«Прогрес цивілізації. Парадокс сучасних консерватизму та лібералізму» - Олег Пономар

«Прогрес цивілізації. Парадокс сучасних консерватизму та лібералізму» - Олег Пономар

Тиждень тому я писав, що я є дуже ліберальним, ба водночас за політичними поглядами є консерватором (Канада) чи республіканцем (США). Як таке можливо?

Дуже просто. Світ рухається у напрямку свободи. Світ в цілому стає ліберальнішим. Це незмінний тренд. Це прогрес. З розвитком виробничих сил та відносин людина стає вільнішою. В людини виникає більше часу та можливостей. Людина стає мобільнішою. Розширюються межі свободи. І так буде завжди (деколи зиґзаґами та маятником, але це вектор розвитку людства).

Приклад. Одностатеві шлюби. Канада була четвертою країною світу, легалізувавши їх у 2005 році. Після цього вже протягом дванадцяти років на виборах перемагають почергово ліберали й консерватори, але такі шлюби ніхто не скасовує. Це стало нормою на Заході.


Інший приклад. Секс-індустрія. В Німеччині зараз при владі християнські демократи (консерватори), але секс-індустрія є легальною. Просто це вже давно теж стало нормою для західного суспільства, незалежно від політичних поглядів.

Ще приклад. Земля. Сто п'ятдесят років тому на Московії ти був лібералом, якщо виступав проти кріпацтва. А тепер лише шість країн не мають вільного ринку землі (включно з Україною).

Або раси. Колись у США консерватори виступали за те, щоби темношкірі не заходили до білих барів, а сьогодні це взагалі не питання для лібералів та консерваторів. Рівність і відсутність дискримінації є засадою західного світу сьогодні.

Також аборти. Каннабіс. Евтаназія. Тощо.

Ще років сто-п'ятдесят-двадцять тому у цих питаннях був чіткий водорозділ між консерваторами та лібералами... А де ж він сьогодні?

Сьогодні це — ступінь участі держави в економіці та в соціальній активності держави. Консерватори виступають за вільніший ринок, менше держави в економіці, нижчі податки, менше соціальної допомоги. Саме це протягнув через Конґрес минулого тижня президент Трамп — маштабне зниження податків для багачів та бізнесу — точна калька з того, що у свій час зробив президент Рейґан. Це з часом спричинило розквіт економіки й отримало назву "рейґаноміка".

Правда, ледарі та бідняки були дуже назадоволеними. І до влади знову прийшли ліберали (демократи в США). В Канаді так само, консерватори та ліберали постійно міняються владою. Ліберали завжди збільшують податки та соціальну допомогу. Крім того, американські консерватори (республіканці) завжди виступають за агресивнішу зовнішню політику, за збільшення військових витрат, тощо.

Ось так зсунувся водорозділ між консерваторами й лібералами протягом останніх 150 років. Піонерами особистих ліберальних свобод на Заході стали Канада, країни Бенілюксу та Скандинавії. Наприклад, Фінляндія зараз тестує "безумовний базовий прибуток". Це як допомога для безробітних, але ти її не втратиш, навіть якщо знайдеш роботу.

Сенс у тому, що людині потрібні час та кошти аби знайти себе, для самореалізації, для творчорсті, для креативу. Творчість вільних людей — це двигун і драйвер економіки майбутнього. А працювати будуть роботи. Таким є тренд прогресу.

Тому, замість того, аби щось забороняти, боротись чи ненавидіти, спрямуйте свою енергію на позитив і творчість.

Гарної всім суботи.

Олег Пономар