Путін пробує перекрутити історію, аби виправдати війну проти України - Блінкен

Путін пробує перекрутити історію, аби виправдати війну проти України - Блінкен

Посилити рішучість протистояти тим, хто «прагне маніпулювати історичною пам’яттю заради власних амбіцій», закликав у заяві з нагоди 77-річчя перемоги над нацистською Німеччиною в Європі Державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Перемогу союзників над нацистами слід шанувати як досягнення, що стало можливим завдяки колективному героїзму та жертовності. Президент Путін намагається перекрутити історію, щоб спробувати виправдати свою неспровоковану і жорстоку війну проти України», - йдеться у заяві.

Звернення порівнює боротьбу українців із спротивом союзників у Другій світовій війні.

«Ті, хто вивчає минуле, знають, що президент Зеленський і хоробрий народ України втілюють дух переможців Другої світової війни. Вони мужньо захищають свою країну, свою демократію і майбутнє України в єдиній, вільній і мирній Європі».

І ми підтверджуємо нашу рішучість співпрацювати у протистоянні агресії та нелюдяності, які дотепер затьмарюють наш світ.

Блінкен підкреслив, що говорити правду про минуле є «священним обов’язком перед полеглими» та відзначив, що спільна перемога над фашистською Німеччиною не принесла «спільної свободи та спільного процвітання».

«Хоча ми по праву вшановуємо звільнення багатьох країн від нацистів та їхніх колаборантів, важливо також визнати: багато хто був змушений страждати від тиранії ще багато десятиліть, поки нарешті не заявив про вільний вибір свого власного шляху».

У заяві, від 6 травня, поширеною Посольством США в Україні у суботу, 7 травня, Державний секретар зазначив, що США, разом із людьми по всьому світу, вшановують «спільну стійкість і рішучість усіх солдатів і цивільних» та оплакують «десятки мільйонів жертв тієї загарбницької війни, яку розв’язав деспот, щоб підкорити своїх сусідів».

«І ми підтверджуємо нашу рішучість співпрацювати у протистоянні агресії та нелюдяності, які дотепер затьмарюють наш світ», - йдеться у повідомленні.