Іран заперечує поставки дронів в Росію

Іран заперечує поставки дронів в Росію

Західні ЗМІ звернули увагу на слова представника президента України, який закликав до «ліквідації» іранських заводів з виробництва безпілотників і ракет, а також арешту їхніх постачальників після того як Київ звинуватив Тегеран у постачанні зброї, якою Росія атакує цивільну інфраструктуру в Україні. Про те, що Іран постачає зброю Росії, говорили посадовці США, ЄС та Великої Британії.

Агентство Reuters та телеканал CNN повідомили у суботу про твіт помічника президента України Михайла Подоляка, який заявив, що Іран «відверто принижує інститут міжнародних санкцій», та закликав у відповідь знищити іранські заводи зброї.

«Іран, плануючи збільшити поставки ракет, безпілотників для Росії, відверто принижує інститут міжнародних санкцій…Важливо відмовитися від непрацюючих санкцій, недійсної концепції резолюцій ООН і переходити до більш деструктивних інструментів – ліквідації заводів, арешту постачальників…», – написав Подоляк у своєму твіті.

Раніше Київ звинуватив Тегеран у постачанні Москві 1700 дронів Shahed-136, які, за його словами, використовувалися для ураження цілей в Україні з вересня. А в інтерв'ю газеті New York Times, опублікованому в п’ятницю, очільник української розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія вже запустила близько 540 з них по військових і енергетичних об'єктах в Україні.

Звертаючись до Конгресу США в середу, президент України Володимир Зеленський заявив, що в особі Ірану Росія знайшла «союзника в політиці геноциду» щодо українців.

«Іранські смертоносні безпілотники, відправлені в Росію сотнями і сотнями, стали загрозою для нашої критичної інфраструктури. Так один терорист знайшов іншого, – заявив Зеленський. – Це лише питання часу, коли вони завдадуть удару по інших ваших союзниках, якщо ми не зупинимо їх зараз».

У четвер Іран відповів президенту Зеленському на «неодноразові звинувачення та грубі зауваження». Міністерство закордонних справ Ірану в черговий раз заперечило факт постачання Росії безпілотників чи іншої військової техніки для використання в Україні та заявило, що Тегеран поважає територіальну цілісність усіх країн.

«Пану Зеленському краще знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо таких безпідставних звинувачень не безкінечне», – цитує видання заяву прес-секретаря МЗС Насера Канаані.

Як зауважує газета Times of Israel, Канаані у цій заяві також рекомендував Зеленському «повчитися на долі деяких інших політичних лідерів, які втішалися підтримкою США».

Як каже ізраїльський щоденник, незрозуміло, кого мав на увазі Канаані, і припускає, що це міг бути колишній президент Афганістану Ашраф Гані, уряд якого було скинуто Талібаном, коли США вивели свої війська з Афганістану восени минулого року.

Також у четвер представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що «огидно», що Росія купує зброю в Північної Кореї та Ірану, які перебувають під міжнародними санкціями.

«Це огидно, що Росія, постійний член Ради Безпеки ООН, зараз використовує зброю, придбану у КНДР та Ірану – в порушення резолюцій Ради Безпеки ООН – для продовження своєї жорстокої, неспровокованої та незаконної агресивної війни проти України», – написала посол Томас-Грінфілд у Twitter.

В середині цього тижня з'явилися припущення про те, що адміністрація Байдена планує запровадити санкції проти Ірану у зв'язку з постачанням зброї в Росію для війни проти України.

Агентство Bloomberg повідомило у середу, що Сполучені Штати можуть включити обмеження на іранські безпілотники в оголошення про санкції, що очікувалося в час приїзду президента України Володимира Зеленського до Вашингтона.

Проте вже незабаром агентство Reuters повідомило з посиланям на джерело, знайоме з цим питанням, що таке оголошення не планується.