Річард Бренсон здійснив політ у космос на ракетоплані Virgin Galactic (ВІДЕО)

Річард Бренсон здійснив політ у космос на ракетоплані Virgin Galactic (ВІДЕО)

Глава компанії Virgin Galactic Річард Бренсон і п'ять членів екіпажу досягли космічного простору на ракетоплані і благополучно повернулися на Землю, повідомляє агентство Рейтер.

Двухфюзеляжний літак із закріпленим на ньому ракетопланом злетів у неділю над пустелею в Нью-Мексико і піднявся на висоту понад 80 кілометрів.

Бренсон назвав політ передвісником новий ери космічного туризму. Заснована ним компанія готова почати комерційну діяльність вже в наступному році.

«Вітаю зі світанком нової космічно ери», - написав він у себе в Твіттері.

Недільний запуск ракетоплана Unity став 22-м випробувальним польотом системи SpaceShipTwo і четвертої місією з екіпажем за межі земної атмосфери. Крім того, це був перший політ з повним набором космічних мандрівників - двома пілотами і чотирма «фахівцями місії», одним з яких став Бренсон.

На висоті близько 15 кілометрів ракетоплан відокремився від літака-носія і, запустивши власний двигун, піднявся в космос на висоту близько 86 кілометрів, де екіпаж провів кілька хвилин в умовах невагомості.

З двигунами, вимкненими близько пікової висоти, ракетоплан перейшов в режим входу в атмосферу, поступово знизився і здійснив посадку в космопорту "Америка" в Нью-Мексико.

Весь політ від зльоту до посадки зайняв близько години.

Компанія Virgin Galactic планує провести ще два випробувальні польоту, перш ніж почати регулярну комерційну діяльність у 2022 році.

Деякі фахівці, однак, стверджують, що технічно цей політ був скоріш складним високотехнологічним авіа польотом, а не космічною місією, пише видання The Week.

Хоча знижок на квитки не очікується, попит на них досить великий, і ціни для потенційних цивільних астронавтів складуть близько 250 тисяч доларів за квиток.