"Ранок суботи. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Ранок суботи. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) розгляне подання Нідерландів та Австралії проти росії через збиття малайзійського літака рейсу MH17
*
Ордер на арешт - це не «чарівна паличка», проте він є своєрідною санкцією для глави кремлівського режиму. путін не буде в безпеці у 123 країнах світу — голова МКС
*
путін не має імунітету перед МКС, бо суд не визнає недоторканності глави держави.
Про це нідерландський експерт з міжнародного права, доцент кафедри міжнародного кримінального права Амстердамського університету Маріке де Хун розповіла у коментарі Укрінформу.
«Попри те, що росія не є стороною Римського Статуту МКС, але громадяни росії скоюють воєнні злочини на території України, а Україна у свою чергу звернулася до Міжнародного кримінального суду (МКС), адже сам Римський статут передбачає таку можливість для країн, які його підписали, то МКС може переслідувати путіна та інших росіян за їхні злочини», - зазначила вона.
«путін не має імунітету перед МКС, бо МКС не визнає недоторканності глави держави», - сказала вона.
За її словами, це дуже важливий крок для МКС, який переслідує чинного главу держави, тоді як він веде війну, сповнену систематичних воєнних злочинів.
*
Звіт Незалежної міжнародної комісії з розслідування подій в Україні, оприлюднений 16 березня, подає шокуючу картину злочинів, які можуть видаватися неймовірними у XXI столітті - Сергій Кислиця
*
Посол ЄС в ООН: політика РФ веде до підвищення цін на продовольство. В ООН обговорили важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи
*
ООН: порушення прав людини в Білорусі можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності
Білоруський суд у п'ятницю засудив до тривалих тюремних термінів колишніх керівників найбільшого новинного порталу Tut.by
*
Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк у п’ятницю закликав білорусь припинити систематичні репресії щодо критиків влади й негайно звільнити всіх затриманих з політичних мотивів
*
Джон Кірбі: ми - за можливість врегулювання в Україні шляхом переговорів
Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому, у п'ятницю, 17 березня, дав ексклюзивне інтерв'ю "Голосу Америки", в якому торкнувся найгостріших питань, пов'язаних із війною в Україні та змінами в геополітиці. Інтерв'ю публікується зі скороченнями.
"Голос Америки": Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової. Що це означає для політики США щодо Путіна? Чи означає це, що президент Джо Байден більше не зустрічатиметься з Путіним?
Джон Кірбі: Це новина, яка щойно надійшла. Нам потрібно вивчити її, перш ніж давати якісь офіційні коментарі. Незалежно від цього, президент Байден чітко давав зрозуміти, що ми хочемо зробити все, щоб Росію було притягнуто до відповідальності за злочини, за воєнні злочини, злочини проти людяності, які вона чинить в Україні та проти українського народу. Ми будемо допомагати міжнародним органам у зборі свідчень і починаємо аналізувати ці свідчення. Це все, що я можу сказати зараз.
ГА: Голова КНР Сі Цзіньпін збирається до Москви для зустрічі з Путіним наступного тижня. Як ви думаєте, слова Сі Цзіньпіна мають вагу для Путіна? Чи є якісь побоювання з приводу цієї зустрічі?
Дж. К.: Ми знаємо, що Китай і Росія розвивають відносини в найрізноманітніших сферах. Я не можу нічого сказати про те, який вплив може мати Сі Цзіньпін на Путіна. Ми просто будемо стежити, що вони вирішать обговорити. Нас турбує те, що голова Сі ще не розмовляв із президентом [України Володимиром] Зеленським, і нам видається важливим, щоб він це зробив. Він має дізнатися не тільки російську точку зору на війну, а й точку зору президента Зеленського.
Ми бачили так звані мирні пропозиції Китаю з 12 пунктів, де йдеться про припинення вогню. І нас би занепокоїло, якби на цій зустрічі пролунав заклик припинити вогонь, тому що, хоча припинення вогню звучить добре, воно, фактично, закріплює досягнення Росії на місцях. Заклик зупинитися просто зараз, без визнання, що Росія незаконно перебуває в Україні, фактично служить цілям Росії.
