"Ринки визначились із фаворитом перегонів, ставлячи на перемогу Дональда Трампа" - Сергій Фурса

"Ринки визначились із фаворитом перегонів, ставлячи на перемогу Дональда Трампа" - Сергій Фурса

Це був черговий тиждень чергових рекордів і історичних максимумів на фондовому ринку. І нехай п’ятниця не розпочинається на самому верху, проте протягом тижня ринки знов оновлювали історичні максимуми. Це був вже 46-й історичний максимум цього року. А в порівнянні з жовтнем 2023 року американський індекс S&P500 виріс на 42%, що є одним із найбільших показників за всю історію. А ранок п’ятниці індекс S&P500 починає на позначці 5841 пункт, що на 60 пунктів вище, ніж тиждень тому. Так, наче немає ні острахів рецесії, ні поки що високих ставок, ні геополітичних ризиків, адже під американські вибори бряцькає зброєю і порожнім шлунком Північна Корея, а Китай знов повадився проводити навчання біля берегів Тайваня. Ні невизначеності від прийдешніх виборів президента США, до яких залишилось вже 3 тижні. Але тут, схоже, ринки визначились із фаворитом перегонів, ставлячи на перемогу Дональда Трампа.

Схоже, Ілону Маску вдався черговий хайп. А він майстер збільшувати капіталізацію своїх активів на ринковому хайпів. Можна сказати собаку на цьому з їв. Не в образу корейцям буде сказано. І от він зміг продати інвесторам і спекулянтам ідею, що Дональд Трамп точно переможе, збільшивши тепер і його ринкову капіталізацію. Капіталізацію його майбутньої перемоги При тому, що наразі жодні соц опитування не демонструють переваги Трампа. Загальнонаціональні опитування як завжди показують перемогу Харріс, але вони звісно не відображають ймовірності, враховуючи намахану американську систему виборів. І навіть опитування в ключових штатах не демонструють перевагу Трампа. Там ситуація 50 на 50, з мінімальною перевагою тієї самої віце-президентки США. На рівні статистичної похибки. Що відображає зменшення переваги Харріс, втрату нею моментуму, який, здавалось ще місяць тому, має невідворотно привести ії до перемоги, проте не відображає і переваги Трампа. Проте ставки на перемогу відображають домінацію впевненості у перемозі Трампа (і яку частку цих ставок зробив сам Маск і його друзі наразі невідомо), а ринок почав віддавати перевагу тим активам, які, як вважають, будуть у виграші у разі перемоги республіканського кандидата. І окремо можна відзначити стрімке зростання біткоїна. Що не дивно, адже кріптоіндустрія, разом із Маском і його друзями бролігархами, є тими атлантами, на яких і тримається фінансування кампанії Трампа. Що робить його ну дуже схожим на кандидата в президенти в якись чи будь-який країні світу, що розвивається.

В результаті, біткоїн вже досягає позначки у 68 тисяч доларів за одну штуку. А Маск намагається змусити інвесторів забути про те, що їх не вразила чергова презентація Тесли, де не було конкретики, а лишень ідеї, схоже позичені із світу кіберпанку. Радує нафта, ціна якої знизилась до рівня 74-75 доларів за барель бренту. Тут допомогло, що нарешті премєєр-міністр Ізраїля сказав, що якщо і буде бомбити Іран, то не планує чіпати нафтову галузь. Проте нафта ще не повернулась до рівня в 70 доларів за барель, куди її має штовхати економічна статистика з Китаю, а особливо дані про заміщення споживання продуктів переробки цієї самої нафти у Піднебесній, адже ймовірність самої великої бучі на Близькому Сході ще залишається досить великою. І інвестори і спекулянти хоч і встигли вже порадіти, що Ізраїль тепер дістався і до лідера Хамасу, причому обійшлися старими добрими дідівськими методами, без застосування пейджерів, проте не зрозуміли, добре це чи погано в контексті перспективи війни. Адже лідер терористів з Хамасу точно був не байдужий бородачам з Ірану, а значить їх знову смертельно образили. Поки що гібрідно і красиво відповівши за обстріл ізраїльської пустелі іранськими ракетами.

В українському сегменті єврооблігацій також присутня ознака торгівлі ідеєю перемоги Трампа. Адже є думка, яка з Києва може видатись фантастичною, що прихід Трампа означає швидке завершення війни і це дозволяє розраховувати на таке ж швидке зростання економіки. Що стимулює купляти суверенні українські єврооблігації класу Б, що мають апсайд у разі того самого зростання. На цьому оптимізмі зростають і корпоративні єврооблігації. І навіть трошки Мєтінвесту дісталось, адже інвестори можуть сподіватись, що якщо війна завершиться протягом 2-3 тижнів (знайомий наратив, да і Арєстовіч десь в районі Уол-стіт вештається), то компанія не втратить покровську шахту, бо росіяни просто не встигнуть до неї дістатися за цей час. Що в свою чергу концептуально змінює перспективи виплати по єврооблігаціям Мєтінвесту, зберігаючи компанії до 400 млн доларів щороку, які не треба буде витрачати на імпорт коксованого вугілля. І ці гроші цілком можуть піти саме інвесторам. Зовсім не дрібниця і дуже приємно.

На внутрішньому ринку гривня залишається у абсолютному спокої. Після кількох місяців вискоких показників інфляції НБУ взяв національну валюту під дуже жорсткий контроль, дозволяючи ій гуляти лише маленькими шажочками. В результаті, ранок п ятниці міжбанківський валютний ринок показує курс гривні на рівні 41,2 гривні за долар. Зміна за тиждень склала лише 5 копійок, на які гривня дозволила собі послабитися. Можливо, віддаючи належне укріпленню доллара на світовому ринку, де він торгується на рівні 1,08 по відношенню до євро, хоч кілька тижнів тому цей курс був вищим за 1,1. Що ж, принаймі це зааспокоїть багатьох панікерів в Україні, які дивились на динаміку курсу гривні відносно долара і поспішали закопатися поглибше у помиральну яму. Мінфін продовжує успішно виконувати план по запозиченням на внутрішньому ринку, впевнено рухаючись до цифри у мільярд доларів чистих запозичень за жовтень. Адже хоч депутати, нарешті, і проголосували податкові зміни, проте навіть креативність із введенням їх заднім числом, не залишає можливості до кінця року зібрати якусь значну суму і надія як завжди тільки на ринок облігацій.