"PROстыми словами" - Олена Кудренко

"PROстыми словами" - Олена Кудренко

1. У полоненого росіянина запитали: ти йшов на українське місто. Ти до цього його бачив? Це місто? (Мова про Харків). Ти відкривав Ютуб, ти розумів рівень розвитку, велич міста, яке ти йдеш руйнувати?

Він каже, що ні. Не цікавився. В вік інтернета. В вік сучасного рівня інформації. В однокласниках він є - а ось подивитись, що Україна живе краще за нього, і вже давно, в нього не вийшло.

Так само з Маріуполем - вони кажуть, що відновлять його, та роблять показові картинки для свого глядача по телебаченню. Той глядач теж не відкривав Ютуб і не дивився, як виглядав Маріуполь до того, як його зрівняли з землею росіяни.

Що це за країна? Вона відрізана від комунікацій? Вона не розуміє, що до довоєнних (та і коли відновлять) Маріуполя чи до Харкова двум третинам самої Росії вже ніколи не зрости? Ми маємо справу з розумово відсталими?

2. Як кажуть, "слєдітє за рукамі". Мер Харкова каже, що вартість тимчасового житла для людей, які втратили домівки - десь 30% від вартості постійного. Тому ставити модульні містечка, термін служби яких три роки, а люди живуть там вже вісім, і вони вже в поганому стані - не дуже слушна ідея. Принаймні наше місто (Харків) звикло розбудовуватись, і має для цього і землю, і кадри. Нам потрібна лише допомога в фінансуванні. Держава, отримуючи такі регулярні кошти від наших союзників та друзів - мусить викупити вже існуючі квартири для постраждалих.

А якщо хтось буде просувати тимчасове житло як масове, як вирішення питання на найближчі два-три роки - то мабуть це буде комусь вигідно. Я би порівняла це з ямковим ремонтом доріг, на який кожного року виділяють кошти, і так знову і знову, це нескінченна можливість для корупції. Ні, це не експертна думка - це висновки зі слів мера. І я рахую, що в них є сенс.

3. Педофілія як норма для Росії. Мабуть, всі чули про жахливі згвалтування дітей та дорослих в Харківській області російською "армією". Не обов'язково бути психологом, щоб припустити: у гвалтівників були якісь проблеми вдома, у власних сім'ях та у власному оточенні серед співгромадян.

Росія в повному лайні, якщо так. Бо те, що росіяни роблять з цивільними українцями - це зріз стану самої Росії загалом. У неї ВЕЛИКІ проблеми. І думати, що її можна вилікувати - ну... я б на це не розраховувала. Це треба заштовхати туди, звідки воно вилізло, і засипати зверху землею.

5. Медведчук, як людина цинічна, якій виявилося байдуже на Україну, на її подальшу долю, на її дітей - скаже саме те, про що з ним домовляться. Тому що він вже довів своїми вчинками свій рівень, як особистості.

Звичайно, йому зручніше сидіти під домашнім арештом, чи вийти на волю, тому якось навіть безглуздо шукати в проросійського лайна якісь принципи. Але може комусь цей цирк важливіший за пошук правди чи справжній порядок денний.

Коломойський теж так би вчинив. І кожен, для якого особисте важливіше за правду. Після того, що зробили і перший, і другий - надати будь які свідчення проти будь кого - для них "пльовоє дєло".

6. У мене повітряна тривога на вулиці не чутна, і я користуюсь мобільним додатком. Сьогодні подивилась за посиланням в додатку мапу повітряних тривог з деякою інформацією: наприклад, якщо у мене чергова тривога триває годину, Запоріжжя - годину і 12 хвилин, Полтавщина - дві години, Сумщина - майже три, і тут - Луганська область. На Луганщині вона на сьогодні (пишу цей допис о 19.00) триває 48 ДНІВ 23 ГОДИНИ 12 ХВ.

Це для розуміння, що є міста, в яких вечорами пиячать і місцеві, і переселенці. В яких є життя до та після повітряної тривоги. А є БІДА більша. І біда ця не зникає тижнями, а якщо вже зовсім чесно - роками. З 2014 року. Саме тоді для мене і для, нажаль, меншості почалась війна.

Для декого і досі проблема - обмежений продаж спиртного. А для декого просто почути бажану тишу та спів птахів - вже за щастя.

Вірю в ЗСУ, вірю у нашу перемогу. І нам нема що віддавати агресору. Ні Херсон, ні Донбас, ні Крим - не ми століттями та десятиліттями тому збирали докупи. Не нам і розбазарювати таку цінність.

P.S. Доречі, знайшла про модульні містечка - 250 доларів за метр квадратний. У нас в Харкові люди в таких живуть з 2014 року.