ГА: Як ви прокоментуєте думку, що, якщо припинення вогню може тимчасово відкласти питання про територіальні кордони, то воно може бути припустимим?
Дж. К.: Це не відповідає інтересам України, інтересам усього світу, інтересам Статуту ООН. Це було б порушенням Статуту ООН. Подивіться на перший пункт пропозицій Китаю. Там ідеться, що вони виступають за повагу до суверенітету. І знаєте що? Ми з цим згодні, всі мають бути з цим згодні. Але якщо ви хочете, щоб суверенітет поважали, то ви не будете закликати до припинення вогню, яке закріплює надбання Росії і залишає все як є, на шкоду українському народу.
ГА: Що можуть запропонувати адміністрація і НАТО для зниження напруженості? І у зв'язку з цим, чи можете ви повідомити, що адміністрація думає з приводу обговорення угоди з Україною у сфері оборони, щоб спонукати Київ до переговорів з Москвою.
Дж.К.: Ми всі хочемо, щоб війна закінчилася, і вона може закінчитися сьогодні, якщо Путін виведе свої війська. Цього не станеться, тому я думаю, що ми всі уявляємо можливість якогось врегулювання шляхом переговорів. Не буду говорити за інші країни. З точки зору США, ніщо не може робитися щодо України без участі самої України - жодні переговори і жодні дискусії про врегулювання. Цю точку зору повністю розуміє і поважає президент Зеленський.
ГА: Голова Сі Цзіньпін збирається поговорити з президентом Зеленським у віртуальному форматі, повідомила китайська сторона. Що б ви хотіли побачити від цієї розмови, і чи обговорював президент Зеленський з американською стороною, яке послання він збирається передати Сі Цзіньпіну?
Дж.К.: Повторюся, ми повністю підтримуємо розмову голови Сі Цзіньпіна з президентом Зеленським. Нам видається важливим, щоб [китайський лідер] дізнався українську точку зору. Я не буду говорити за президента Зеленського, але впевнений, що якщо у нього буде така можливість, він буде відвертим і прямолінійним із головою Сі, говорячи про те, що війна робить із його країною і його народом, і як він готовий продовжувати боротися з російською агресією. Ми вважаємо, що всеосяжна картина цих зусиль, цілі та завдання президента Зеленського - ось що має почути голова Сі.
ГА: Уранці ви коментували доповідь, у якій йшлося про те, що китайські компанії постачали через Туреччину й ОАЕ в Росію автомати китайського виробництва, деталі для безпілотників і бронежилети. Раніше ви говорили, що йдеться про угоди, які були укладені вже давно. Чи означає це, що якщо з'являться нові угоди, це буде порушенням?
Дж. К.: Наскільки ми розуміємо, це давні ділові угоди, і ми не маємо інформації або підтвердження, що будь-які з цих товарів подвійного призначення перебувають на полі бою. Ми не бачили, щоб Китай рухався до того, щоб постачати летальну зброю в Росію. Вони не ухвалили такого рішення, офіційного рішення. І ми закликаємо їх не робити цього. Ми не вважаємо, що це відповідає найкращим інтересам Китаю.
ГА: Україна відчуває дефіцит боєприпасів. Чи впевнені ви, що Україна зможе досягти своїх цілей на полі бою в найближчі тижні або місяці? Чи намагаються США і партнери прискорити постачання і виробництво?
Дж. К.: Ми передаємо військову допомогу українським солдатам із безпрецедентною швидкістю, розуміючи невідкладність ситуації. Я не буду передбачати українські операції або їхні потреби, нехай вони говорять про це самі. Ви побачите черговий пакет поставок США найближчими днями, і я думаю, що ви побачите в цьому пакеті ті матеріали, зброю і боєприпаси, які, на нашу думку, є життєво важливими для успіху України в найближчі тижні і місяці.
