"Рашистів на дно - 11.01.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 11.01.2023" - Ростислав Павленко

«Оно ль іссякнєт – вот вопрос»

Пушкін як поет, шовініст і імперець творив не тільки літературну російську мову, але й чимало світоглядних кліше, відтворених пізніше у ідеологічних підвалинах рашизму. У цитованому вірші «Клєвєтнікам россіі» він виголошував думки, які суголосні маренню путіна: про «слов’янські ручаї», які мають злитись у «русском морє», про те, що Заходу не зрозуміти «родинних стосунків» між слов’янськими народами, і він не має втручатись у, фактично, їхнє поневолення росією (на той час – жорстоке придушення польського повстання)...

Але у прославленні експансіонізму і загарбництва звучить і розуміння кінця імперії: море може «іссякнуть», вичерпатись. Хоча такий кінець рашистами спогорда відкидається: як воно «іссякнєт», воно ж море… В цій самовпевненості росіян ховається й острах інших народів: їм маряться мільйонні орди, які хвиля за хвилею накочуються на захисників, «посуваючи кордони», зносячи усталений порядок.

Але у руїнах Соледара і Бахмута ці орди виглядають зовсім інакше, ніж із зручних кабінетів. І свідоцтва рашистських злочинів у звільнених Бучі, Ізюмі і Херсоні надто добре демонструють, чому орда має бути зупинена, а море – виснажене. І коли «сила не візьме», а таки вичерпане море покаже дно – тільки тоді цивілізаційний спір буде вирішено.

1. Офіс прем’єр-міністра Канади оголосив, що країна закупить для України американську систему протиповітряної оборони. Це ще один цікавий механізм взаємної допомоги союзників, який дозволяє гнучко реагувати на потреби України і задовольняти їх, комбінуючи можливості партнерів.

А невдовзі чергова зустріч у форматі Раммштайну може стати «танковою», коли за повідомленнями про передачу бронемашин і легких танків ми нарешті почуємо і про постачання важких машин, здатних укотре переламати хід війни. Адже упродовж минулого року, коли війна заходила у позиційну фазу, і перевага орди у кількості солдат і снарядів починала даватися взнаки, приносячи важкі втрати Україні, технологічне рішення союзників дозволяло досягати якісної переваги. Яку блискуче реалізовували ЗСУ. Надходить час наступного прориву.  

2. Міністр фінансів рф в грудні заявив, що за підсумками року дефіцит становитиме 2% ВВП, або 2,9 трлн руб замість передбачених законом про бюджет 0,9% ВВП.

Але на 1 січня доходи російського бюджету становили 27,765 трлн руб, а витрати - 31,111 трлн.

Таким чином, дефіцит поки що оцінюється в 3,345 трлн руб.

І це далеко не остаточні цифри. Сподівання путіна, що війна йтиме виключно коштом українців, не справдились.

3. Вантажних вагонів у 2022 році випущено на 22% менше, ніж у 2021.

Причина спаду виробництва традиційна - санкції. Бракує комплектуючих, зокрема касетних підшипників, щоб виробляти російський рухомий склад. Через це виробництво інноваційних вагонів впало одразу на 39%.

Тому рейкова війна, про яку говорить українська розвідка, набуває помітного значення.

4. У 2022 році на рф сталося більше 130 подій за участю цивільної та військової авіації. За рік аварії зазнали 28 суден.

На початку 2023 року в російській авіагалузі продовжилися аварійні події: за тиждень сталося як мінімум 7 інцидентів за участю літаків.

Санкції виснажують парк літаків, замінити застарілі чи пошкоджені частини нічим.

5. За даними європейського центру Bruegel, частка зрідженого газу у споживанні Європи зросла в 1,75 раза, з 20% до 35%, а частка російського газу, навпаки, зменшилася майже втричі, з 40% до 15%.

І далі ж буде...