома десятками глибинних бомб.

Цього разу суперники розійшлися без втрат. Але британський прем'єр Черчілль вже радісно потирав руки: це добрий привід для Америки вступити нарешті у війну з Гітлером.

Однак відповідно до американських законів оголосити війну може лише Конгрес . А в законодавчому органі США зробити це не наважилися.

7 жовтня стався ще один бій, у ньому німецький підводний човен торпедував американський есмінець «Кірні», який супроводжував північноатлантичний конвой. Загинуло 11 американських моряків. Але Конгрес знову промовчав.

31 жовтня німецький човен потопив американський есмінець “Рубен Джойс” і разом з ним 115 з 159 членів команди. І знову жодної реакції.

Німеччина однозначно націлилася на війну. Але на Капітолійському пагорбі цього не помічали...

Британський фельдмаршал Джон Грір Ділл у ті дні так відгукнувся про Америку: «Я ніколи не бачив країни, яка була б такою неготовою до війни».

Нарешті 7 грудня 1941 року японці нападають на американську військово-морську базу Перл-Харбор і США оголошують війну Японії.

Однак - не Німеччині, яка була союзником Японії. Рузвельт і Конгрес все ще коливаються.

І лише коли 11 грудня 1941 року Гітлер, виконуючи свої зобов’язання перед Японією, сам оголошує війну Сполученим Штатам, президент Америки і Конгрес дружно вирішують, що треба таки починати воювати.

...Ви хочете, щоб Румунія вступила у війну з росією через парочку здетонованих шахедів?

Розчарую. НАТО вступить у війну з росією, лише тоді, коли війну оголосять США.

А США оголосять війну не раніше, ніж росія нападе на Перл-Харбор. І то, як бачимо з історії - не факт.

Краще, щоб путін сам оголосив війну США.