"Рашистів на дно - 14.03.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 14.03.2023" - Ростислав Павленко

Профіцит зовнішньої торгівлі росії знизився в 2,8 рази.

Санкції, які накладалися на росію у 2014-2022 роках, і загалом у перші місяці вторгнення (за деякими винятками), в основному обмежували постачання до росії технологічних товарів, капіталів і власне технологій. Це суттєво знижувало російський імпорт.

Утворився великий профіцит торгівлі - експорт (основному енергоносіїв) значно перевищив імпорт. Зокрема експорт виріс на 19,9%, а імпорт знизився на 11,7%.

Російська пропаганда подавала це як велике досягнення. Зрештою, експорт справді є джерелом валютних надходжень, з яких фінансується насамперед війна.

Але санкції поступово удушують і експортні можливості агресора.

Профіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу рф становив $12,9 млрд проти $37,7 млрд роком раніше, як випливає з даних Центробанку росії.

У повідомленні зазначено, що це зниження зумовлене скороченням обсягу експорту товарів на тлі зменшення кількості поставок.  

Світові ціни на основні товари, які експортуються росією, за цей період також знизилися.

1. Експортні відвантаження нафтопродуктів через морські порти рф у лютому 2023 року скоротилися на 10,4% у добовому вираженні до попереднього місяця.

2. Імпорт російської нафти до Німеччини скоротився на 99,9%.

А адміністрація президента США Джо Байдена вирішила схвалити великий проект розробки родовища нафти на північному заході Аляски.

3. росія дедалі менше експортує зброю через війну проти України та санкції.

4. Експорт російського свинцю та виробів з нього в 2022 році впав на 70 %.

5. Окрім торговельних обмежень, цивілізований світ готується до засудження агресора.

Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи про воєнні злочини рфв Україні: у зв’язку з викраденнями українських дітей та навмисними атаками росії проти цивільної інфраструктури України.

І далі ж буде...