"Рашистів на дно - 14.09.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 14.09.2022" - Ростислав Павленко

Початок осені – традиційно час бюджетного процесу і підведення підсумків.

У російському бюджеті за три місяці утворилася "діра" на 1,5 трлн рублів.

У серпні федеральний бюджет закритий з дефіцитом третій місяць поспіль - цього разу у розмірі 345 млрд руб. За три літні місяці витрати уряду виявилися вищими за доходи на 1,452 трлн рублів.

Останній літній місяць приніс рф новий провал у потоках сировинної ренти: загальний обсяг нафтогазових доходів став мінімальним із червня 2021 року після того, як азіатські країни скоротили закупівлі російської нафти до мінімумів з початку війни, а «Газпром» перекрив поставки до Європи, зменшивши експорт майже утричі у річному вираженні.

За місяць бюджет отримав лише 33,7 млрд руб податку на видобуток газу - мінімальну суму з «чорних днів» пандемії 2020 року.  

Якщо зважити на інфляцію, яку росстат у серпні оцінив у 14,3%, то в реальному вираженні провал ненафтогазових доходів наближається до 30%.

Це ще далеко не дно – але воно наближається. І допомоги чекати немає звідки.

1. Росія продає вугілля вдвічі нижче за світові ціни.

Через місяць з початку дії (10 серпня) вугільного ембарго ЄС росія втратила можливість продавати вугілля за світовими цінами.

Високоенергетичне вугілля в порту «Східний» у вересні відвантажується на експорт $158 за тонну.

Це на 65% нижче ціни схожого австралійського вугілля, яке коштує $453 за тонну.

З початку березня ціни на російське вугілля впали майже вдвічі, тоді як на постачання з інших країн підскочили на 30-40%.

Але незважаючи на знижки, продати вугілля на єдиний експортний ринок Азії, що залишився, стає все важче. У серпні поставки впали на 17% щодо липня, до 10,15 млн. тонн.

Китай, найбільший покупець, знизив імпорт на 15%, до 5 млн тонн.

Весь світ приходить до розуміння, що скоро треба буде обходитись без росії.

2. Російська геологорозвідка на 70% залежить від обладнання західних країн, повідомив керівник роснадр.

Насамперед - у частині мікроелектроніки та програмного забезпечення (ПЗ).

Для фізичного обладнання геологорозвідки також використовувалася іноземна мікроелектроніка і компонентна база, яку росія втратила через санкцій.

Аналоги необхідного геологорозвідувального обладнання росія зможе отримати лише через 1–1,5 роки у кращому випадку.

Також виникає велика проблема із кадрами. В останні роки вперше виник недобір на геологічні спеціальності у багатьох вишах.

Це – наслідки санкцій, накладених ще у 2014 році: технологічний голод і вичерпування власних запасів роблять неможливим розвиток галузей, від яких залежить виживання росії.

3. Корпоративні облігації на $29 млрд російських компаній опинилися в стані технічного дефолту через несплату.

Британське управління по здійсненню фінансових санкцій (OFSI) затягує з видачею російським компаніям ліцензій, необхідних для виплат їх неросійським акціонерам.

4. Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Данія, Бельгія та Нідерланди більше не приймають від росіян документів на оформлення туристичних віз.

5. На рф на етикетках перестануть вказувати термін придатності товару та відомості про місце виробництва.

Причина в тому, що через західні санкції підприємства рф зіткнулися з нестачею упаковки та чорнила.

Такі наслідки санкцій, можливо, не завдають глобальної шкоди економіці (як-от ембарго на технології чи бойкот енергоносіїв), але роблять катастрофу наочною для пересічних росіян. А на тлі новин з поля бою це наближає болісне усвідомлення нерадісних перспектив росії.

І далі ж буде...