ГА: Деякі речі їм потрібні просто зараз. Наприклад, минулого тижня Росія завдала масованого ракетного удару, використовуючи ракети, які Україна поки що не може перехопити. Коли в Україну прибуде перша батарея ПРО "Петріот"?
Дж. К.: Міністерство оборони має про це набагато краще уявлення, ніж я. Пройде багато місяців, перш ніж батарея Patriot може бути доставлена в Україну. Нагадаю, що ми надаємо Україні повний спектр засобів ППО малої та середньої дальності, і це робимо не тільки ми, а й наші союзники та партнери. Чотири речі потрібні Україні зараз найбільше: артилерія, боєприпаси, бронетехніка і ППО. І якщо ви подивитеся на те, що ми постачали останніми місяцями і постачатимемо далі, ви побачите, що ми приділяємо пріоритетну увагу ППО.
***
Генерал Джим Джонс: "Я вважаю Путіна військовим злочинцем"
Дії російських військових не вписуються в кодекс ведення війни, заявив колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі в інтерв'ю "Голосу Америки"
"Це ярлик, який навішується на військових злочинців. Не треба так чинити. У цивілізованому світі так не чинять. А Володимир Путін показав себе", - так прокоментував колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі, генерал Джим Джонс, видачу ордера Міжнародного кримінального суду в Гаазі на арешт російського президента в інтерв'ю Грузинській службі "Голосу Америки".
"Колись із подібними речами мирилися, але зараз робити таке абсолютно неприйнятно, аморально, незаконно і злочинно. І це починається з атак на невинних цивільних осіб у їхніх містах і будинках", - сказав Джим Джонс далі.
"Одна справа, коли дві армії воюють одна з одною. Зовсім інша, коли одна армія систематично намагається зруйнувати міста, змусити людей покинути свої домівки і шукати притулку в інших країнах. Це не є частиною кодексу ведення війни, чи йдеться про жінок і дітей, цивільних осіб в Україні або деінде", - заявив генерал.
"Голос Америки": Очікується, що наступного тижня голова КНР приїде до Москви. Що ви очікуєте від цього візиту і, якби ви були радником президента Байдена, що б ви порадили йому? Як США мають реагувати на це, на активні відносини між Китаєм і Росією?
Джим Джонс: З моєї точки зору, Володимир Путін - військовий злочинець. Чітко і просто. Я не думаю, що його слід включати в міжнародні діалоги, до участі в яких його регулярно запрошують. Що стосується президента Байдена, то, гадаю, що Путін розуміє тільки жорсткість. [Байдену] потрібно створити враження, що США будуть твердо підтримувати Україну, що НАТО буде твердо підтримувати Україну. І це триватиме стільки, скільки буде потрібно. Ми хочемо, щоб Україна збереглася як вільна і незалежна країна із захищеними кордонами. І ми хочемо, щоб Україна відновилася після закінчення бойових дій.
ГА: Ви сказали, що Путін - військовий злочинець. Навіщо голові КНР їхати до військового злочинця, коли йде активна війна в Україні? Який сигнал посилає Сі Цзіньпін західним лідерам?
Дж. Дж.: Ну, ситуація з правами людини в Китаї не викликає захоплення - з їхніми концентраційними таборами і таборами для перевиховання меншин. Це добре відомо. Це автократичні країни, у яких не такі цінності, як у нас, у тому, що стосується людського життя, гідності та потенціалу людського життя.
З погляду свободи ухвалення рішень і дій у цих суспільствах, [Росія і Китай] схожі, і я не думаю, що голова КНР застрахований від отримання аналогічного ярлика у зв'язку з його поводженням із власним народом і пригнобленням меншин у Китаї.
***
Білий дім: заклик Китаю до перемир'я в Україні допоможе закріпити російське захоплення чужої території
В адміністрації Байдена прокоментували ініціативу Пекіна напередодні візиту Сі Цзіньпіна до Москви
*
Джо Байден закликав Конгрес притягнути до відповідальності топ-менеджерів збанкрутілих банків.
