"PROстыми словами" - Елена Кудренко

"PROстыми словами" - Елена Кудренко

1. Компанії "Укравтодору" відзвітували про чистий збиток 116,5 млн грн. Це 23 підприємства, які виконують роботи на "Великому будівництві" президента. Не помиляюсь?

Я останнім часом захопилася проектом "Big money" українського бізнесмена Євгена Черняка. Сама колись працювала в сфері таких же агресивних продажів, які є в його компанії "Мегаполіс" (алкоголь). Так ось, він тут презентує успішних підприємців України, просить їх розказати про бізнес, та навчити глядачів досягати результату. І директорка "Укрпластику" в одному з сюжетів каже:

- Крадуть, так. Навіть набираються такої наглості, що на робочому компі (який легко перевірити службі безпеки компанії) підраховують суми відкатів і домовляються про них з клієнтами. Мають на робочому столі калькулятор, пишуть суми, які крадуть у нас... Так, якби я могла, відрубала б руки...

Я ні на що не натякаю. Але якщо є оголошене "велике будівництво", робота кипить, сотні кілометрів доріг побудовано, і є збитки - то щось тут "пороблено").

2. Черговий рік для Криму без інвестицій. ЄС продовжив заборону імпортувати кримські товари, експорт туди деяких товарів та технологій, заборонені фінансові та інфраструктурні інвестиції, туристичні послуги.

Але якщо Лавров заявляє, що їх можна всіх безболісно відключати від Swift, то тим паче навіщо потрібні якісь інвестиції в окуповану військову базу?

Доречі, Україна була б рада розвивати Крим для ведення бізнесу, для розвитку туристичної галузі. Фестивалі, готелі, агросектор... Все ж було. Дивно, якщо зараз, коли є можливість порівняти до й після, хтось у цьому буде сумніватися.

А ще згадайте, що Донецьк називали кращим містом для ведення бізнесу в Україні. Так, були часи...


3. В Китаї колись був випадок: родина, незважаючи на заборону мати більше, ніж дві дитини, мала аж сімох дітей. За це батьки сплатили штраф - в еквіваленті десь 155 тис доларів. Без цієї виплати діти (п'ять хлопчиків та дві дівчинки) не отримали б документи, які засвідчують їх особу.

А зараз, за останнє десятиріччя, приріст китайського населення склав лише (!) близько 72 млн осіб.

"Гаразд" - сказала китайська влада. "Гуляти, так гуляти! Можна трьох." Сибір же ж тепер назад ніхто не віддасть?

Іркутськ - ось та кватирка в Росію, яка тепер не зачиняється.

4. Щодо Індії та кисневих концентраторів.

Я не політик, щоб мати якийсь обсяг інформації, який дозволяє робити ті чи інші жести "доброї волі". Так, країни допомагають стратегічним союзникам. Допомагають на благодійність. Рятують в знак солідарності.

Але, за моїми скромними судженнями, при цьому власне населення повинно мати пріоритет. Зелена ж команда подумала: Порох "збагатився", "награбував", він зараз тими концентраторами лише розраховується перед ошуканими мешканцями міст та сел, він же ж "барига". Він і привезе.

Але одного разу зелені "професіонали" побачать, що втратили рейтинг остаточно. Поки вони пиляли "Укравтодор", рятували Індію, будували університети фантазерів та нагороджували малоросів - хтось просто робив потрібну справу. Потрібну СВОЇЙ країні справу.

І виграв.