Reuters: Коломойського звинуватили у шахрайстві та відмиванні грошей

Reuters: Коломойського звинуватили у шахрайстві та відмиванні грошей

Інформаційна агенція Reuters з огляду на затримання олігарха Ігоря Коломойського назвала його мішенню боротьби президента Володимира Зеленський із корупцією.

Тим часом видання Politico нагадує, що Коломойський є “одним із найбільш суперечливих магнатів країни” та свого часу надавав підтримку переможній президентській кампанії Зеленського 2019 року, коли він контролював медіа-імперію, яка “часто рекламувала політичного новачка”.

2-го вересня Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Ігорю Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу. Йдеться про шахрайство (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою) та легалізацію (відмивання) доходів чи майна, одержаних злочинним шляхом.

Порушено кримінальну справу, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів (із можливістю внесення застави у розмірі приблизно 510 мільйонів гривень).

“Суперечливий магнат був першим прихильником Зеленського, але тепер йому пред’явлені звинувачення через останні антикорупційні дії президента”, – пише Politico.

Reuters додає, що Коломойський, який також є громадянином Ізраїлю та Кіпру, є колишнім власником провідного українського банку “ПриватБанк”, який був націоналізований наприкінці 2016 року в рамках масштабного очищення банківської системи країни.

“Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда грн [близько $13,5 млн, - ред.] шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ”, – йдеться у звинуваченні СБУ.

За даними Forbes, статки Коломойського оцінюються в 1 мільярд доларів. Це не перші обшуки, які провели у Коломойського під час повномасштабної війни. 17 вересня 2022 року детективи НАБУ вже приходили з обшуком до Коломойського у справі “Укрнафти”. Обшук відбувся за місцем проживання бізнесмена в курортному селищі Буковель. НАБУ підозрює колишній менеджмент «Укрнафти» у виведенні з компанії 13,3 млрд грн на користь групи “Приват”, пише Forbes.

Зв'язок із Зеленським

“Під час виборчої кампанії Зеленський призначив особистого адвоката Коломойського ключовим радником, неодноразово їздив за кордон, щоб поспілкуватися з Коломойським, який тоді був у вигнанні, і користувався підтримкою медіа-імперії Коломойського, – нагадує Politico статтю від аналітичного центру Atlantic Council від 2021 року. – Не дивно, що багато хто вважав Зеленського кандидатом Коломойського”.

У липні Зеленський позбавив Коломойського українського громадянства через його ізраїльський та кіпрський паспорти, додає Politico і стверджує: “Відтоді Зеленський розпочав придушення хабарництва та незаконних фінансових оборудок між чиновниками та бізнесменами з хорошими зв’язками, прирівнюючи корупцію під час війни до державної зради”.

Reuters інформує, що Зеленський, який став відомим як комік і зіграв роль президента в шоу, яке транслювалося на телеканалі, що належить Коломойському, заперечує особисті зв'язки з бізнесменом.

У п'ятницю, 1-го вересня, на зустрічі з делегацією керівників українських антикорупційних інституцій у Вашингтоні радник з питань національної безпеки президента США Джейк Салліван сказав, що Сполучені Штати вітають відданість України боротьбі з корупцією.

У розмові з директором Національного антикорупційного бюро України Семеном Кривоносом, спеціальним антикорупційним прокурором Олександром Клименком та головою Вищого антикорупційного суду Вірою Михайленко Джейк Салліван наголосив на тому, що «життєво важливо» для будь-якого демократичного суспільства мати незалежні та неупереджені правоохоронні та судові установи», які зможуть «розслідувати, переслідувати та виносити судові рішення у справах про корупцію незалежно від того, куди вони ведуть».

Як повідомляє Білий дім, у перебігу зустрічі Салліван підтвердив непохитну підтримку США антикорупційних реформ в Україні та «відважного захисту Україною своєї демократії від російської агресії».