"Іран і Ізраїль лякають ринок третьою світовою" - Сергій Фурса

"Іран і Ізраїль лякають ринок третьою світовою" - Сергій Фурса

Це мав б бути ще один короткий тиждень на ринках, який відпочивав разом з усіма католиками і американськими банками, а значить і доларом, ще й у понеділок. Коли інвестори знов роблять ставки на те, як швидко американський регулятор буде зменшувати вартість грошей в економіці і трошки б переживали, хто б співчував, а хто б і зловтішався, щодо Ілона Маска і його Тесли. Нарешті його почали наздоганяти його власні демон. З одного боку китайські дешеві і на диво якісні електро мобілі, а з іншого, споживачі, які о диво помітили, що вилітає з рота у найбільшого візіонера сучасності. Так уж сталося, що всі візії Маска цікаві людям з ліберальними поглядами, хто хвилюється про долю планети і мріє про зірки, а риторика Маска останнім часом тотожна з дикими консерваторами, які б хотіли розстрілювати мексиканців на американському кордоні і точно не хвилюються через глобальне потепління. І от нарешті покупці, особливо в Європі, в тих країнах, де немає кордону з Мексикою (тобто в усіх) почали триматися осторонь автомобілів Маска. Тим більше, хто зна, може автопілот у них працює так само як супер технологія в магазинах Амазон, де немає людей. Але то були особисті проблеми Маска. А потім проблеми прийшли до всього ринку.

Прийшли вони під кінець тижня у вигляді хвилювань, що світ наблизився до Третьої Світової, а як мінімум, то великої війни на Близькому Сході. Ізраїль на цьому тижні дуже вдало поцілив у одну з іранських будівель у Дамаску, а туди Ізраїль цілить як у свій власний тир останні роки, де прибив дуже важливих генералів. Іранських, звісно. Бо через сірійських ніхто б не переймався. І це все спричинило бурхливу реакцію в Тегерані, де верховний тегеранських хранитель скрєп навіть перейшов на івріт (добре, що не на ідіш), обіцяючи відплату. І в календарі інвестори і спекулянти помітили п’ятницю червоною цяточкою, як той день, коли має початися велика заварушка. Тим більше, що Ізраїль, який вже застряг у Газі і не знає, що з цим робити, сказав, що відповість і готовий ескалювати, щоб хоть так вийти на новий рівень і вилізти із скрути, бо вже навіть спокійний Байден стукає кулаком по столу і змушує їх зупинитися. Через що, можливо, десь стало погано одному Джеку Салівану, мета життя якого якраз не допустити жодної ескалації. Так чи інакше, ринок перефарбувався у червоний, започаткувавши розпродажі, лідером яких став технологічний сектор. Як той, що і виріс найбільше. Не витримало навіть золото, яке трохи відійшло від своїх історичних максимумів, на яких забралося протягом останнього часу.

В результаті, за тиждень індекс S&P500 втратив 110 пунктів і буде відкриватися у п’ятницю зранку на рівні 5147 пунктів. А хто найбільше додав на очікуваннях великої війни біля Затоки, то це звісно нафта. І зранку в п’ятницю барель бренту вже коштує 91 долар. Дуже радує як Саудівського принца, так і Путіна. І дуже не радує американських споживачів, для яких це є загрозою зростання цін на бензин, так само як і американських спекулянтів і інвесторів, бо дорогий бензин означає більшу інфляцію, а більша інфляція відкладає кудись у світле майбутнє зниження ставки ФРС. Що добре, то що у такий ситуації Україну точно вже ніхто не буде стримувати від атак по російським НПЗ, бо зараз це буде останнє, що впливає на ціну на нафту. Учасники ринку повністю сконцентровані на інших проблемах. В тому числі на питанні, чи є у Ірана вже ядерна бомба і чи застосую ту ядерну бомбу, якої у нього немає, Ізраїль. Тут кожен знавець теорії ігор і конкретний Саліван посивіє. Та й в Пекіні великі стратеги намагаються зрозуміти, що їм краще. Втягнути США ще в одну війну, щоб остаточно відволікти від одного острову, чи не ризикувати власною економікою, який буде дуже весело на тлі можливих проблем на ринку і при зростанні ціни на нафту. Бо економіка ця і так на ладан дихає.

В українському сегменті єврооблігацій більше за все цього тижня страждали цінні папери ДТЕКу. Що логічно, враховуючи заяви менеджменту компанії стосовно рівня уражень виробничих потужностей компанії. І якщо на те, чи будуть в Україні блекаути зимою, більшість інвесторів не зважають, бо в Сіті лондонському світло буде, а будинки свої вони і так не дуже опалюють, економлячи. То от чи будуть у ДТЕКа гроші для них важливо. І ключове питання для ринку, де правда, а де елементи інформаційної війни і дезінформації в рамках війни справжньої. Так чи інакше, продавців єврооблігацій ДТЕК на цьому тижні було набагато більше, ніж покупців. Державні єврооблігації також знизились, втративши майже пункт уздовж кривої. Трошки збудився ринок на святковій заяві голови НАТО (вони там святкують 75 років) що на саміті НАТО треба відкупитися від українських бажань негайно приєднатися програмою допомоги на 100 млрд доларів. Що правда, потім виявилось, що пан голова альянсу чи то пересвяткував, чи то просто поспішив, бо цю заяву почали активно дезавуйовувати різні країни. І не тільки стандартна Угорщина, яка як та баба Яга завжди проти.

Курс гривні продовжував коливатись в рамках дозволеного. А під кінець тижня так і в принципі гривня перейшла рівень у 39 гривень за долар в сторону посилення національної валюти. А Нацбанк показав всім свій черговий йода індекс. Який вимірює рівень настроїв в українського бізнесу. Які, настрої, як виявилось, повністю залежать від погоди. І як тільки вийшло сонечко і закінчилась зима, то оптимістів стало більше, ніж песимістів. І період зимової депресії офіційно можна вважати закінченим. Як в бізнесі, так і у споживачів. Які у березні ну дуже активно скуповувались по торгівельним центрам. І це ще було до відкриття магазинів Zara, по яким, як виявилось, багато українців скучило більше, ніж по родичах, що виїхали за кордон. Що правда, всі ці заміри настроїв бізнесу робилися до обстрілів енергетичної інфраструктури, що точно не покращило настрої українському бізнесу.