"Птєнци гнєзда" - Mason Lemberg

"Птєнци гнєзда" - Mason Lemberg

Трохи стилю вам в стрічку з хати отця Мерседесія...


Ой, вибачте, це хата Зеленського)

Тема значно ширша ніж Пшонка, Паша Мерседес, Янукович чи Зеленський.

Причини цього явища давні.

Західні суспільства теж через це проходити, в 18 столітті. А після того в Англії, Франції, Німеччині та інших країнах заходу сформувались інститути репутації, інститути дворянства, інститути аристократії, зі своїми правилами поведінки і правилами честі для вищої суспільної категорії.

В царській росії ці традиції теж намагались переймати, в характерній для росії формі (тобто, красти).

В цьому контексті викликає бурхливий сміх один з найсмішніших сучасних стереотипів - це стереотип про вєлікую расійськую культуру. Бо ця "вєлікая россійськая унило-говнилая "культура", ці всі пужкіни, достоєвські, лєрмонтови і толстиє, "творили" в ті часи коли тодішня російська дворянська еліта відверто зневажала російську мову (намагаючись вчити французьку), коли запрошені німецькі вищі офіцери відверто зневажали російських холопів ітд.

І всі ці події, до речі, описані в їхніх творах.

Саме тому всі ці російські "геніальні" твори - униле гавно, записки обіжених. Бо вони і були обіженими,та усіх розуміннях цього слова, включно з тюремним.

Далі була революція бдла, в століття тому, в результаті якої суспільне дно знищило всі зародки навіть такого "дворянства" і вкрадених на заході дворянських традицій.

В часи СССР еліти як такої існувати не могло. Наступні еліти знищували попередні, всіх хто міг становити загрозу для них на вищому рівні. То ж найкраще жилося тим, хто непогані місця середньої ланки, вмів добре прислужуватися начальству, особливо не відсвічував і всього боявся.

Ось ці і отримали владу і ресурси після розпаду СССР. З них і виросли путіни, кучми, до яких додалося трохи бандитів.

Про які моральні орієнтири, норми поведінки, правила можна говорити в такому випадку? Тому єдиним орієнтиром для таких стала публічна демонстрація свого нового статусу в золотих обрамлєніях ітд. Тобто, чуваки робили те, чого не могли собі дозволити будучими прислужниками якогось голови обкому компартії ще 10 років тому і боячись навіть пукнути. Всі ці комплекси проявлялися в золотому рагулізмі.

Згодом, за десятиліття, золотий рагулізм став "стандартом" для "неодворянства", разом з масовими припадками православія колишніми членами партії і бандюками.

Це був такий собі знак причасності, вищості, належності до ілітки, разом з обов'язковим вживанням російської мови. Ну і звісно, наші золоті рагулі рівнялись на російських законодавців стандартів.

Веду до того, оскільки в колишніх компартійних прислужників і бандюків не було і не могло бути інших моральних, родових аристократичних чи інших стандартів, вони намагалися об'єднатися навколо іншого, навколо штучного, навколо штучного русского міра проявленого в російській мові, православія і демонстрації золотого рагулізму один одному.

Ті що сьогодні - це прислуга попередніх. Це "люди ніхто" з аналогічними комплексами прислуги, яка весь час заздрила, але тепер отримала можливість. Тому "моральні норми" і "стандарти" в них такі самі. І мерседеси купляє не тільки паша мерседес, а й єрмак в честь вступу на посаду. Всяку хйню купляє не тільки курченко чи пшонка, а й кіріл тімошенко тарілки за 300 баксів/штука і виставляє це напоказ в під час війни.

Тому... різниця між хатою паші мерседеса і якогось єрмака полягає тільки в тому, що це єрмак до нього прийшов, а не навпаки.