Президент направив до Конгресу заяву про необхідність посилення банківського регулювання
*
Австралія купить у США до 220 крилатих ракет Tomahawk
Ця угода разом із закупівлею у США атомних підводних човнів має стати відповіддю Австралії на посилення Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні
*
Блінкен: Захід може запропонувати країнам на південь від Сахари більше, ніж Росія
Держсекретар, який перебуває з візитом у Нігері, оголосив про нові програми допомоги одній з найбідніших країн світу
*
Блінкен засумнівався в можливості припинення війни в Україні найближчим часом
За словами держсекретаря, конфлікт є "імперським проектом" Путіна
*
Японія і Південна Корея відкрили "нову главу" у двосторонніх відносинах
Лідери двох країн домовилися послабити наявну напруженість у торгівлі
*
Канада схвалює видачу Міжнародним кримінальним судом ООН ордеру на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової
*
Британська розвідка: російські сили закріпилися на захід від річки Бахмутки
Українські військові обороняють західну частину міста, йдеться в новому зведенні британського військового відомства
*
Британія в ООН: Ордер МКС щодо путіна - важливий крок для притягнення винних за звірства
*
Олаф Шольц закликав забезпечити Україну боєприпасами
*
Будь-яка мирна ініціатива може досягти мети лише за готовності медіаторів говорити з Києвом - Штайнмаєр
*
Державні органи та підприємства, а також приватні компанії в Чеській Республіці забороняють своїм співробітникам використовувати китайську програму «TikTok» на робочих комп'ютерах та телефонах з міркувань безпеки
*
У п’ятницю в Парижі відбулися сутички між поліцією та протестувальниками, які виступають проти реформування пенсійної системи у країні, протест триватиме й впродовж вихідних. Вчора було затримано триста осіб.
*
Штати закликали Туреччину й Угорщину прискорити приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО
*
ЄС і НАТО мають спільні погляди на безпеку та на захист критичної інфраструктури – фон дер Ляєн
Рік, що минув з початку агресивної війни росії проти України та минулорічні акти саботажу на «Північних потоках» пригорнули особливу увагу ЄС і НАТО до необхідності захисту критичної інфраструктури, тож обидві організації вже почали працювати разом у цій сфері, взаємно посилюючи одна одну
*
Високопоставлені представники адміністрації США й державного керівництва України провели багатосторонні обговорення ситуації на фронті, а також потреби української сторони, які можуть забезпечити Сполучені Штати
*
Сили протиповітряної оборони знищили 11 із 16 безпілотників типу "Шахед", які ввечері 17 березня атакували Україну. Сили протиповітряної оборони знищили всі безпілотники типу "Шахед", які російські загарбники відправили в напрямку Києва
*
Сполучені Штати планують продовжувати масштабну гуманітарну й бюджетну підтримку України в умовах її протистояння у війні, розв’язаній росією, та розраховують передати українській стороні $7,4 мільярда допомоги до вересня
*
У Львові спеціалісти Товариства лікарів критичних станів (SCCM) навчають лікарів застосовувати УЗД-діагностику під час надання допомоги пацієнтам із критичними станами, а також нададуть 92 УЗД-апарати як гуманітарну допомогу
*
Уряд оновлює стратегію реформування митниці, яка включатиме в себе подальшу її інтеграцію з ЄС, спільний контроль на західному кордоні, комплексне будівництво прикордонної інфраструктури, цифровізацію та боротьбу з корупцією
*
Депутати Запорізької міської ради позбавили звання «Почесного громадянина Запоріжжя» ексголову та власника авіамоторобудівного підприємства «Мотор-Січ» Вʼячеслава Богуслаєва
*
МЗС росії збільшило свій «стоп-лист» на 23 представників британських ЗС, медіа, суддівського корпусу та пенітенціарної системи
*
У Росії заблокували сайт для ухилення від мобілізації
*
Файного дня і Перемоги нам всім