"Росія погодилася на обліт Білорусі" - Віталій Портников

"Росія погодилася на обліт Білорусі" - Віталій Портников

Російська авіаційна влада видала авіакомпанії Austrian Airlines дозвіл на прибуття до Росії в обліт повітряного простору Республіки Білорусь.

Раніше кільком західним авіаційним компаніям довелося відмовитися від рейсів до Москви у зв'язку з тим, що вони збиралися здійснювати польоти у обліт повітряного простору Білорусі. Формально причина була у тому, що не вдавалося погоджувати новий коридор. Хоча всім було ясно, що таким чином Кремль надає підтримку білоруському правителю Олександру Лукашенко після піратського захоплення літака авіакомпанії Rianair.

Однак тепер прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков називає скасування рейсів в обліт Білорусі “технічними проблемами”. “Я переконаний, що авіаційна влада дасть необхідне роз'яснення, але це технічні моменти”, - підкреслює Пєсков. На думку прес-секретаря, «немає жодних підстав для чергових проблем» у взаєминах між Росією і країнами Європейського Союзу.

Показово, що заява Дмитра Пєскова прозвучала як раз у той день, коли Олександр Лукашенко зустрічається із Володимиром Путіним в Сочі. Таким чином, ще раз продемонстровано, що Кремль не збирається опинятися у залежності від свого божевільного союзника. Лукашенко може, звичайно ж, ганятися за своїми опонентами по всьому світу і змушувати чужі літаки здійснювати посадку у Мінську. Однак чому через це Росія повинна позбавлятися авіаційного сполучення із західними країнами?

До того ж нові санкції проти режиму Лукашенка явно на руку Путіну. Він може пояснити своєму білоруському колезі, чому досить клеїти дурня і відмовлятися від приєднання до Росії. Адже якщо Білорусь стане просто федеральним округом - на чолі з Лукашенком, зрозуміло - Заходу буде не так просто обмежувати польоти по її території і погоджувати нові санкції. Тому державність Республіки Білорусь стає для Лукашенко прикрою перешкодою, якщо він хоче і далі грабувати власну країну і знущатися над її мешканцями.

Лукашенко навряд чи поки що прислухається до цих путінських аргументів. Але я не сумніваюся, що сьогодні вони прозвучать.