Росія активізує шпигунську війну проти Заходу

Росія активізує шпигунську війну проти Заходу

Росія успішно відновила свої шпигунські операції проти Заходу після того, як сотні її агентів були вигнані після вторгнення Москви в Україну в 2022 році, вважають аналітики. Вони попереджають, що Кремль використовує мережу довірених осіб для проникнення в європейські країни і проведення низки розвідувальних операцій.

Проникнення:

У нещодавній доповіді британський Королівський інститут об'єднаних служб (RUSI) попередив, що російська військова розвідка, ГРУ, "реструктуризує управління набором і підготовкою спецназу і перебудовує апарат підтримки, щоб мати можливість проникати в європейські країни".

Операції варіюються від вбивства політичних опонентів, які перебувають за кордоном, до втручання в іноземні вибори з метою підірвати єдність Заходу і підтримку України.

Нещодавнім гучним випадком стало вбивство Максима Кузьмінова, російського пілота вертольота, який перейшов на бік України в серпні 2023 року. Кузімов переїхав до Іспанії і почав нове життя під чужим ім'ям. Минулого місяця його зрешечене кулями тіло було знайдено на парковці в південному іспанському місті Вільяхойоса. Неподалік було знайдено згорілу машину для втечі.

Шпигуни катапультувалися:

Аналітики кажуть, що це вбивство є останнім прикладом того, як активізувалися розвідувальні операції Москви після того, як європейські уряди вигнали близько 600 підозрюваних шпигунів Кремля після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

"У європейців з'явилося відчуття безпеки, що російських шпигунів більше немає, що їхні можливості були значно обмежені. Але проблема в тому, що це не так. Вони сильніші, ніж будь-коли", - сказала Марина Мирон, аналітик кафедри військових досліджень Королівського коледжу Лондона.

Минулого місяця Росія перехопила телефонну розмову між високопоставленими офіцерами ВПС Німеччини, які обговорювали постачання в Україну ракет дальнього радіусу дії "Таурус". Запис був опублікований державним телеканалом Russia Today, або RT, і був широко розцінений як спроба втрутитися в німецькі дебати щодо озброєння Києва. Берлін виключив можливість надання зброї Україні.

Попередження України:

Київ заявив, що попереджав Берлін про небезпеку. "Ми неодноразово попереджали наших німецьких партнерів про шпигунську мережу росіян, яка дуже активно працює в Німеччині. ... Добре відомо, що росіяни прослуховують розмови німецьких чиновників, і ми думаємо, що це не остання розмова, яку вони [мають] у своєму розпорядженні", - заявив минулого тижня в інтерв'ю лондонській газеті The Times радник президента України з питань національної безпеки Олексій Данилов.

Французькі спецслужби розслідують підтримувану Росією кампанію, спрямовану на втручання в європейські вибори в червні, в якій беруть участь сотні веб-сайтів, що просувають російську пропаганду і підтримують прокремлівських кандидатів.

"Ми збираємося активізувати наші власні зусилля з викриття низки дезінформаційних операцій. І в цьому контексті Росія також атакує нас. ... Європа піддається атаці з інформаційної точки зору", - заявив міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне журналістам 17 лютого після того, як були розкриті деталі операції.

Підрив демократії:

Залучивши свою армію в Україну, Росія прагне активізувати свої "нетрадиційні" операції за кордоном, йдеться у звіті RUSI.

Росія "активно зацікавлена в дестабілізації партнерів України, а з огляду на низку виборів, що наближаються по всій Європі, існує широкий спектр можливостей для посилення поляризації", - йдеться у звіті.

"Більше того, з огляду на те, що звичайні збройні сили, які так часто використовуються для примусу інших, зафіксовані бойовими діями в Україні, значення неконвенційних операцій як важеля впливу зростає. Це особливо важливо в умовах краху російського відкритого дипломатичного доступу до країн-мішеней".

За словами Олександра Данилюка, асоційованого наукового співробітника RUSI та співавтора звіту, ці операції спрямовані на підрив демократії.

Росіяни "все ще інвестують мільярди в розвідувальні операції в Європі, розвиваючи можливості, які призначені для втручання у вибори; радикалізації різних соціальних, етнічних, релігійних груп, включаючи меншини; інвестують мільярди в політичних маріонеток, які насправді можуть навіть прийти до влади", - сказав він в інтерв'ю "Голосу Америки".

Проксі-операції:

Шпигунські агентства Москви все частіше діють віддалено, використовуючи для проведення операцій неросійських довірених осіб, в тому числі організованих злочинців та іноземних громадян.

"Що насправді дуже важливо для спецоперацій, так це можливість відмовитися від спонсорства уряду", - додав Данилюк.

За останні роки було викрито кілька шпигунських мереж. У грудні в Польщі 14 громадян з Росії, Білорусі та України були засуджені за приналежність до шпигунського угруповання, яке готувало диверсійні акти від імені Москви, включаючи плани пуску під укіс поїздів з військовою допомогою для України.

Судові процеси над підозрюваними російськими шпигунами тривають у Великій Британії, Німеччині, Норвегії та деяких інших європейських країнах.

"Це вже не ідеологічна боротьба, - сказав Данилюк. Це не те, що "комунізм бореться з капіталізмом", як говорили в Радянському Союзі. Це те, що авторитарні країни намагаються підірвати Захід як оплот демократії, свободи і прав людини. І це для них екзистенційна боротьба".

Можливість вербування:

Тим часом Вільям Бернс, директор Центрального розвідувального управління США, заявив у січні, що війна Росії проти України, в свою чергу, надала можливість Заходу покращити свої розвідувальні можливості.

"Невдоволення війною продовжує роз'їдати російське керівництво і російський народ під товстою поверхнею державної пропаганди і репресій", - написав Бернс в журналі Foreign Affairs.

"Ця підводна течія невдоволення створює для ЦРУ унікальну можливість вербування, яка буває раз на покоління. Ми не дозволимо їй пропасти даремно".

Генрі Ріджвелл