"РІК «ВАГНЕРІВЦЯМ»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"РІК «ВАГНЕРІВЦЯМ»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Минув рік від того дня коли у Білорусі були затримані бойовики з банди найманців Вагнера. Я цілком свідомо уникаю терміну «приватна військова компанія» - «вагнерівці» такою не є ані за формою а ні за сутністю. Приватна військова компанія – комерційне підприємство діяльність якого регулюється законодавством. А фокус в тому, що у самій Росії військове найманство – кримінальний злочин. По факту «вагнерівці» - злочинна банда, класичне незаконне збройне формування, яке тим не менш виконує завдання для офіційного Кремля. І це важливо.

Справа в тому, що розкриття «вагнерівців» удар нанесло не тільки по Україні, а й по Росії. Треба розуміти, використання найманців для військових дій на території інших держав – це те за що у світовій дипломатії по голівці не гладять. Сам факт використання найманців, а не штатних підрозділів армії Росії чи російських спецслужб говорить про те, що Москва залишає за собою можливість завжди заявити «нас там нєт». Захід був у кроці від здобуття живих свідків проведення Москвою терористичної діяльності на території іншої країни. Москві тоді треба було негайно виправдатися – звідти і взявся поголос про операцію українських спецслужб. Москва так давала зрозуміти, що то не найманців намагалися затримати, а ніби Україна готувала викрадення російських громадян, що воювали в бандах терористів так званих «ДНР-ЛНР» на Донбасі. Дотичність офіційного Кремля до банд зразка «вагнерівців» Москва заперечує й зараз.

 За рік ми багато чого дізналися. Ми дізналися що «ніякої операції не було» - про це волали і СБУ Баканова, і Офіс президента і весь пул зелених блогерів. Щоправда, уже через місяць реальність операції підтвердив колишній голова Офісу президента Андрій Богдан. А щойно і Володимир Зеленський у інтерв’ю з Наталкою Мосейчук визнав що так, операція була, проте мовляв операція була не українська, але Зеленський попередив про неї Лукашенка. Звісно слова Зеленського зразу ж оголосили вирваними з контексту.

 Я не хочу копирсатися в деталях операції «вагнерівців» - рано чи нізни ми дізнаємося як все було. Зауважу лише одне. Те з якою наполегливістю «Слуга народу» намагається НЕ створювати слідчу комісію ВР по справі «вагнерівців» говорить промовистіше за будь-які визнання. Скандалу не було б, якби вчасно було розпочате розслідування і дана відповідь на запит суспільства. Але саме цього влада не робить. Влада переконує нас, що «операції не було», аби за рік визнати що «операція була, але не наша і не така».

 Очевидно чому злили підготовку операції по «вагнерівцях». З тої самої причини чому не рятували сержанта Журавля. Затримання групи російських бойовиків зразу зірвало б «велике перемир’я» ім. Зеленського – те саме в яке загинули 45 українських солдат. Думаю цю тезу ще витягнуть, мовляв, «все виключно аби не гинули наші хлопці». Але от розумієте. Найпаршивішим в операції «вагнерівців» було те, що керівництво країни розголосило державну таємницю задля реалізації своїх певних планів. Для цього керівництва країни таке – нормально.

 Що і кому вони розголошують ще – можна тільки уявляти.