"Є рішення по Майдану від ЄСПЛ!" - Борислав Береза

"Є рішення по Майдану від ЄСПЛ!" - Борислав Береза

ЄСПЛ оприлюднив прес-реліз "Численні порушення прав під час протестів Майдану в Україні". І рішення Євопейського Суду з Прав Людини вкрай важливо для всіх постраждалих на Майдані від дій влади та їх виконавців. Авторитет Суду бездоганний в професійному середовищі і його рішення - це велика перемога людей, які чекали на справедливість, але не отримали її від України.
Суд встановив, зокрема, що владні органи умисно застосовували жорстоке поводження та що держава була відповідальна за вбивство одного із протестувальників. Суд також зауважив, що багато з рішень про тримання під вартою були свавільними. Він дійшов висновку, що владні органи умисно намагались завадити початково мирним протестам, використовуючи для цього надмірне насильство та незаконні затримання.
Загалом, Суд виявив ознаки того, що встановлені порушення були ЧАСТИНОЮ ПЕВНОЇ СТРАТЕГІЇ ВЛАДНИХ ОРГАНІВ. Він також встановив що офіційні розслідування стосовно цих подій у багатьох випадках були неефективними.
Суд зауважив, що він ВСТАНОВИВ низку порушень декількох статей Конвенції з прав людини, внаслідок того, яким чином владні органи поводили себе протягом протестів Майдану, та того, що в Україні досі відсутній незалежний та ефективний механізм для розслідування злочинів, вчинених
правоохоронцями та недержавними агентами. Ці рішення Суду вказують на існування ЦІЛЕСПРЯМОВАНОЇ стратегії владних органів ПЕПЕШКОДИТИ ТА ПРИПИНИТИ протести, проведення яких початково мало мирний характер, із швидким застосуванням НАДМІРНОЇ сили, що призвело до ескалації насилля, якщо не посилило її.
Ще раз повторюю рішення ЄСПЛ, бо це надважливе! Суд вкотре наголосив, що ПРАВО НА СВОБОДУ ЗІБРАНЬ є основоположним у демократичних
суспільствах. Суд зазначив, що застосування надмірної та іноді брутальної сили до протестувальників Майдану ПОРУШИЛЛО початково мирний характер проведення протестів і ПРИЗВЕЛО до ескалації насилля, якщо не посилило її. Тож саме українська влада винна у всьому, що відбулось на Майдані. Брутальне та надмірне використання сили було рішенням влади. Її стратегією. І очільників влади треба судити саме за це. ЕСПЛ зміг прийти до цих висновків, а от український суд і досі такого рішення не оприлюднив. Але рішення ЄСПЛ дає зараз таку можливість. Головне бажання та політична воля.
Суд постановив, що Україна має виплатити деяким заявникам різні суми в якості відшкодування майнової та немайнової шкоди, а також судових та інших витрат, як це визначено у відповідних рішеннях. Я вітаю
Ihor Lutsenko
з цим рішенням, бо він є одним з позивачів.
Однак є і те, що я не розумію. Так одна з суддів ЕСПЛ у цій справі, Ангеліка Нуссбергер, написала у своїй книжці "The European Court of Human Rights", про те, як Суд виконує свою роль щодо запобігання повернення до диктатури:
...Три фактори, однак, звужують прямий вплив захисту Судом «bona fide демократії». По-перше, Суд може вирішувати тільки ті справи, які до нього подані. Один приклад - він може вирішити що відбулося під час Революції 2014 року, а Україні, так званий Євромайдан, через призму скарг щодо цього. Проте, він не може оцінити багато непояснених вбивств на вулицях Києва - ніхто з родичів жертв на це не поскаржився...» Розумієте??? Жодна справа "Небесної сотні" не була розглянута ЄСПЛ, тому що адвокати не звернулися з ними дл Суду. Що це? Як таке могло статися? Не розумію. Може це стратегія така? Але суд вивчив інші справи та прийняв рішення. Рішення, яке ми з вами довго чекали.
Рішення були винесені Палатою із семи суддів, до складу якої входили:
Шіофра О’Лірі (Síofra O’Leary, Ірландія), Голова,
Йонко Грозєв (Yonko Grozev, Болгарія),
Ганна Юдківська (Ganna Yudkivska, Україна),
Мартінc Мітс (Mārtiņš Mits, Латвія),
Габріель Куцско-Штадльмайер (Gabriele Kucsko-Stadlmayer, Австрія),
Ладо Чантурія (Lado Chanturia, Грузія),
Ангеліка Нуссбергер (Angelika Nußberger, Німеччина), судді
а також Віктор Соловейчік (Victor Soloveytchik), Секретар секції.
Тож, вітаю з великою Перемогою друзі!