Рекордний врожай, але пшениці може не вистачити

Рекордний врожай, але пшениці може не вистачити

Як зазначили у Асоціації «Борошномели України», борошномели та хлібопекарі відмовились узгоджувати меморандуму про експорт зерна з України в 2021/22 МР.

З України вже експортовано близько 10 мільйонів тонн пшениці, з яких більше 9 мільйонів – продовольча.

Цього року у Зерновому меморандумі не розподілений обсяг продовольчої та фуражної пшениці. Зважаючи на те, що частка експорту продовольчої пшениці від загального обсягу – 95%, то країна може зіткнутися з нестачею пшениці.

В Асоціації розповіли, що минулого тижня їм відмовили у розподілі обсягу експорту на продовольчу і фуражну пшеницю.

За їхньою інформацією, яку було озвучено міністерству та іншим підписантам меморандуму – цього року розподіл становить: 42% – продовольча пшениця, 58% – фуражна пшениця.

У Меморандумі ж пропонували відокремити від загального обсягу 45% продовольчої пшениці та 55% фуражної для встановлення граничного показника експорту тієї чи іншої пшениці, однак отримали відмову.

«Ми вже зіткнулися з тим, що пропозиція продовольчої пшениці на ринку України дуже істотно скоротилася, а різниця між цінами на продовольчу і фуражну пшеницю б’є всі рекорди. Це призведе до формування дефіциту продовольчої пшениці 2 класу. З урахуванням того, що нам потрібно 3,5 млн т пшениці 2 класу для того, щоб задовольнити потреби всіх галузей, які використовують борошно в країні, ми можемо сьогодні прогнозувати, що починаючи з січня в Україні істотно зменшиться пропозиція продовольчої пшениці», – зазначили в Асоціації.

У випадку дефіциту продовольчої пшениці у хлібопекарському виробництві доведеться додавати фуражну пшеницю у помольні партії, що погано вплине на якість хліба.

Тепер, крім того що хліб може подорожчати, він може бути ще й гіршої якості.