Рік. Харківщина. Фільм 2 | Документальний проєкт Дмитра Комарова

Рік. Харківщина. Фільм 2 | Документальний проєкт Дмитра Комарова

Авторський документальний проєкт Дмитра Комарова "Рік. Харківщина. Фільм 2".

До річниці деокупації Харківської області та Слобожанського контрнаступу Дмитро Комаров підготував ексклюзивний матеріал, який ще ніде не показували раніше. Факти, якими ділиться військове командування, часто вперше озвучуються на загал або є маловідомими.

Окрім відомого осіннього Слобожанського контрнаступу Сил оборони, був також весняний. Його задачею було відтіснити ворога подалі від Харкова та убезпечити місто від постійних обстрілів. Першими населеними пунктами, де були проведені ефективні контрнаступальні дії, стали Мала Рогань, Вільхівка, Руська Лозова та інші села у передмісті Харкова.Командир саперно-підривної роти спецпідрозділу ГУР МОУ KRAKEN Вікінг розповість, як починався весняний контрнаступ.

Відступаючи з окупованих територій, російські військові залишали особисті речі, а також важливі документи. Як поділився Олександр Куць, начальник Управління СБУ в Харківській області, саме ці документи допомогли скласти унікальну базу даних - так звану "Схему війни". Вона є важливою доказовою базою злочинів росіян і допомагає у визначенні вироку та передачі справ до міжнародного суду. Відтак вже є понад 10 тисяч задокументованих злочинів, серед яких і вчинені в Київській області.

Як вдалося зробити осінній Харківський контрнаступ таємним і несподіваним для ворога? Що створило передумови для успішної наступальної операції? Як відбувалася евакуація цивільних? Як виглядає зсередини мобільний командний пункт? Це, а також досі невідомі подробиці весняного контрнаступу на Харківщині дивіться в документальному проєкті Дмитра Комарова "Рік. Харківщина".